Nieuws Retail
Deze broers ontvluchtten Afghanistan en zijn nu succesvolle supermarkteigenaren in Utrecht
Als kind vluchtten Sajjad en zijn oudere broer David uit het door oorlogsgeweld geteisterde Afghanistan naar Nederland. Komende woensdag openen ze als filiaalhouders de gloednieuwe Jumbo-supermarkt in winkelcentrum Vleuterweide in Utrecht. „Je moet niet achterom kijken, maar naar voren staren’’, zegt Sajjad.

Sajjad Bagh (links) en zijn broer David voor de nieuwe Jumbo-supermarkt in winkelcentrum Vleuterweide in Vleuten. Woensdag gaat de supermarkt open. Foto: Angeliek de Jonge
Twee Afghaanse broers Sajjad (35) en David Bagh (37), die als kind samen met hun ouders en zusje gevlucht zijn voor het oorlogsgeweld in Afghanistan, en na een reis van een jaar op Schiphol aankwamen, gaan de nieuwe Jumbo in winkelcentrum Vleuterweide in het Utrechtse Vleuten leiden, zo schrijft het AD.
Dromen van franchising
„Ik ben begonnen als vakkenvuller bij Bas van der Heijden in Dordrecht’’, vertelt Sajjad bij de nog in de steigers staande supermarkt in Vleuterweide. „Het is mijn droom geweest om een eigen supermarkt te hebben. Bij Jumbo kun je franchisen - dat past bij me. Ik vind het zo mooi: ik spring, dans en zing door de zaak. David is veel kalmer. Wat dat betreft, houden we elkaar in balans.”
Lees ook: Gedegen bezoekersonderzoek in het post-corona tijdperk: zo doe je dat
„Ik heb thuis in Dordrecht twee beeldjes staan: één daarvan is van een olifant. Dat is het beeldmerk van Jumbo, maar dat past ook bij mij. Een olifant is een kuddedier en is zorgzaam. Olifanten zijn er voor elkaar. David is meer een ooievaar en havik: hij is doordacht en houdt het overzicht. Het andere beeldje is een porseleinen stier. Een stier staat voor een doorzetter. Een stier geeft niet op. Dat is de vlam die in me brandt. Nooit opgeven."
Met behulp van smokkelaar naar Schiphol
Het levensverhaal van Sajjad en David is ongelooflijk. Sajjad: „Mijn vader had in Herat een kruidenierszaak. Als kind liepen wij daar rond. We roken de geur van de specerijen. In de winkel stonden van die ouderwetse zakken gevuld met kruiden en rijst. We kenden niets anders dan oorlog; de tanks reden door de straat, ’s avonds hoorden we de bommen. Mijn oudere broer Mo is om het leven gekomen nadat er een granaat in de tuin terechtkwam.”
„Mijn vader zei: ‘We gaan op vakantie’. Met een pick-uptruck reden we naar de bergen in de richting van Iran. Van Iran gingen we naar Moskou. Het eerste wat ik daar zag, waren vrouwen met blond haar, zonder hoofddoek die vrij over straat liepen. Blond haar had ik nog nooit gezien. Met hulp van een smokkelaar, en na allerlei omzwervingen, kwamen we op Schiphol terecht."
,,We kenden niets dan oorlog. De tanks reden door de straat, 's avonds vielen er bommen"
„In Nederland zaten we in verschillende azc’s voordat we een verblijfsvergunning kregen. Mijn ouders wonen nog steeds in Dordrecht”, vertelt Sajjad die door een fout van de burgerlijke stand van Dordrecht staat ingeschreven als Sajad.
Van de Bazaar van Beverwijk naar Jumbo
Als tiener had Sajjad al allerlei baantjes naast zijn school - het verspreiden van folders, rondbrengen van kranten, zelfs verkocht hij afgekeurde fabrieksbroeken aan medeleerlingen. Samen met zijn broer had hij een kraampje op de Bazaar van Beverwijk. Via een vriend kwam hij na zijn mbo-studie bij Jumbo terecht, waar hij afdelingschef werd van een filiaal in Papendrecht.
„Ik wil van Jumbo in Vleuterweide weer een ouderwetse supermarkt maken. De wereld gaat nu te snel. Niemand praat meer met elkaar. We luisteren niet meer naar elkaar. Ik wil een winkel waar mensen een praatje met elkaar maken. Een ontmoetingsplek. De klanten, voor mij zijn het gasten, want ze komen in ons huis, moeten hier komen voor een avontuur. David en ik zijn hier ook klaar met onze reis.”
Lees ook: Groei online boodschappen doen voorbij: ouderen zelf op pad
„Als we eenmaal onze draai hebben gevonden, ga ik de Afghaanse specialiteiten hiernaartoe brengen. Ik wil de Afghaanse trots laten zien: de Afghaanse rijst met worteltjes en rozijnen, Qabali Pilau. Dat wordt een hit in Nederland. Maar ook verse saffraan en Afghaanse zoetigheden. En als de buurt vraagt om Congolees brood ligt ook dat de volgende dag in de schappen.”