Nieuws Retail

Alleen investeerder Parcom maakt nog kans om HEMA te kopen

De Nederlandse investeringsmaatschappij Parcom is de enige overgebleven bieder op HEMA. De private-equityfirma staat op het punt te beginnen aan exclusieve onderhandelingen met de groep schuldeisers die afgelopen zomer de warenhuisketen in handen heeft gekregen. Daarmee is voormalig Intertoys-eigenaar Alteri afgevallen, melden bronnen, die anoniem willen blijven.

ANP/FD 16 oktober 2020

HEMA Beursplein Rotterdam

Een filiaal van HEMA in hartje Rotterdam. Foto: ANP

Het nieuws werd vrijdagochtend naar buiten gebracht door het FD. Parcom is een middelgrote investeringsmaatschappij die voortkomt uit verzekeraar NN. Het private-equityhuis is onder andere eigenaar van Jan Snel, een bouwer van flexibele huisvesting.

Van een afgeronde deal is volgens betrokkenen nog geen sprake. Zo moet Parcom eerst boekenonderzoek doen en is de financiering voor de warenhuisketen nog niet rond.

Lees ook: Initiatiefnemer Mei Li Vos: 'HEMA-overnamekandidaten niet afwijzend tegenover KoopdeHema'

Familie Van Eerd (Jumbo) doet mee aan bod

De familie Van Eerd, de eigenaar van Jumbo, doet als minderheidsaandeelhouder mee met het bod van Parcom. De supermarktketen werkt al nauw samen met HEMA. Zo verkoopt Jumbo sinds dit jaar leesbrillen, beenmode en andere spullen uit het HEMA-assortiment. Eerder speelde ook voormalig HEMA-eigenaar Marcel Boekhoorn een rol in dit consortium. Dat is nu niet meer het geval, zeggen bronnen.

Lees ook: Kogel door de kerk: HEMA definitief in handen van obligatiehouders

Combinatie Parcom-HEMA

Paul Moers stelde in een eerder interview met De Ondernemer 'HEMA een brug te ver te vinden voor Parcom', omdat de investeerder geen retail in zijn portefeuille heeft. De investeerder heeft wel succesvolle overnames op zijn naam staan, maar die waren allemaal afkomstig uit andere sectoren. Ook voorspelde Moers dat Parcom, die de familie Van Eerd (Jumbo) en Marcel Boekhoorn (oud-eigenaar) als medefinanciers heeft, zich op de internationale expansie van de keten zal richten. Geen goed idee, aldus Moers, want daarvoor is HEMA niet onderscheidend genoeg.

Retailexpert en directeur van Retaildenkers Rupert Parker Brady had eerder een positievere blik op de combinatie Parcom-HEMA. ,,Moers heeft wel gelijk dat Parcom geen retail in zijn portefeuille heeft, maar wat je niet hebt kun je ook inhuren. Bovendien heeft deze partij wel veel ervaring met food, met bedrijven als Bakkersland, Qizini en Koninklijke Euroma.’’

Alles over, voor én door ondernemers in je mailbox.

Ontvang twee keer per week onze nieuwsbrief met inspirerende ondernemersverhalen en informatieve artikelen.