Nieuws Retail

‘Hudson's Bay sluit alle winkels, 1400 medewerkers op straat’

Het kwakkelende warenhuisconcern Hudson’s Bay sluit eind dit jaar al zijn Nederlandse winkels. Voor de 1424 medewerkers bereidt de warenhuisketen een collectief ontslag voor, meldt het FD op basis van interne documenten die de krant in bezit zou hebben. Hiermee komt er al na twee jaar een einde aan de opvolger van de V&D.

Bron: FD / Tekst: AD 31 augustus 2019

Hudsons Bay Utrecht

,,Vanwege de langdurig financieel onhoudbare situatie hebben de aandeelhouders in HBC (Hudson’s Bay Company) besloten de verdere financiering in HBC te staken en de winkels in Nederland te sluiten per eind 2019", valt volgens het FD te lezen in een brief namens HBC, de eigenaar van de Nederlandse winkels. ,,Dit betekent dat HBC een collectief ontslag zal gaan voorbereiden in verband met het beëindigen van de arbeidsovereenkomsten van alle medewerkers van HBC.”

Er zijn 1424 medewerkers in dienst bij de vijftien warenhuizen en het hoofdkantoor.

Jacco van der Steen, directeur Merchandise and Marketing voor Hudson’s Bay, zegt verrast te zijn door de publicatie. ,,Ik kan en mag er niets over zeggen”, stelt Van der Steen. ,,In oktober gaan we terug in Amerikaanse handen. We zijn in onderhandeling over de toekomst met de shareholders. Naar verwachting komt er dan meer duidelijkheid.”

Eerder dit jaar werd nog een financieel adviseur ingeschakeld die het tij van de verliesgevende winkelketen moest keren. Tevergeefs, blijkt nu.

Lees ook: Ceo Hudson's Bay: 'We moeten ingrijpen'

Start Hudson's Bay

Het gaat met Hudson’s Bay in Nederland al langere tijd niet zoals de eigenaren in eerste instantie hoopten. Vrij kort na de opening van de eerste vestiging van Hudson’s Bay in Amsterdam doken al berichten op dat de winkelketen niet aansloeg bij het Nederlandse publiek. Eind vorig jaar werd besloten de strategie aan te passen, en meer goedkope producten in de schappen te leggen. Dit omdat er te weinig klanten kwamen.

Volgens Duitse berichten zouden de winkels in Nederland afstevenen op verliezen tot een miljard euro in 2028 als de keten op de huidige manier zou verdergaan.

Sociaal plan

Volgens de documenten die het FD in handen heeft, is een sociaal plan in de maak. Gewerkt wordt aan een afvloeiingsregeling voor tijdelijke en vaste werknemers.

De ontslagdatum is 31 december 2019. In een van de documenten wordt benadrukt dat alle informatie onder strikte geheimhouding is aangezien ‘het voorgenomen collectief ontslag nog niet bekend is gemaakt bij onze medewerkers en/of derden’.

Lees ook: Populariteit Hudson’s Bay vergroten? 'Maak er een V&D van'

Zorgen

Vakbond CNV was al langere tijd bezorgd over de onzekere toekomst van Hudson’s Bay in Nederland. De keten opende zaken op verschillende locaties waar voorheen winkels van het failliete V&D zaten. In februari vorig jaar gaf Hudson’s Bay aan af te zien van zijn oorspronkelijke plan om twintig warenhuizen in Nederland te openen. Onlangs werd bekend dat zusterketen Saks OFF 5TH deze zomer alweer uit Nederland vertrekt.

Nederland telde in totaal dertien warenhuizen van Hudson's Bay, waaronder in Amsterdam, Zwolle, Den Haag, Rotterdam, Breda, Den Bosch, Maastricht en Tilburg.

Beurs

In juni meldde Hudson’s Bay Nederland in een verklaring dat het te maken heeft met aanzienlijke uitdagingen, risico’s en onzekerheden en dat deze het best kunnen worden aangepakt als het bedrijf niet meer aan de beurs is genoteerd. Daarna bleef het angstvallig stil bij wat een van de meest veelbelovende warenhuisconcerns van Nederland moest worden.

Ik kan en mag er niets over zeggen. In oktober gaan we terug in Amerikaanse handen. We zijn in onderhandeling over de toekomst met de shareholders. Naar verwachting komt er dan meer duidelijkheid.

Jacco van der Steen, Hudson's Bay