Nieuws Retail

Deze ondernemer verbouwt geen thee in Azië, maar in Noord-Brabant

Denkend aan een theeplantage zie je uitgestrekte, groene vlaktes in Azië voor je. Maar ook in Brabant heb je tegenwoordig theevelden. Dat schrijft het Brabants dagblad

Nicole Roelands | Foto: Joyce van Belkom 16 juni 2017

Johan Jansen Special Plant Zundert

Volgens Johan Jansen van Special Plant Zundert is de Camellia Sinensis de basis voor zo'n 300 soorten thee. Zowel witte, groene als zwarte thee kan ermee worden gemaakt.

Lastig klimaat

Deze theeplant komt van oorsprong uit Zuidoost-Azië en wordt tegenwoordig in tropische en subtropische gebieden geteeld.

En nu dus ook in Zundert. Het heeft Jansen acht jaar gekost, maar nu heeft hij wel een plant gecreëerd die in Europa kan groeien. ,,De plant was namelijk moeilijk te vermeerderen vanwege het klimaat hier. We hebben alle varianten van de Camellia Sinensis aangetrokken en zijn die gaan kruisen. Telkens hebben we de beste geselecteerd totdat de plant vorstvrij te produceren was'', vertelt de ondernemer. Ondertussen heeft hij een plantage aan de Gaardsebaan gekweekt met zo'n 250.000 theeplanten. De enige grootschalige plantage in Europa, zegt hij zelf.

Tuincentra

Vorig jaar heeft hij de eerste theeplant verkocht onder het label 'Tea by me'. Sindsdien zijn ze vanaf 4 euro te koop bij tuincentra, hoveniers en gespecialiseerde theewinkels in Europa. Thee op grote schaal is er nog niet van gemaakt. Jansen wil zelf liever bezig zijn met het kweken van nieuwe soorten, dan met het maken van thee. Daarom is hij aan het onderzoeken of een ander bedrijf thee van de planten kan maken. Op kleine schaal wordt er al wel thee van geproduceerd, namelijk door de mensen die de Zundertse planten kopen. Een plant - die zowel binnen als buiten kan staan - is namelijk goed voor zo'n tien koppen thee per jaar.

Lees ook: Horecatrend: verse thee is wijn van de toekomst

Bekendheid

De plant is terrein aan het winnen in Nederland, maar het gaat vooralsnog harder in landen als Engeland, Denemarken, Noorwegen en Zweden. Ook in Zundert zelf is de theeplant nog niet erg bekend.

De ondernemer vindt het belangrijk dat het verhaal van thee wordt verspreid. ,,Veel mensen denken dat thee van munt wordt gemaakt, maar deze theeplant is de basis. Ik hoop dan ook dat mensen het verhaal over de theeplant gaan verspreiden zoals het verhaal over de melk van de koe.''

Gezond

Volgens Jansen is thee ook goed voor je. Zo geeft thee een natuurlijke boost door de theïne die erin zit en zou de groene variant goed zijn voor het hart en de bloedvaten. Ook werkt thee als een soort natuurlijke tandpasta en zou het consumenten kunnen helpen om gewicht te verliezen.

Schaduw

Of de kweker nog tips heeft om de Camellia Sinensis thuis te onderhouden? ,,De plant kan in de volle zon staan, maar doet het eigenlijk beter in de schaduw. De plant heeft namelijk weinig licht nodig. Verder is de plant wintervast, maar staat de theeplant het liefst dichterbij huis vanwege de temperatuur.''