Nieuws Retail

‘Doorstart Intertoys bijna rond: Portugese Green Swan wordt nieuwe eigenaar’

De Portugese investeringsmaatschappij Green Swan gaat de failliete speelgoedketen Intertoys nieuw leven inblazen. De deal is zo goed als rond, bevestigen bronnen. Met de doorstart zullen zeker 80 filialen de deuren moeten sluiten. Wat het betekent voor de 3200 medewerkers is nog onduidelijk. Dat schrijft het AD.

Natasja de Groot (AD) | Foto: ANP 1 maart 2019

Faillissement intertoys dom retailexpert moers

Volgens ingewijden volgt de officiële aankondiging dit weekeinde of uiterlijk maandag. De verwachting is dat de Intertoys uit een groot aantal steden zal verdwijnen. Momenteel vinden nog onderhandelingen plaats over het precieze aantal vestigingen waarmee de doorstart wordt gemaakt.

De speelgoedketen telt nu nog 386 vestigingen, waarvan 100 van franchisers die buiten het faillissement vielen. Door het faillissement zijn ook alle huurcontracten komen te vervallen. Die moeten opnieuw worden overeengekomen. Voor de medewerkers van Intertoys blijft de onzekerheid nog groot; voor alle 3200 personeelsleden is eerder ontslag aangevraagd. Een deel zal in de winkels kunnen werken die openblijven.

Lees ook: Faillissement Intertoys is 'te dom voor woorden' volgens retailexpert Moers

De curatoren willen dit niet bevestigen. In een reactie laat de woordvoerder weten dat de curatoren in gesprek zijn met een koper en dat uiterlijk begin volgende week duidelijk wordt of er een doorstart komt en met hoeveel filialen. De afgelopen tijd waren er speculaties over vier gegadigden: de franchisers, Green Swan en twee investeringsmaatschappijen.

Bart Smit en Maxi Toys

Green Swan had van de kandidaten de beste papieren, aldus een ingewijde. Het fonds was het laatste jaar flink op overnamepad in de speelgoedsector. Zo lijfde het vorige week de Belgische Bart Smit al in. Dit onderdeel behoorde tot Intertoys, maar stond er financieel aanzienlijk beter voor dan het deel in Nederland en viel om die reden buiten het faillissement. Een ander speelgoedbedrijf dat Green Swan eerder overnam, was Maxi Toys van Blokker.

Lees ook: Franchisenemer Intertoys 'laat zich niet in een hoekje drukken'

Ook kreeg het de Spaanse en Portugese winkels van de Amerikaanse omgevallen speelgoedketen Toys ‘R’ Us in handen. ,,Green Swan wil de grootste speelgoedketen in Europa worden’’, laat een ingewijde weten. Met de doorstart van Intertoys komt het bedrijf een stapje dichter bij dat doel.

'Een uitgehold merk'

Wat de komst van de Portugezen voor de 100 franchisers betekent, zal moeten blijken. Zij deden verwoede pogingen om Intertoys uit handen van een nieuwe investeerder te houden, maar tevergeefs. De vrees die bij de franchisers leeft, is dat een investeerder ‘hun’ Intertoys leegrooft en volhangt met schulden. Het lijkt erop dat ze daar bij Green Swan minder voor hoeven te vrezen. Het Portugese bedrijf heeft een duidelijke visie: het wil ‘persoonlijke’ beleving in de winkels én online brengen, en de offline en online wereld beter op elkaar laten aansluiten. Iets waar de vorige eigenaar, de Britse investeringsmaatschappij Alteri, weinig geld en tijd in stak.

Retaildeskundige Paul Moers denkt dat de nieuwe koper hoe dan ook een flinke zak met geld moet meenemen om wat van Intertoys te maken. ,,Er moet heel wat geld in het bedrijf worden gestoken. Het is een uitgehold merk’’, luidt het. Door de felle concurrentie in de speelgoedbranche zag Intertoys zijn verkopen in tien jaar tijd halveren. Niet alleen internetwinkels, maar ook ketens als Kruidvat en Action hebben een groot deel van de markt van Intertoys ‘weggesnoept’.

Het in 1976 opgerichte Intertoys was tot eind 2017 eigendom van Blokker, maar werd verkocht aan Alteri Investors, een Britse retailinvesteerder. Blokker zette in 2017 ook Xenos, Leen Bakker, Big Bazar en Maxi Toys te koop.