Nieuws Retail

Detailhandel zet meer om dankzij hogere prijzen, lichte krimp verwacht voor 2023

De detailhandel heeft in oktober 4,2 procent meer omgezet in vergelijking met dezelfde maand een jaar eerder. Dat is vooral het gevolg van hogere prijzen, aangezien het verkoopvolume in de meetperiode met 5,2 procent daalde. Dat meldde het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) op basis van nieuwe cijfers.

ANP 30 november 2022

ANP301122059 1

Bij zogeheten non-foodbedrijven groeide de gemiddelde omzet met 1,7 procent. Qua verkoopvolumes ging het om een daling van 6,7 procent. Drogisterijen, winkels in doe-het-zelfartikelen, winkels in recreatieartikelen en kledingwinkels zagen de omzet stijgen. Bij winkels in consumentenelektronica en witgoed, schoenenwinkels en meubelzaken was sprake van een daling.

Bij de levensmiddelenwinkels steeg de omzet gemiddeld met bijna 8 procent. Ook hier werden in doorsnee minder producten gekocht. Het verkoopvolume daalde met ruim 3 procent. Bij supermarkten steeg de omzet met 8,8 procent. Speciaalzaken zagen hun omzet met gemiddeld 0,7 procent stijgen.

Verder meldde het CBS dat er online 4,2 procent meer werd omgezet bij winkels. Vooral winkels die zowel fysiek als online verkopen maakten een stevige omzetgroei door. Bij die winkels groeide de omzet met 7,5 procent.

Lees ook: INretail-directeur Jan Meerman: 'Als er één sector is die ons niet heeft geholpen: de banken'

Lichte krimp voor retail in 2023

Voor 2023 zijn de verwachtingen niet onverdeeld gunstig. ABN Amro verwacht een lichte krimp voor de retailsector van 0,5 procent. Daar valt overigens nogal wat op af te dingen, omdat de verwachtingen van de bank per sector enorm uiteen lopen. De grootste krimp wordt verwacht voor supermarkten (-3 procent) en voedingsspeciaalzaken (-5 procent). Woonwinkels krijgen nog in 2022 nog een klap (-4 procent) te verduren, waarna de krimp volgend jaar kleiner is (-0,5 procent).

Groei is er ook. Zo zagen kledingwinkels hun omzet groeien met 15 procent. Logisch, na een jaar waarin door coronalockdowns de omzet juist kelderde. Voor 2023 verwacht ABN Amro opnieuw een stijging, met 2 procent. Vooral stijgende kosten voor personeel, energie en grondstoffen zullen de marges onder druk zetten.

Lees ook: Sem (18) opende een kledingwinkel in coronatijd: ‘De retail is echt aan het inkakken’

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws