Nieuws Retail

Hoe het laatste tuincentrum van Dordrecht zich staande houdt

Na de sluiting van Pap heeft Dordrecht slechts één tuincentrum over: Tuinwereld. Dat trekt daardoor meer bezoekers en wil investeren.

ANDRÉ OERLEMANS 24 juli 2017

Tuinwereld

In 2009 telde Dordrecht nog vier grote tuincentra, die allemaal aan het uitbreiden en verbouwen waren. Door de crisis, de groeiende concurrentie van internet en de rammelende geldbuidel van projectontwikkelaars zijn er inmiddels drie verdwenen.

Lees ook: 'Intratuin is m'n levenswerk'

Woningbouw

De Biesbosch aan de Zuidbuitenpoldersekade stopte in 2013 als tuincentrum en ging verder als hoveniersbedrijf. De Staartploeg zwichtte vorig jaar voor het aanbod van projectontwikkelaar Dudok en verkocht zijn grond aan de Stevensweg voor woningbouw.

Mooie kans

Ook tuincentrum Pap aan de Lindelaan koos daarvoor. Eigenaar Leo Pap ontwikkelt zijn terrein zelf, in samenwerking met BM Van Houwelingen. ,,Na de crisis begon de markt net weer aan te trekken, maar dit was een mooie kans die we niet konden laten schieten'', verklaart hij.

Sloop

Zijn tuincentrum was zaterdag 1 juli voor het laatst open. Vorige week maandag begon de sloop van het complex. ,,Nu valt er wel een gat in Dordrecht'', geeft Pap toe. ,,Mijn klanten vroegen me de laatste weken al waar ze naartoe moeten.''

Drukker

Naar Tuinwereld aan de Provincialeweg, zo blijkt. ,,We merken hier dat het drukker is. Pap was dit voorjaar nog open, dus nou die dicht is verwachten we volgend jaar nog meer te profiteren'', zegt eigenaar Leonard Batenburg van het enig overgebleven Dordtse tuincentrum.

Op tijd

Batenburg heeft de kaalslag naar eigen zeggen op tijd zien aankomen. ,,We hebben in 2009 flink uitgebreid en geïnvesteerd in het bedrijf en dat betaalt zich nu uit. Tuincentra kregen later dan andere branches last van de crisis, maar na 2010 hebben ze moeilijke jaren gekend. De detailhandel liep terug. Bovendien gingen mensen zaken als gereedschap, tuinmeubelen en diervoeding meer via internet kopen. Daarom zit ik ook in een webshop. Die combinatie is belangrijk.''

Projectontwikkelaars

Batenburg snapt dat collega's bij dalende omzetten de lokroep van projectontwikkelaars niet kunnen weerstaan. Zelf sluit hij zijn Tuinwereld in Oud-Beijerland op 1 september om op het terrein 53 vrijstaande en twee-onder-een-kapwoningen te gaan bouwen. ,,Het is voor veel tuincentra een keuze tussen investeren of je grond verkopen'', zegt hij

Investeren

In Dordrecht gaat hij begin volgend jaar echter opnieuw investeren. Zo komt er meer horeca bij, wordt de zaak opnieuw verbouwd en wordt de looproute aangepast. Volgens hem draait het bij tuincentra tegenwoordig om schaalgrootte en beleving. Daarom breidde hij zijn zaak in 2009 uit van 2.500 naar 5.000 vierkante meter.

Leuke dingen

Leonard Batenburg: ,,Tuincentra zijn in de jaren 70 opgekomen, bijvoorbeeld toen telers er planten bij gingen verkopen aan particulieren. Nu is er een professionaliseringsslag gemaakt en zijn de kleinere centra niet meer rendabel. Tuincentra veranderen steeds meer in verblijfsgebieden waar klanten een paar uur lang leuke dingen willen doen en kopen. Ik schat dat er in de toekomst in elke regio van tussen de 50.000 en 300.000 inwoners nog maar één tuincentrum zal zijn. Als er twee centra zitten die elkaar beconcurreren, hebben ze het alle twee zwaar.''

Concurrentie

Zijn concurrentie zit nu in Hendrik-Ido-Ambacht en Sliedrecht, waar Intratuin grote vestigingen heeft. ,,We hebben het nog niet teruggezien in de cijfers, maar we vermoeden dat er hier meer Dordtenaren komen'', zegt bedrijfsleider Gerald Nieuwenhuis.

Onderzoek

,,Ook bezorgen we steeds meer bestellingen in Dordrecht, met name in Dubbeldam. Eind augustus gaan we weer een postcodeonderzoek houden en kunnen we dat meten'', zegt Nieuwenhuis

Nieuwe zaak

Of Tuinwereld het enige tuincentrum in Dordrecht blijft is de vraag. Leo Pap wil namelijk op een andere locatie een nieuwe zaak beginnen. ,,Een kleinschaligere variant waar we vooral kamerplanten, tuinplanten en snijbloemen verkopen. Geen tuinmeubels of barbecues meer'', legt hij uit. ,,We zijn samen met de gemeente al naar geschikte locaties aan het kijken.'' Voor zijn vuurwerkverkoop heeft hij inmiddels een ander pand aan de Jan Valsterweg op bedrijventerrein Groene Zoom gevonden. Daar is al vergunning voor verleend.