Nieuws Retail
17 te jong voor eigen kledingzaak? Niet als het aan Annejet Krijgsman ligt
Annejet Krijgsman is nog maar 17 jaar jong en nu al de trotse eigenaresse van kledingwinkel Jet’s Favs aan de Vriesestraat in Dordrecht. ,,Ik vond mijn theorie-examen voor mijn rijbewijs spannender dan het beginnen van een eigen winkel.”

Annejet Krijgsman is nog maar 17 jaar jong en runt haar eigen modezaak. Foto: Richard van Hoek
,,Mag ik vragen hoe oud je bent?”, is een vraag die Annejet Krijgsman vaker krijgt van klanten die tussen de jurkjes, rokken en andere items bij Jet’s Favs snuffelen. Krijgsman vindt het niet storend om telkens weer die vraag te moeten beantwoorden. ,,Ik ben natuurlijk ook nog jong, dus ik snap dat mensen verrast zijn als ze erachter komen dat ik de eigenaresse ben.”
Trots laat de Dordtse aan het AD haar winkel zien, die in juni openging. De ruimte is gevuld met kledingrekken vol fleurige kleding en accessoires. ,,Ik verkoop van alles, maar ik richt me voornamelijk op jurken en rokken. De naam van de winkel, Jet’s Favs, zegt het al: alles wat hier hangt, zou ik zelf ook dragen. Mijn stijl is vooral heel kleurrijk en vrouwelijk.”
Lees ook: Voormalig Hudson's Bay-pand dankzij Adyen pop-up proeftuin voor retail
Jonge ondernemer kwam op idee voor winkel door opdracht tijdens mbo-studie junior accountmanager
Vanwege haar reformatorische achtergrond draagt Krijgsman zelf geen broeken. ,,Ik moest vaak vele winkels afstruinen voor ik goede rokken en jurken kon vinden. Nu run ik zelf een winkel met een divers aanbod hierin.” Krijgsman is niet de enige die tegen dit probleem aanliep. ,,Ik hoor het vaker, van vriendinnen bijvoorbeeld. Zij vinden de winkel ideaal, hier kun je tenminste wél in een keer slagen.” Toch zijn er tegenwoordig ook in haar kringen wel jonge vrouwen te vinden die een broek dragen. Haar winkel zal echter nooit geopend zijn op zondag.
De jonge ondernemer kwam op het idee voor de winkel door een opdracht tijdens haar mbo-studie junior accountmanager in Rotterdam. ,,Ik begon met het verkopen van kleding op Instagram, de kledingstukken kocht ik bij winkels in de Dordtse binnenstad die de items niet meer verkocht kregen.”
''Mijn vader heeft zelf een delicatessenwinkel, dus hij geeft mij vaak advies. Hij heeft er uiteindelijk voor gezorgd dat ik nu in dit pand zit''
Doelgroep bestond vooral uit jonge meiden van eigen leeftijd en mensen binnen christelijke kringen
Haar kleine business op het platform sloeg meteen aan en binnen de kortste keren groeide dit uit tot een webshop. ,,Mijn doelgroep bestond vooral uit jonge meiden van mijn eigen leeftijd en mensen binnen de christelijke kringen, maar sinds ik een fysieke winkel heb, trek ik een breder publiek.”
Krijgsman kreeg het zo druk met haar eigen onderneming dat haar studie erbij inschoot: op maandag reist ze af naar Amsterdam om samen met haar moeder inkopen te doen bij diverse groothandels, dinsdag verschijnt de nieuwe collectie op de website en diezelfde avond pakt Krijgsman de eerste bestellingen in.
,,Ik doe het meeste zelf, maar krijg af en toe wel hulp van mijn ouders. Mijn vader heeft zelf een delicatessenwinkel, dus hij geeft mij vaak advies. Hij heeft er uiteindelijk voor gezorgd dat ik nu in dit pand zit, hij zei: ‘Kom, we doen het gewoon’. Ik zag het meteen voor me, maar twijfelde nog wel even: op je zeventiende begin je toch geen winkel?”
Lees ook: Als jonge ondernemer een bedrijf overnemen? Niet makkelijk, ontdekt Pieter (20)
Zeventienjarige ondernemer heeft inmiddels eerste medewerker in dienst
Spijt van haar eigen zaak heeft ze absoluut niet. Van donderdag tot en met zaterdag staat Krijgsman met veel enthousiasme in haar winkel. ,,Als de openingsdagen niet goed uitkomen bij klanten, dan kunnen ze me altijd even een berichtje sturen voor een afspraak.”
Krijgsman is inmiddels gestopt met haar studie. ,,Ik heb mijn laatste tentamen gehaald en dat betekent dat ik nu niet meer leerplichtig ben. Een diploma heb ik niet echt meer nodig. Ik kan hier nu van leven, de winkel loopt erg goed. Ik heb inmiddels zelfs mijn eerste medewerker”, zegt ze trots.
Lees ook: Jonge ondernemer Samantha (26) springt met G’nger in gat gembermarkt