Nieuws Retail

'Prominente rol winkels' in regeerakkoord, snijden in regels voor ondernemers

INretail is enorm blij dat er in het regeerakkoord aandacht is voor het cruciale maatschappelijke belang van vitale winkelstraten en -gebieden. ,,Hier hebben we als brancheorganisatie lang voor geknokt. De publieke waarde van gezonde en nabije winkels gaat ook over aspecten als leefbaarheid en welzijn van burgers en dat wordt nu bevestigd,” constateert Jan Meerman, algemeen directeur INretail.

Van onze redactie 15 december 2021

Regeerakkoord rutte detailhandel

De informateurs eerder woensdag tijdens de presentatie van het regeerakkoord. Foto: ANP

Het is een uitdaging om de publieke waarde van de retail in harde cijfers te vatten en des te belangrijker is de erkenning van de overheid dat winkels een onmisbare, cruciale schakel vormen in onze samenleving. Aandacht voor de brede en sociale functie van de retail past in een regeerakkoord dat als titel ‘Omzien naar elkaar en vooruitkijken naar de toekomst’ meekreeg.

Regeerakkoord: winkels voor het eerst prominent aanwezig

Het voornemen van de landelijke overheid om samen met lokale overheden aan de slag te gaan om leegstand te bestrijden en de samenwerking tussen retail, horeca en cultuur te stimuleren, omarmt INretail. ,,Het creëert nieuwe kansen. Het is positief dat daar oog voor is, want centra in dorpen en steden veranderen van functie. Dat er ruimte komt voor blurring -het mengen van functies tussen horeca, retail en cultuur- stimuleert innovatie in ondernemerschap. Het past bij de toekomstige rol van winkelstraten en het versterken van aantrekkingskracht van centra,” vindt de INretail-directeur. ,,Het is ook positief dat er letterlijk aandacht is voor bedrijfsopvolging in het regeerakkoord. Gezonde ondernemingen met solide perspectief moeten hun toekomst eenvoudiger en eerlijker kunnen regelen."

Lees ook: Jan Meerman (INretail): Politiek vergeet ondernemerschap en binnensteden in regeerakkoord

Retailspecialist Hans van Tellingen sluit zich bij het enthousiasme van INretail aan. ,,Natuurlijk is het super dat winkels expliciet genoemd worden in het regeerakkoord. Een mijlpaal! Maar ik maak een beetje bezwaar tegen de suggestie dat het overal kommer en kwel is. Er zijn heel goed lopende winkelcentra en ook heel goed lopende nieuwe initiatieven. Kijk eens naar de Mall of the Netherlands, bijvoorbeeld. Ik juich ook toe dat de functionaliteit van een winkel ruimte wordt verbreed. Horeca en winkelen is een succesvolle mix. Dat daar verder naar wordt gekeken is goed voor het ondernemersschap. Alleen plaats ik een kanttekening bij wat voorwaarden die het nieuwe kabinet daarbij gaat plaatsen. Vooral over duurzaamheid. Ik ben helemaal voor duurzaamheid, maar ik geloof er heilig in dat de markt daar een grotere rol in moet spelen dan de overheid."

Dit staat letterlijk in het regeerakkoord over de detailhandel:

  • Een bruisende winkelstraat is cruciaal voor de leefbaarheid in dorpen en steden. Het kabinet gaat samen met lokale overheden aan de slag om leegstand tegen te gaan en de samenwerking tussen retail, horeca en cultuur te stimuleren. Toerisme krijgt een volwaardige plek in het economisch beleid, waarbij ingezet wordt op spreiding.
  • We staan mengformules toe door het reguleren van ‘blurring’ in winkelgebieden op een verantwoorde manier waarbij we streng toezien op alcoholmisbruik.

Ondernemen moet makkelijker worden, met minder regels

Ook andere delen van het mkb zouden verheugd moeten zijn. Dat meent althans ondernemer en Tweede Kamerlid voor D66 Romke de Jong. ,,Dit coalitieakkoord zet de mkb’er op de eerste plaats. Ondernemers moeten kunnen ondernemen. En de overheid moet ervoor zorgen dat zij dat zo goed mogelijk kunnen doen. Daarom snijden we in regels. En het wordt makkelijker en aantrekkelijker om groene investeringen in je bedrijf te doen. Dat is goed voor ondernemers, goed voor onze economie en goed voor het klimaat.”

Verduurzamen start met het vinden van kansen, aldus De Jong. ,,Het nieuwe kabinet wil ondernemers helpen om deze duurzame kansen te vinden. We zorgen voor inzicht in en advies over de stappen die het mkb kan zetten om te verduurzamen. Dat kan bijvoorbeeld met 'groene boswachters': ondernemers die ondernemers helpen hun weg te vinden in het woud van regelingen en subsidies. En we helpen ondernemers om hun CO2-footprint inzichtelijk te maken. Hiermee weten ondernemers welke investeringen ze kunnen doen om groener te worden en lonen in hun bedrijf."

Het kabinet wil duurzame investeringen makkelijker maken door het vergroten van de investeringsruimte voor duurzame investeringen via een verhoging van verschillende investeringsaftrekregelingen (MIA/VAMIL/EIA). Hiermee hebben ondernemers belastingvoordeel wanneer zij groene investeringen doen.

Dit staat in het regeerakkoord over de rol van het mkb:

- Voor deze coalitie is het mkb belangrijk. Het groei- en innovatief vermogen van mkbondernemers en bedrijven wordt versterkt en ondernemerschap wordt gestimuleerd. Dat betekent een meetbare aanpak van regeldruk, waarbij we met de mkb-toets bij wetgeving toetsen of regels ook voor een mkb-ondernemer uitvoerbaar zijn. Het betekent ook het makkelijker maken om mensen in dienst te nemen en te houden, het wegnemen van onnodige belemmeringen bij financiering, het dichten van de financieringskloof, ondersteuning bij digitalisering en verduurzaming, een betere positie van ondernemers in het faillissementsrecht en een meer strategische benutting van overheidsaanbestedingen.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws