Nieuws Retail

Henrike studeerde criminologie en runt nu modeketen Guts & Gusto

Als je als motto ‘no guts, no glory’ hebt, is het niet zo raar dat je kleine sieradenwinkeltje in Oldenzaal uitgroeit tot een succesvolle formule met intussen vijf kledingwinkels en een webshop. Henrike ten Voorde is samen met broer Maarten en vriend Derk verantwoordelijk voor het succes van Guts & Gusto.

Indebuurt 25 oktober 2020

Guts gusto utrecht mode

De winkel van Guts & Gusto in Utrecht, zeven dagen per week geopend.

Henrike ten Voorde was na haar studie criminologie eigenlijk van plan om een horecazaak te openen. ,,Daar kon ik de geschikte locatie niet voor vinden, maar ik wilde wél graag een eigen zaak. Er waren nog niet veel sieradenwinkels in Twente, waar ik vandaan kom. Daarom besloot ik er eentje te openen in Oldenzaal. Mijn broer Maarten vond het leuk om mee te doen, dus hebben we geld geleend bij de bank en zijn we begonnen.” Voor zo’n stap is lef nodig. ,,Zo is ook de naam ontstaan, we zeiden tegen elkaar: no guts, no glory (geen lef, geen overwinning, red.),” vertelt ze aan Indebuurt.

Stap naar Facebook en webshop

De winkel liep prima, tot de economische crisis van 2008. ,,De winkelstraten waren leeg, we hadden de helft minder klanten en de helft minder omzet. We besloten toen ook kleding en schoenen te gaan verkopen, zodat je een volledige outfit kon shoppen bij ons. Dat werkte goed.”

Daarnaast startte Henrike een Facebookpagina voor Guts & Gusto. ,,We waren één van de eerste bedrijven met Facebook, waardoor we ontzettend snel konden groeien. Dat zorgde voor veel naamsbekendheid.” Daarnaast breidde ze het bedrijf uit met een webshop. ,,Ik liep mijn vriend Derk tegen het lijf en hij kon een website voor me bouwen. Inmiddels zit hij ook in de zaak. Mijn vriendinnen beschuldigen me er vaak van dat ik hem erop heb uitgezocht. Maar dat is natuurlijk niet waar, haha.”

Lees ook: Zeynep (29) wil wereld veroveren met torenhoge pumps voor... mannen

Guts & Gusto: wél meer stenen winkels

In de tussentijd openden er steeds meer winkels van Guts & Gusto, waaronder in Utrecht. ,,Hier zijn we in 2017 geopend. We zijn gevestigd aan de Choorstraat en hebben een pand met maar liefst twee verdiepingen. Verder zijn we zeven dagen per week geopend en geldt de winkel ook als pick-up point voor de webshop. Superhandig: kleding die online is besteld, is hier ook te passen.”

De kleding van Guts & Gusto is zoals de naam zegt: stoer en smaakvol. ,,We verkopen items voor verschillende meiden”, vertelt Henrike (op de foto hieronder). ,,Het is aan de klant om het te combineren op een manier die bij ze past. Ik ben dagelijks bezig met het wisselen van de collectie. Hierdoor hebben we altijd de laatste trends in huis."

Tekst gaat onder foto verder.

Winkels als paskamers voor de webshop

Een nieuwe outfit scoren kan in de winkel, maar online shoppen kan ook. ,,We hebben alles geïntegreerd. Wie online bestelt, kan de bestelling gratis laten bezorgen bij de winkel in Utrecht. Daar kun je rustig passen. Wat leuk is, wordt afgerekend. Onze winkels zijn op die manier de paskamers voor onze webshop. Maar andersom kunnen onze klanten ook online zien of dat ene jurkje nog voorradig is in de winkel."

Alles over, voor én door ondernemers in je mailbox.

Ontvang twee keer per week onze nieuwsbrief met inspirerende ondernemersverhalen en informatieve artikelen.