Nieuws Retail

Hoe Hans Vers de 'laatst overgebleven groenteboer' van Vlissingen is geworden

Met goede producten uit eigen streek redt een echte groenteboer het ook nu nog. De zaak Hans Vers van Hans Welleman viert deze week dan ook zijn tiende verjaardag, schrijft PZC.

René Hoonhorst | Foto: Lex de Meester 4 januari 2018

Hans Vers Lex de Meester

Natuurlijk pronken er verse groenten en fruit in de schappen van Hans Vers in Vlissingen. Maar de koeling met verse (rauwkost)salades, gehaktballen en stamppotten recht voor de toonbank springt nog meer in het oog. Evenals de notenbar en de kaasafdeling daar direct naast. ,,Een verse maaltijd met kant-en-klare productenmaken, daar houden veel klanten van", weet Welleman (46).

Hij begon tien jaar geleden in 2008, net na nieuwjaar, in zijn groentezaak aan de Van Hogendorplaan, midden in winkelcentrum Paauwenburg. ,,Precies in de crisis, bleek even later, maar desondanks heb ik altijd het hoofd boven water kunnen houden."

Lees ook: Elke dag vers bij 'jongste groenteboer' van Nederland

Veel aan gelegen

Daar was Hans ook veel aan gelegen. Hij had een tijd een buurtsuper in Heinkenszand. Om van de lange werktijden af te zijn met een opgroeiend gezin, besloot hij de tent te verkopen om 'voor een baas te gaan werken'. Een baan als vertegenwoordiger of andere duvelstoejager lag hem echter helemaal niet.

,,Dus wilde ik toch weer een zaak van mezelf." En dat werd Hans Vers, midden in de wijk Paauwenburg. Tussen twee supermarkten die ook groenten verkopen. ,,Dat zijn natuurlijk concurrenten, maar ze trekken ook volk naar deze plek. En dan kiezen veel mensen toch voor verse groenten. Omdat ik die meestal uit de buurt haal, is het prijsverschil ook niet zo groot. En mijn waren zijn natuurlijk veel lekkerder. Er gaat bijvoorbeeld niets boven de smaak van Zeeuwse kersen. Die laat ik dus niet van weet ik waarvandaan invliegen."

De enige

Voor fruitmanden weten veel mensen Hans Vers ook te vinden. ,,Ik ben de enige die nog manden samenstelt. En dat wordt gewaardeerd, zowel door mensen die een zieke bezoeken, als door bedrijven en instellingen."

Een purist is Hans niet. Hij verkoopt ook noten en kaas. ,,Specialiteiten van kaasboerderij Schellach uit de buurt, en voor andere Hollandse kaassoorten van een groothandelaar uit Bodegraven." In zijn koeling, vrolijk tussen de salades en stamppotten, liggen ook vers gedraaide gehaktballen. Die lachen de mensen toe, omdat ze mooi passen bij een maaltijd met verse ingrediënten, weet de koopman in Hans. ,,En ze zijn gegarandeerd vers hè. Dat weten de klanten als ze hier binnenstappen."

Mooiste compliment

Het mooiste compliment kreeg hij twee maanden terug, toen scheidend collega Adrie Trimpe hem de 'laatst overgebleven groenteboer' van Vlissingen noemde. En de enige die, met marktkoopman Ruud, echt verse waar verkoopt. Trimpe ageerde tegen de voorverpakte groenten in de supermarkt.

Hij 'vergat' even, zegt Welleman eerlijk, dat uitbaters van bijvoorbeeld Poolse, Marokkaanse en Turkse winkels en een biologische eetwinkel ook een assortiment verse groenten verkopen. ,,Maar vooral oudere mensen komen graag naar een vertrouwde groenteboer. Zo zijn er wel wat klanten die vroeger bij Trimpe kwamen, die nu op het fietsje naar mij komen. In de flats in Paauwenburg wonen vooral ouderen, dus ik zit hier goed".

Op de vraag of hij niet bang is dat zijn publiek uitsterft, heeft de versman zijn antwoord klaar: ,,Er komen altijd weer nieuwe ouderen. Mensen worden vanzelf 50-plussers."