Nieuws Retail

Feestdagen: hoe speelgoedgigant Mattel mogelijke leveringsproblemen omzeild

Speelgoedmaker Mattel, bekend van Barbie en Fisher-Price, heeft minder last van leveringsproblemen van grondstoffen en speelgoed dan het bedrijf zelf had gedacht. Het verwacht zelfs een sterk feestdagenseizoen en verhoogt de omzetprognose voor het volledige boekjaar.

Van onze redactie 22 oktober 2021

Speelgoed winkel mattel retail

Foto: Shutterstock.

De verkoop van speelgoed zakte aan het begin van de coronacrisis in, maar herstelde zich toen de lockdowns langer gingen duren en thuiswerkende mensen hun kinderen bezig moesten houden. Nu zorgen leveringsproblemen voor onzekerheid, maar Mattel heeft daar minder last van dan verwacht. ,,We voldoen aan de vraag”, zei topman Ynon Kneiz. ,,Misschien niet aan alle vraag, maar meer dan we hadden verwacht.”

Lees ook: Retailsector: stoppen met produceren in Azië

Het bedrijf kocht versneld grondstoffen in, regelde op voorhand al containerruimte en legde ook de tarieven daarvoor vroeg vast. Bovendien breidde Mattel het aantal havens uit waaruit het zijn speelgoed verspreidt. Al die stappen moeten ervoor zorgen dat de kosten niet te hoog oplopen en leveringen verzekerd zijn.

Winst Mattel met 46 procent omhoog

In het derde kwartaal haalde Mattel een omzet van een kleine 1,8 miljard dollar, omgerekend ruim 1,5 miljard euro. Dat was 8 procent meer dan een jaar eerder. De winst ging met 46 procent omhoog naar 813 miljoen dollar (698 miljoen euro), al had het bedrijf daar wel een forse belastingmeevaller voor nodig. Ook zonder die eenmalige meevaller steeg de winst, maar dan met een bescheiden 2 procent.

Door corona en dus ook thuiswerkende mensen, namen de online bestellingen van speelgoed enorm toe. Ook bij Mattel. Foto: Shutterstock.

Mattel verwacht een goed eindejaar. De jaaromzet zou zo'n 15 procent hoger moeten uitkomen dan in 2020. Tot nu toe ging het uit van een omzetstijging van 12 tot 14 procent.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws