Nieuws Retail

Groeien terwijl andere winkels failliet gaan: het geheim van Action

Al jaren wordt de Nederlandse retail opgeschud door faillissementen en bekende winkelketens die hun deuren sluiten, maar te midden van dat geweld blijft Action steeds fier overeind staan. De discountketen is zo succesvol dat investeerder 3i de winkel niet in de verkoop wil doen. Hoe lukt het de winkel om op eenzame hoogte te blijven?

Ezra Hakze | Foto: ANP 16 mei 2019

Action winkel 1

Aangezien 3i al sinds 2011 eigenaar is van Action, was de verwachting dat de investeerder de winkel spoedig zou verkopen, maar 3i heeft volgens het FD goede hoop dat de Action nog meer winst op gaat leveren. En dat terwijl de winkel al enorm succesvol was: vorig jaar groeide de keten al met 230 vestigingen, onder meer in Duitsland en Frankrijk. En de verwachting is dat de winkel nog meer gaat groeien.

IKEA-gevoel en impulsaankopen

Marketing- en communicatie-expert Thijs Dorreboom duidt het succes van Action door 'het grabbel- en graai-effect', vertelt hij ons. ,,Action weet het IKEA-gevoel te creëren, dat je binnenkomt voor een specifieke aankoop en uiteindelijk altijd met veel meer producten thuiskomt. Het is een soort moderne braderie of rommelmarkt. Doordat mensen veel kopen voor weinig geld krijgen ze het gevoel dat ze waar voor hun geld krijgen, dat de producten kwalitatief minder zijn maakt dan minder uit.’’ Daardoor blijven klanten terugkomen. Dorreboom: ,,De groei zit met name in frequentie en niet zo zeer in het totale aankoopbedrag per bezoek. Dat doet Action natuurlijk heel slim, ze spelen in op het impulsieve aankoopgedrag van de consument en dat werkt.”

Lees ook: Hoe Zeeman door een slimme strategie succes blijft boeken

,,Je ziet in de retail nu dat vooral het middensegment in de problemen zit,’’ vult retail-expert Cor Molenaar aan. ,,De onderkant van de markt is heel dynamisch, er komen hier steeds nieuwe partijen op, maar als je eenmaal een goede propositie hebt blijf je wel succesvol. Dat zie je aan winkels als Primark, maar ook Action.’’

Concurrentie online

Volgens Hans van Tellingen, retail-expert en auteur van ‘Waarom stenen winkels winnen’ laat Action de kracht van het warenhuis als concept zien. ,,Bij de Action heb je altijd een lange kassabon, terwijl klanten bij een online winkel gericht een aankoop doen maar zich verder niet laten verleiden tot andere aankopen.’’

Lees ook: Van Blokker tot Sissy-Boy: dit zijn de recente faillissementen en overnames

,,Aan de andere kant van het warenhuisspectrum doet de Bijenkorf het ook goed als high end aanbieder. En zal de HEMA (die eigenlijk nu al operationale winst behaalt) de komende jaren een doorslaand succes worden. En het feit dat er ook wel eens fysieke ketens failliet gaan en de deuren sluiten? ,,Er gaan meer webshops failliet dan fysieke ketens, maar dat haalt het nieuws niet.’’

Expansie en toekomst van Action

Ook volgens Molenaar maakt de investeerder een goede inschatting en heeft Action in de toekomst weinig te vrezen. ,,Online is altijd duurder, door de verzendkosten en distributiekosten die erbij komen.’’ Ook het expansiemodel belooft volgens Molenaar veel goeds. ,,Na een tijdje is de rek er bij een Actionwinkel wel uit, maar als ze internationaal blijven uitbreiden zet de groei wel door.’’ Alleen een goedkoop nieuw concept, zoals een nieuwe Chinese keten, kan een serieuze bedreiging vormen. Maar voorlopig ligt zo’n dreiging voor de Action nog niet op de loer, aldus Molenaar.

En Alibaba dan, de Chinese winkel die vorig jaar een distributiecentrum in Luik opende? Ook die winkel zal Action waarschijnlijk niet beconcurreren. ,,Ik verwacht zelf helemaal niet dat Alibaba ineens veel meer in Nederland gaat verkopen. Het magazijn in Luik geeft hen vooral de kans om producten van Europese leveranciers in te kopen en die naar China te brengen,'' zei Molenaar hier destijds over.