Nieuws Retail
Budget Food: hoe het opkopen van restpartijen tot een succesvolle supermarktformule leidde
Budget Food bouwt gestaag aan een succesvolle winkelformule waarbij restpartijen voedsel in de schappen liggen. Inmiddels zijn er al negen filialen in Nederland. Ceo Maarten Muller is er duidelijk over: ,,Budget Food is géén supermarkt, wel de goedkoopste winkel van Nederland.”

Maarten Muller: ,,Budget Food is géén supermarkt!''
Toen Maarten Muller (40) dertien jaar geleden met zakenpartner Jaap van Vuure een bedrijf begon in het opkopen van restpartijen voedsel voor supermarkten, kon hij nog niet vermoeden dat het uit zou groeien tot een succesvolle supermarktformule. Van Vuure was de beste vriend van Muller zijn broer en was eerder opgevallen als jongste franchiseondernemer van Albert Heijn, met een winkel in Callantsoog.
Van Vuure kocht ook wel eens restpartijen op: artikelen met een te krappe houdbaarheidsdatum, verouderde verpakking of waar iets productietechnisch net niet goed aan was. Het viel de ondernemer op dat het aanbod groter was dan alleen voor zijn Albert Heijn-winkel. Muller en Van Vuure konden het goed met elkaar vinden en begonnen een handel. ,,Dat was aanvankelijk een wat schimmige business. Wij hebben gezorgd dat die schimmigheid eraf is gegaan, er een lijn in kwam en het op de kaart werd gezet in Nederland.”
''We zullen nooit een full-service supermarkt worden. Dat willen wij ook helemaal niet”
Verspilling
De twee ondernemers verkochten partijen aan supermarktketen C1000, Xenos, Action en Big Bazaar. Steeds vaker kochten de twee rechtstreeks restpartijen op van fabrikanten. Op die manier groeide het uit tot een grote business.
Door de handel kwam Muller op het idee om zelf een winkel te beginnen. ,,Ik zag dat er te veel voedsel werd weggegooid en dat kon ik niet aanzien. Die verspilling wilde ik tegengaan. Jaap was in het begin niet enthousiast, het idee ging weer de la in. Eens in het halfjaar kwam ik er weer mee op de proppen, totdat Jaap zei dat we het maar eens moesten proberen.” Dat werd Budget Food, ‘de goedkoopste winkel van Nederland’.
Winkelformule
De eerste Budget Food-zaak opende zes jaar geleden in Den Helder de deuren, een kleine winkel van 150 vierkante meter. ,,We kwamen er al snel achter dat het veel te klein was voor alle producten die we hadden en zijn gaan zoeken naar grotere ruimtes van 400 à 500 vierkante meter. Daardoor hadden we ineens een winkelformule te pakken. Achter de schermen hebben we veel tijd en energie gestoken in het laten kloppen van de formule, zodat we langzaam verder konden groeien.”
Zes jaar later zijn er filialen in Almere, Heino, Joure, Julianadorp, Leeuwarden, Musselkanaal, Winschoten, Wolvega en Zwijndrecht. Bijna alles wat er te koop is, is voedsel. Een klein deel is non-food. ,,We hebben ongeveer tweeduizend verschillende food-artikelen. Je kunt er gewoon je dagelijkse boodschappen doen, maar moet er wel rekening mee houden dat bepaalde producten er soms niet zijn.”
Lees ook: Zo overleef je als retailer een steeds leger wordende winkelstraat
Geen supermarkt
Hoe verhoudt Budget Food zich tot bijvoorbeeld een Nettorama? ,,Budget Food is géén supermarkt”, zegt Muller resoluut. ,,Dat is Nettorama wel. Wij zijn de goedkoopste winkel van Nederland waar je food kunt kopen. We zullen nooit een full-service supermarkt worden. Dat willen wij ook helemaal niet.”
Volgens Muller snapt de gemiddelde klant – de prijsbewuste consument - die formule ook. Want die vindt het leuk dat het aanbod elke keer weer verrassend is. ,,Voor de klant is het zaak dat hij snel is als hij een product tegen een scherpe prijs in onze folder ziet. Je moet niet denken dat je een dag kunt wachten, anders is het weg. Natuurlijk is er daardoor wel eens een teleurgestelde klant, maar dat hoort erbij. Op is bij ons ook echt op.”
Leegstaande panden
Budget Food wil niet groeien om het groeien, toch kijkt Muller nu al weer rond voor nieuwe locaties. Waar moeten die aan voldoen? ,,Wij kijken naar mooie, niet te dure, leegstaande panden. Dat gaat vaak meer om het goede gevoel dan dat we specifiek naar een locatie op zoek zijn. Het moet wel een beetje in de loop zitten van waar mensen hun boodschappen doen.”
Waar Muller momenteel rondkijkt? Dat wil hij niet kwijt. Ook over het verdienmodel laat hij zich niet uit. De ondernemer spreekt van een gezonde business. ,,Maar we lopen er niet op binnen. Het is een groeiend bedrijf, dus we moeten ontzettend veel investeren. Het duurt even voordat je het terugverdient. We houden het in de kern klein. Op het hoofdkantoor zitten drie inkopers, vier mensen op de administratie, een medewerker voor social media en ik loop hier rond. De opslag en transport besteden we uit. Die partij neemt alle goederen aan, verdeelt ze en distribueert ze naar de winkels.”
''Het lijkt wel of mensen minder willen werken. Vooral jongeren vinden het prima om maximaal tien uur te draaien''
Toegewijd personeel
Muller benadrukt dat het succes van Budget Food mede te danken is aan het toegewijde personeel. ,,Wij hebben hele goede bedrijfsleiders in dienst die echt hart voor de zaak hebben. Het is een hecht team. Vanuit het hoofdkantoor hebben we korte lijnen met de bedrijfsleiders en we respecteren hun mening en keuzes. Natuurlijk bepalen Jaap en ik de koers, maar de filiaalchefs mogen er wel hun eigen sausje over gooien. Zij zijn ook zelf verantwoordelijk voor de winkel en hun personeel.”
Goed personeel vinden is overigens niet altijd makkelijk. ,,Dat ligt ook een beetje aan het gebied. Hoe dat komt? Het lijkt wel of mensen minder willen werken. Vooral jongeren vinden het prima om maximaal tien uur te draaien. Dat is mijn gevoel. Maar we hebben echt goede mensen in de winkel en zijn daar erg trots op.”