Nieuws Retail

Jongensdroom komt uit: broers hebben eigen brouwerij én liggen bij AH

Het is een jongensdroom die voor ze uitkomt. Terwijl het aantal bierbrouwerijen in Nederland voor het eerst in jaren afneemt, openen de broers Allema samen met een jeugdvriend in Zwolle juist een brouwerij met eigen ketels. ,,Het is een spannende stap, maar voor ons ook een logische.’’

Floris Brandriet 11 juli 2023

Joost Jasper Allema Laurens ter Veen broer bier zwolle

De broers Joost (links) en Jasper Allema (rechts) met jeugdvriend Laurens ter Veen (midden) in hun nieuwe pand, waar ze rond de jaarwisseling beginnen met brouwen. Foto: Frans Paalman

Een dag nadat premier Mark Rutte het land in maart 2020 voor het eerst op slot gooide vanwege corona, kwam hun eerste brouwsel uit, schrijft De Stentor. Broers Bier, een verwijzing naar de familieband van Joost (36) en Jasper (39) Allema: ,,Stond er een vrachtwagen met drie pallets bier op de stoep, terwijl een dag eerder alles dicht was gegaan."

Ondanks alle beperkingen die in de jaren daarna volgden, groeide brouwerij Allema gestaag door. ,,De vraag was vervolgens: blijft het een hobby, kappen we ermee, of gaan we er echt voor? Wat willen we? We hebben altijd de droom gehad om met eigen ketels te brouwen.’’

Lees ook: Biersprookje ten einde, vriendenproject de Leckere na 25 jaar failliet: ‘Kosten flink gestegen’

Eigen biertje op het terras

De droom begon zo’n twintig jaar geleden, toen het drietal nog in Havelte woonde. In de keuken van het ouderlijk huis van Laurens werd voor het eerst gepionierd. Joost Allema zette dat voort, eerst in zijn studentenhuis in Amsterdam, later in Groningen. In 2020 bedachten de broers samen hun eerste bier. ,,Ons eerste doel was samen een biertje brouwen dat we op het terras konden bestellen’’, memoreert Jasper. Dat lukte al vrij snel: bij café De Hete Brij in de binnenstad van Zwolle. Ook de volgende doelen - meerdere soorten bier, meer cafés die hun bier schenken - konden relatief eenvoudig worden afgevinkt.

De brouwsels die ze bij Vechtdal Brouwerij in Dalfsen - dat als huurbrouwer de ketels verhuurt - lieten brouwen, gingen steeds sneller over de toonbank. ,,We hebben zelfs een partij van de groothandel moeten terugkopen omdat onze eigen voorraad op was. En dus is opschalen een hele grote, maar logische stap.’’ Precies toen ze dat hadden besloten, gingen de broers Allema een paar dagen fietsen in de Limburgse heuvels, met jeugdvriend Laurens ter Veen (36). ,,Toen zei Joost: ‘Volgens mij moet jij er gewoon weer bij komen’.’’

Lees ook: Zuivelbroeders Bart en Erwin veroveren de supermarkt met hun yoghurt, kwark en vla

Fulltime brouwen

Ze hebben een pand gehuurd op bedrijventerrein Marslanden, maar dat is niet alles. Recent gingen hun handtekeningen onder een contract: in Canada wordt hun eigen brouwinstallatie geproduceerd. ,,De eerste aanbetaling is gedaan, dus er is geen weg terug’’, aldus Ter Veen. De investering hoestten ze met z’n drieën op.

Aan de Ampèrestraat hopen ze eind dit jaar voor het eerst zelf te gaan brouwen. Met een capaciteit van 3000 flesjes per dag, al zal dat in het begin minder zijn. ,,Dit jaar komen we denk ik uit op een totaal van 15.000 liter. Het doel is om dat in 2024 te verdubbelen.’’

Tekst gaat verder onder de afbeelding.

Assortiment van Broers.

Ze moeten ook wel, want beide broers gaan een dag minder werken. ,,En ik had net de tijd en ruimte om er fulltime mee bezig te gaan’’, zegt Ter Veen. Jasper Allema: ,,Ik werk vier dagen op Windesheim als docentenopleider en neem volgend jaar een dag verlof, zodat ik hier twee dagen kan werken.’’ Broer Joost: ,,Ik werk nu vier dagen bij het Noord Nederlands Toneel in Groningen, dat wordt vanaf januari drie en het is de bedoeling dat ik volgend jaar rond deze tijd fulltime aan het brouwen ben.’’

Ja, hun werkgevers zijn daarvan op de hoogte. ,,Maar pa en ma vinden het nog wel moeilijk’’, lachen de broers. Het zal nog even slikken zijn als ze het zwart-op-wit zien staan: ,,Je hebt toch een goede baan, waarom geef je dat op?’’

Familieleden als productnamen

Een groot deel van hun bier verkopen ze nu bij Albert Heijn. Ter Veen: ,,We moeten zelf de winkels benaderen en bevoorraden.’’ Bij zestien filialen staat Allema in de schappen. ,,Als dat er twintig zijn, verplicht Albert Heijn alle lokale filialen om ons in hun assortiment op te nemen. Dat is ons volgende grote doel.’’

Regelmatig zijn sommige bieren al uitverkocht, omdat ze te weinig kunnen produceren in Dalfsen. ,,We kunnen de vraag soms niet aan en willen daarom niet meer afhankelijk zijn van een huurbrouwer.’’ Vijf bieren hebben ze nu in hun assortiment, de namen hebben allemaal een familietrekje. Voor bier nummer zes laten Joost en Jasper zich inspireren door hun oudere broer Bas: ,,Hij is geen bierdrinker. En we willen een alcoholarm bier maken, van 0,3 procent.’’

Lees ook: Biertje Linkebal 2.0 gebrouwen dankzij ‘fruitkneusjes’: ‘Je wordt er heel vrolijk van’

Dat bier zal kan pas volgend jaar worden uitgeschonken, omdat ze het met hun eigen installatie willen gaan brouwen. ,,De verwachting is dat die in december wordt geïnstalleerd, zodat we in januari hier de eerste flesjes kunnen gaan bottelen.’’

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws