Nieuws Retail

Duurzame cadeaushop WAAR opent nieuwe locatie en stapt naar de beurs

De duurzame winkelketen WAAR groeit uit zijn - opvallende - jasje en opent een nieuwe locatie aan de Oude Binnenweg in Rotterdam. Nog opvallender: de keten gaat naar de beurs. ,,Als het product twee keer zo goed is, dan wil ik er best twee keer zoveel voor betalen.”

Marcel Wijnstekers (AD) 20 september 2020

Clement WAAR duurzaam retail winkel beurs

Alec Clement, eigenaar van WAAR. Foto: William Hoogteyling

Op de Karel Doormanstraat in Rotterdam, voor de ingang van prijsvechter Action, toont een vrouw de inhoud van haar boodschappentas. ,,Gekleurde feestverlichting. Kostte een paar euro. Gaat vast ook snel stuk, maar dan koop ik gewoon een nieuwe doos.”

Juist die consument, die nog weinig bewust is, tracht sociaal ondernemer Alec Clement (51) naar zijn duurzame cadeauwinkel WAAR te lokken. De 25ste locatie van Nederland is net geopend op de Oude Binnenweg. ,,Wij zijn ervan overtuigd dat wij met ons assortiment het koopgedrag van mensen kunnen veranderen.”

Fairtrade, gerecycled en ecologische producten

Dat doet Clement met de verkoop van fairtrade, gerecycled en ecologische producten. Verzorgings-, woon- en modeaccessoires, zoals boekjes van olifantenpoep, herbruikbare boterhamzakjes en tassen van gerecyclede brandslang. ,,Artikelen bij WAAR voldoen aan strenge eisen”, vertelt Clement in het AD. ,,Is het product met respect voor het milieu gemaakt? Krijgt de producent eerlijk betaald? Zijn de werkomstandigheden in orde?”

''Het vertrouwen in onze winkel is groot. Niet voor niets heb ik veel van mijn eigen vermogen in het bedrijf gestopt''

Alec Clement, WAAR

Sinds de opening van de eerste WAAR-winkel in Nijmegen in 2008, ziet Clement de vraag naar eerlijke, duurzame producten hard toenemen. ,,In 12 jaar tijd zijn we gegroeid naar 25 winkels. Elke franchisenemer draagt 7 procent van de omzet af.”

NPEX-beurs voor snelgroeiende mkb-ondernemingen

Dat geld gebruikt WAAR BV om te kunnen groeien naar 60 winkels. Om uit te breiden wil het bedrijf - en daar wijkt de winkel in af van andere zaken - 2,5 miljoen euro ophalen met de plaatsing van 2500 obligaties, verhandelbare schuldpapieren, à 1000 euro. Dat gebeurt op de zogeheten NPEX-beurs, waar belegd wordt in snelgroeiende ondernemingen in het midden- en grootbedrijf. De rente is 8,5 procent. Na zeven jaar kan de belegger haar deel opeisen of de obligaties verkopen.

,,Zoals bij alle beleggingen, is de aankoop van WAAR-obligaties niet zonder risico”, geeft Clement toe. De geestelijk vader van WAAR liet zich inspireren door de Vegetarische Slager, die hetzelfde financiële pad met succes bewandelde. ,,Het vertrouwen in onze winkel is groot. Niet voor niets heb ik veel van mijn eigen vermogen in het bedrijf gestopt.”

Lees ook: Derrick Neleman start crowdfunding: 'Je wordt deel van een wijnbeweging'

Ook NPEX-directeur Mark van der Plas is optimistisch over de groeikansen van WAAR. ,,Wij hebben de financiële huishouding met vier ex-topmannen van de beurs beoordeeld. Natuurlijk zijn er altijd risico’s voor obligatiehouders. Maar aangezien de omzet van WAAR zelfs in coronatijd stabiel is gebleven, is er weinig reden om te vrezen.”

Meer betalen voor duurzaamheid?

Aan de winkel zelf zien klanten niets van de afwijkende financieringsconstructie. Voor hen geldt slechts de vraag: zijn ze bereid om meer te betalen voor duurzaamheid? Floor Knoester (19), student Management of International Social Challenges aan de Erasmus Universiteit, zal haar nieuwe kamer in Kralingen inrichten met woonaccessoires van WAAR, belooft ze plechtig met een Action-aankoop in de hand. ,,Ik mijd de prijsvechters niet, maar duurzaamheid is belangrijk voor mij. Tijdens mijn studie hebben we het er ook over: hoe lossen we bijvoorbeeld het probleem van de plastic soep in de oceanen op? Nou, door ons koopgedrag te veranderen.”

''Bij de chocolade van Tony Chocolonely proef je het verschil. En bij ons geen meubels van waaibomenhout. Dan sparen we liever wat langer''

Richard Smits en Frits Ulrich, klanten WAAR

Daar denkt Frieda Vogel, aan het winkelen met kleinzoon Marjahino, niet over na. Ze moet als drijvende kracht van Confetti, een kinderspeeltuin in het Nieuwe Westen, elk dubbeltje omdraaien om kinderen een leuke tijd te bezorgen. ,,Prima dat die winkel er is, maar mij tref je er niet. Ik zie het al bij supermarkten: als er een sticker met biologisch op het product geplakt is, dan is het meteen twee keer zo duur. Daar trap ik niet in.”

Wat langer sparen

,,Als dat product twee keer zo goed is, dan vinden wij dat helemaal geen probleem”, reageren Richard Smits en Frits Ulrich, die vlakbij WAAR wonen en de winkel omarmen. ,,Bij de chocolade van Tony Chocolonely proef je het verschil. En bij ons geen meubels van waaibomenhout. Dan sparen we liever wat langer. Als wij iets aanschaffen, dan moet het minstens 20 jaar in huis kunnen staan.”

Lees ook: Zo maakte Hilary Jones (Lush) van handgemaakte, ecologische cosmetica een wereldwijd geliefd merk

Alles over, voor én door ondernemers in je mailbox.

Ontvang twee keer per week onze nieuwsbrief met inspirerende ondernemersverhalen en informatieve artikelen.