Nieuws Retail

Hoplala Middelburg: een klein winkeltje met bijzonder assortiment bieren

Wie het onderwerp speciaalbier aansnijdt bij Marco Evenhuis uit Middelburg, mag er zeker van zijn dat dit vele uren aan gespreksstof zal opleveren. Marco is dan ook een bierkenner van het zuiverste soort, die al sinds zijn zestiende bezig is met het verzamelen en proeven van speciaalbier. Sinds 2016 runt hij samen met zijn vriendin Stephanie onder hun woonhuis een piepklein winkeltje in speciale bieren in de Gravenstraat 14, genaamd: Hoplala, meldt de PZC.

BAS DINGENOUTS | Foto: Lex de Meester 10 oktober 2017

Hoplala middelburg speciaalbier

,,Onze winkel is nu bijna anderhalf jaar open, alleen op vrijdag- en zaterdagmiddagen. Het is echt een uit de hand gelopen hobby. Toen ik puber was ben ik begonnen met het verzamelen van bierflesjes. Samen met mijn broer - hij verzamelde etiketten - struinden we allerlei brouwerijtjes af. Beter gezegd, mijn moeder kon ons overal naar toe brengen, haha. Later kwam daar natuurlijk het proeven van de bieren bij."

Biercafé Belgiek

Als liefhebber van speciaalbier miste Marco lange tijd een plek waar hij terecht kon met zijn passie. ,,In Middelburg heb je enige tijd een Belgisch biercafé gehad, Belgiek genaamd. Toen Belgiek wegviel, was er eigenlijk maar weinig aanbod aan plaatsen in de buurt waar je echt speciale bieren kon gaan drinken."

Lees ook: Bierbrouwer Rutten (Gulpener): 21 miljoen omzet met duurzame strategie

Biertruck

Een jaar of zeven geleden had hij een keer een oude Ford Transit uit 1982 op de kop getikt. ,,Deze heb ik via internet gevonden bij een veiling van oude Rode Kruis-voertuigen in Duitsland. Na een paar jaar ermee rondgereden te hebben, bedacht ik opeens een heel andere bestemming voor dit oude beestje. Ik bezoek namelijk graag festivals, en merkte dat daar voor het merendeel vooral pils te krijgen is. Mijn vriendin en ik besloten in dat te gat te springen. Ik heb een bar in de bus getimmerd, een koeling geplaatst, speciaalbier ingekocht en voor we het wisten stonden we op festival Onderstroom. Op onze top stonden we op zo'n vijftien festivals per jaar."

In de loop der tijd hebben steeds meer festivals ook verschillende speciaalbieren op de kaart staan. De vraag naar de bus van Marco en Stephanie nam af.

Reclamemaker

,,Op den duur stond ik de voorraad bier op te stapelen in de ruimte onder ons huis. Ik ben werkzaam als reclamemaker, heb een kantoor aan huis, een voormalige compagnon vertrok en er was dus ruimte over. Tijdens het stapelen van de kratten bedacht ik opeens dat het wel erg leuk zou zijn om een eigen winkeltje te beginnen. We kregen al regelmatig vragen van de feestgangers op de festivals of ze gewoon ook bier bij ons konden kopen, en door een winkeltje te beginnen zou dit prima kunnen."

Fabrieksbier

Zo gezegd, zo gedaan. "We proberen een zo bijzonder mogelijkheid assortiment samen te stellen, en hanteren hier drie voorwaarden voor: we moeten het bier zelf geproefd hebben, het bier moet op zo min mogelijk plaatsen te koop zijn in de buurt en het moet ambachtelijk zijn gemaakt. Dus: absoluut geen fabrieksbier." Vaak gaan ze zelf naar kleine brouwerijen in België om mooie bieren te vinden. ,,Vinden ze daar schitterend, een paar van die Hollanders die op en neer rijden voor vijf kratjes bier", zegt Marco. ,,We zijn dan ook echte liefhebbers."

We proberen een zo bijzonder mogelijkheid assortiment samen te stellen

Ondernemer Marco Evenhuis