Nieuws Retail

Intertoys maakt doorstart

Intertoys maakt een doorstart. De curator van de eerder failliet verklaarde speelgoedwinkelketen maakte bekend dat de Portugese investeerder Green Swan met een deel van de winkels een doorstart maakt.

Redactie De Ondernemer / MVO 8 maart 2019

Intertoys 1

In een brief van de curatoren staat verder dat ongeveer 1000 tot 1500 medewerkers hun baan mogen houden. Green Swan wil ongeveer 220 winkels openhouden. Of dat aantal ook gehaald wordt, is onder meer afhankelijk van onderhandelingen met verhuurders en franchisenemers.

Intertoys heeft in totaal 286 eigen vestigingen en nog eens 100 die in handen zijn van franchisers. De speelgoedwinkel vroeg vorige maand faillissement aan omdat de totale omzet van speelgoedwinkels in de afgelopen tien jaar met de helft zijn gedaald.

Nieuwe eigenaar

De afgelopen tijd waren er speculaties over vier gegadigden: de franchisers, Green Swan en twee investeringsmaatschappijen. Green Swan had van de kandidaten de beste papieren, zo vertelde een ingewijde aan het AD.

Green Swan was het laatste jaar flink op overnamepad in de speelgoedsector. Zo lijfde het vorige week de Belgische Bart Smit al in. Dat onderdeel behoorde tot Intertoys, maar stond er financieel aanzienlijk beter voor dan het deel in Nederland en viel om die reden buiten het faillissement. Een ander speelgoedbedrijf dat Green Swan eerder overnam, was Maxi Toys van Blokker.

Lees ook: Faillissement Intertoys is 'te dom voor woorden' volgens retailexpert Moers

Faillisement Intertoys

De speelgoedketen Intertoys vroeg op 21 februari uitstel van betaling aan. Om de kans op een doorstart te vergroten, bleven de winkels wel gewoon open. Intertoys kampte al jaren met tegenvallende omzetten door concurrentie van (online) prijsstunters. In tien jaar tijd is de omzet van de speelgoedwinkels gehalveerd. Eigenaar Alteri, een Brits opkoopfonds, sprak over een ‘onontkoombare stap’.

Eind februari was het laatste weekend dat mensen hun waardebonnen van de Intertoys konden inleveren. Het leidde tot chaos en muitende klanten in de winkel, mede omdat het systeem van de winkelketen de enorme toeloop niet aankon. Rijen waarin mensen urenlang moesten wachten waren het gevolg. Sommige winkels zagen zich genoodzaakt te sluiten, om zo het personeel niet langer te hoeven blootstellen aan de agressie van boze klanten.