Nieuws Retail

Corona-effect: detailhandel ziet grootste groei in veertien jaar

De detailhandel heeft in mei 8,2 procent meer omgezet dan in dezelfde maand een jaar eerder. Dat is de grootste groei in veertien jaar tijd, aldus het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Zowel de foodsector als de non-foodsector realiseerde een hogere omzet. Daarnaast is online bijna 50 procent meer omgezet.

De Ondernemer / ANP 30 juni 2020

Detailhandel drukte record corona

Grote aantallen Duitsers staken met Hemelvaart traditioneel de grens over om in Roermond en Venlo te gaan winkelen. Foto: ANP

De maatregelen tegen de verspreiding van het coronavirus hebben ook in mei een divers effect gehad op de detailhandel. De winkels in doe-het-zelfartikelen noteerden opnieuw een recordstijging van de omzet. Daarentegen hadden de kleding- en schoenenwinkels weer te kampen met omzetdalingen, maar wel wat minder erg dan de recordverliezen in maart en april.

''De winkels in voedings- en genotmiddelen zagen de opbrengsten met iets meer dan tien procent aandikken''

Goede zaken winkels doe-het-zelfartikelen en keukens

Ook de drogisterijen hebben een fractie minder omgezet dan een jaar eerder, aldus het statistiekbureau. De omzet van de winkels in meubels en woninginrichting, de winkels in consumentenelektronica en witgoed en de winkels in recreatie-artikelen groeide. Voor de vijfde maand op rij was de omzet van de winkels in doe-het-zelfartikelen, keukens en vloeren hoger dan een jaar eerder. De recordgroei van april werd in mei nog eens overtroffen, zo zag het CBS.

Lees ook: Jan Meerman (INretail): 'Kabinet kijkt toe hoe winkels failliet gaan, wij presenteren Grote Stedenplan'

De winkels in voedings- en genotmiddelen zagen de opbrengsten met iets meer dan tien procent aandikken. De omzet van de supermarkten lag daarbij 10,3 procent hoger dan een jaar eerder, die van de speciaalzaken 8,1 procent.

Lees ook: Picnic verbreedt en komt met eigen productenlijn

Alles over, voor én door ondernemers in je mailbox.

Ontvang twee keer per week onze nieuwsbrief met inspirerende ondernemersverhalen en informatieve artikelen.