Nieuws Retail

Binnenstad van Gouda doet het opvallend goed

De Goudse binnenstad wint terrein ten opzichte van populaire steden als Dordrecht en Breda en hoort bij de twintig beste binnensteden van het land. Dat Gouda nooit als zodanig is opgevallen bij winkelbedrijven en vastgoedbeleggers, is ten onrechte, zo staat in het AD.

Stijn Tielemans 21 november 2017

Gouda 20

Dat concludeert vastgoedadviseur JLL. Die legde 150 Nederlandse steden met minimaal 50.000 inwoners langs de meetlat. Gekeken werd welke binnenstad op basis van feitenonderzoek het aantrekkelijkst is voor consumenten, winkelbedrijven en beleggers.

Lees ook: Gouda is beste binnenstad: 'Ik merk er niets van'

Positie Gouda opvallend

Volgens JLL-onderzoeker Michiel Boonen doet Gouda het op diverse punten beter dan het landelijk gemiddelde of scoort het beter dan steden die gevoelsmatig een bruisender centrum hebben, zoals Dordrecht en Breda. En dus is de Goudse positie op de ranglijst 'opvallend'. ,,Wij adviseren internationale retailers, en onder andere Hudson's Bay en Parfois krijgen de resultaten onder ogen. Als die naar een stad uit de top twintig willen, kan dit rapport reden zijn voor Gouda te kiezen."

Zo brengt de vastgoedadviseur de goede score op bereikbaarheid van de Goudse binnenstad onder de aandacht. In de top twintig doen alleen Purmerend en Enschede het beter op het gebied van onder meer het gemiddeld aantal treinreizigers per station, de hoeveelheid parkeerplekken en het aantal ov-haltes in de stad.

Reden voor het Goudse succes

De gemeente Gouda is bovendien relatief soepel met bestemmen wanneer het gaat om wat wel en niet mag bij het splitsen of samenvoegen van winkelpanden, noteert JLL. Het historische karakter zorgt voor smalle winkelgevels. ,,Voor winkelbedrijven is dat niet interessant. ,,Die willen brede gevels voor de zichtbaarheid, terwijl het winkelend publiek juist het tegenovergestelde waardeert.'' Het gemeentebeleid leidt volgens Boonen tot een goede middenweg.

Nog een reden voor het Goudse succes: de zeer hoge score voor het aantal winkelpanden dat - ten opzichte van het totaal - in de binnenstad van vastgoedeigenaar wisselt. Deels komt dat doordat het nu lucratief is de beleggingsportefeuille uit te breiden met Gouds vastgoed, zegt Boonen. De huurprijzen zijn er lager dan die in veel andere steden, maar door de plek op de ranglijst is er wel de mogelijkheid om ze te verhogen.

JLL constateert dat kleinere regionale steden de komende jaren de rol krijgen van wijkwinkelcentrum voor de dagelijkse boodschappen. Dat is niet Gouda's voorland, vermoedt Boonen. Mede door zijn historische binnenstad loopt Gouda dat risico voorlopig niet, denkt hij.