Nieuws Retail
Fietswinkel Co van Beek sluit na 60 jaar: ‘Het vakmanschap verdwijnt’
Na zestig jaar sluit Co van Beek zijn fietsenzaak in Utrecht. Met het verdwijnen van het bedrijf Van Beek verdwijnt opnieuw een stukje geschiedenis. Van Beek heeft de fietsenbranche enorm zien veranderen de afgelopen jaren. ,,Klanten stonden in de winkel naar een prijs te googelen.''

Van Beek (54) schudt nog eens het hoofd en noemt een voorbeeld waarom hij onder meer noodgedwongen moet stoppen. In het AD legt hij uit: ,,Vlak voor Koningsdag kwam een man de zaak binnen en hij wilde een nieuwe fiets. Hij maakte drie proefritjes, maar moest er nog even over nadenken. Niet zo lang geleden komt-ie weer binnen, want hij was niet zo tevreden. Of ik eens kon kijken. Ik bekijk de fiets en zie dat die via internet is gekocht. Dat vertelde ik hem. Ik ben destijds ruim een half uur met hem bezig geweest. ‘Geef me dan maar een sleutel, dan doe ik het zelf wel’, zei hij een beetje geërgerd. Maar ik koop toch geen kroket om het frituur van de patatbakker te gebruiken, omdat ik daar de kroket te duur vind? Hij was niet zo blij.”
Fietsreparaties versus verkoop
Zaterdag had Van Beek zijn laatste dag als fietsenmaker. Zijn afscheid noemt hij dubbel. ,,Ik heb op de laatste dag veel vaste klanten over de vloer gehad. Maar ook de laatste dagen, hoor. Ze bedankten me, soms een bloemetje. Maar van alleen reparaties kunnen we het niet redden. We hebben ook de verkoop nodig. De doelgroep is te klein. Mensen verdwijnen uit de binnenstad. Als ze nu naar de stad komen, zijn ze al een paar euro per uur kwijt aan parkeerkosten.”
Lees ook: Zo overleef je als retailer een steeds leger wordende winkelstraat
Alles wordt duurder, zegt Van Beek. ,,Wij zijn een speciaalzaak. We investeren in apparatuur, opleidingen. We hebben alles. Ik schat dat we 500, 600 spaken hebben. Dat gaat allemaal verdwijnen. Klanten stonden in de winkel naar een prijs te googelen. Dan zien ze dezelfde fiets ergens anders goedkoper staan en wat doe je dan? Op die manier verdwijnen wel de winstmarges.”
Geen verkoop meer aan particulieren
Van Beek zag dit al aankomen en deed de laatste twee jaar al niets meer in mountainbikes en racefietsen. Hij gaat nu verder in Groenekan. Hij verkoopt er niet meer aan particulieren, maar vooral aan overheden. Zo werd Van Beek bekend van de politiefiets die hij ontwikkelde. ,,Vanaf 2001 leveren wij als fietsen en kleding aan overheden. We hebben twintig, dertig gemeenten als klant, maar ook andere organisaties. Denk aan kleding voor boswachters. Fietsen, helmen, kleding, maar ook legitimaties.”
Lees ook: Prins Harry op de fiets is een aandachtskanon voor Nederlandse fietsverkoper
Met Van Beek verdwijnt ook de kennis. ,,Ik zit nu 38 jaar in het vak, een college 40 jaar. Het vakmanschap verdwijnt. Daar heb ik moeite mee. Ik ben niet de enige, want veel zaken moeten sluiten. Ik ben bang dat er hier wel weer een eettentje of een café zal komen. Het centrum van Utrecht wordt een eet- en een drinkstad.”