Nieuws Retail

Woonbranche klaagt over lange levertijden en hoge prijzen; keukeninstallateurs kunnen vraag niet aan

Na de parketleggers en stoffeerders komen ook de keukenleveranciers nu om in het werk. Een afspraak voor een nieuwe keuken is steeds moeilijker in te plannen. Door de wereldwijd geëxplodeerde vraag naar huishoudelijke apparaten is het vervolgens ook nog maar de vraag of alle apparatuur er op tijd zal zijn. Aanleiding is dat vakantiegeld voor het tweede jaar in de woning wordt geïnvesteerd.

Stefan ten Teije (AD) 14 mei 2021

Keukens niet aan te slepen

De vraag naar keukens is ontploft. Consumenten steken voor het tweede jaar het vakantiegeld in hun huis. Foto: ANP.

Dat keukenzaken moeilijker bereikbaar zijn, blijkt wel uit een rondgang van deze site. Speciaalzaken hebben ‘geen tijd om de pers te woord te staan’, zijn slecht bereikbaar en reageren niet op e-mails. "Al onze medewerkers zijn in gesprek met klanten”, klinkt het aan de telefoon als het AD belt. Dat is niet gek, want winkels zijn een tijd gesloten geweest vanwege corona en daardoor ligt een stuwmeer aan opdrachten te wachten.

Lees ook: Stefan Mandemakers (DMG): ‘Pandemie brengt je terug naar kern van ondernemerschap’

In de woonbranche klaagt iedereen over drukte, over lange levertijden en hoge prijzen. Parketleggers en woningstoffeerders zijn amper te vinden én komen om in het werk. ,,Wie nu een vloer bestelt, heeft die pas in juli liggen’’, aldus Mireille van Veen van Parket Specialist Gouda. Loodgieters kunnen moeilijk aan simpele tussenstukjes voor leidingen komen. En volgens handelaren in witgoed zijn vaatwassers en koelkasten al een tijdje ‘niet aan te slepen’, zo lieten ze deze site eerder weten.

De vraag naar keukens is ontploft

,,Ja, het is megadruk”, zegt een keukenverkoper uit Noord-Holland, die niet met naam genoemd wil worden, omdat hij wil voorkomen dat kritiek op leveranciers zijn handel in de weg gaat zitten. ,,De vraag naar keukens is ontploft. Mensen steken het vakantiegeld nu in hun huis. Maar het aanbod vanuit leveranciers is ook moeilijker geworden. Fabrikanten konden afgelopen jaar met minder personeel werken vanwege corona. Nu kan ik maar moeilijk een vaatwasser krijgen. Ik moet partijen opkopen en betaal daar fors meer voor.”

Klanten laten deze site weten dat het lang kan duren tot iemand eenmaal een afspraak met een keukenzaak heeft. En als de keuken eenmaal is besteld, laat de apparatuur langer dan normaal op zich wachten. Zo zit een klant nog weken nadat de keuken is geïnstalleerd, te wachten tot de combi-ovenmagnetron wordt aangeleverd. Volgens de keukenzaak heeft dat met een gebrek aan chips te maken, een schaars goed op de wereldmarkt momenteel.

BSH-Group (Bosch en Siemens) draait op volle capaciteit

De Duitse producent BSH-Group, bekend van de apparatuur van Bosch en Siemens, gaat niet in op vragen van deze site over chips en specifieke problemen in de fabriek, maar komt met een algemeen antwoord waarin BSH alleen erkent dat er ‘uitdagingen in de coronacrisis’ bestaan. ‘De wereldwijde vraag naar huishoudelijke apparaten is sinds mei 2020 aanzienlijk gestegen. Alle BSH-fabrieken produceren al enkele maanden op volle capaciteit. Door de aanhoudende hoge vraag zijn wij momenteel niet in staat alle apparaten binnen de gebruikelijke levertijden te leveren’, laat een woordvoerder in een e-mail weten.

"Wie nu een vloer bestelt, heeft die pas in juli liggen"

Mireille van Veen van Parket Specialist Gouda

In sommige gevallen hebben de leveringen enkele weken vertraging opgelopen, stelt BSH. Maar volgens Menno* van de Keukenaankoopmakelaar, die dagelijks enkele verzoeken krijgt om mensen aan een keuken te helpen, is het probleem groter. ,,Ze hebben 46.000 apparaten in backorder staan, oftewel bestelde apparaten die niet op voorraad staan. Ervan uitgaande dat voor elke keuken drie of vier apparaten nodig zijn, treft dit dus zo’n 15.000 klanten. Ik merk het zelf ook. Een heteluchtoven die ik vorig jaar heb besteld, zou begin januari worden geleverd, maar kreeg ik deze week pas binnen.”

Klanten de pineut omdat Siemens niet goed communiceert

De keukenverkoper uit Noord-Holland vindt dat BSH de impact onderschat. ,,De consument zegt tegen ons ‘zorg maar gewoon dat het er is, en die gelooft niet altijd dat het aan de leveringen ligt’. Het liefste hebben we dat BSH een pagina in de kranten laat afdrukken over de leveringsproblemen.” Overigens geeft dochtermerk Siemens wel standaard brieven uit aan relaties waarin wordt gerept over ‘instabiele leversituaties’. ,,Maar laat ze met de klanten communiceren. Nu worden wij als retailers erop aangekeken”, aldus de verkoper.

Voor klanten geldt dat geduld nodig is, aldus de verkoper. En misschien is soms de keuze voor een meer gangbaar dan voor een uniek model verstandig. Maar volgens keukenaankoopmakelaar Menno zijn consumenten wel de pineut. ,,Het is in het hele land een drama, hoor ik van mijn klanten. Niet alle keukenzaken willen nog vrijblijvend offertes maken. Ze kiezen de klanten met een specifieke koopwens. En de kortingen worden ook kleiner, zeker als je voor een nieuwbouwhuis pas over twee jaar geleverd wil krijgen. Keukenzaken houden er rekening mee dat de houtprijzen blijven stijgen en zoeken daarom naar marge. Het is bizar wat er momenteel gebeurt.”

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws