Nieuws Retail

De kringloopwinkel was nog nooit zó druk: ‘Beter, goedkoper en duurzamer dan nieuw product’

Kringloopwinkels in Utrecht en omgeving beleven gouden tijden. Ook vandaag struinden duizenden bezoekers langs schappen met servies, meubels, vintagemode en compleet opgetuigde kerstbomen. ,,Waarom nieuw? Dit is goedkoper, beter en duurzaam.”

Nils de Kruijff (AD) 31 oktober 2022

Vintage kringloop retail

Philipine zoekt in de vintagerekken van de kringloop naar iets moois. ,,De kwaliteit is hier beter." Foto: Ruud Voest.

Philipine heeft op haar telefoon een lijstje met openingstijden en adressen van zeven kringloopwinkels in Utrecht. ,,Ik ben op zoek naar een kledingkast”, zegt ze. Onder de 100 euro inclusief bezorgen. Dat gaat op de woonboulevard niet lukken, maar in de kringloop wel.”

Hapjespan voor 4 euro

Philipine, student rechten en filosofie, die een tussenjaar houdt is één van tientallen bezoekers van kringloopwinkel De Waarde aan de Veilingstraat in Utrecht. In haar mandje zit een hapjespan en een vergiet. ,,Die had ik ook nodig. 4 euro en volgens mij is íe nieuw.”

Het is de combinatie van goedkoop, goed en duurzaam die Philipine regelmatig naar de kringloopwinkel brengt. ,,Ik kan best wel eens een truitje bij Zara kopen, maar hier is de mode beter van kwaliteit, aanzienlijk goedkoper en door hier te kopen help je mee om verspilling tegen te gaan. Dat vind ik belangrijk,” zegt ze in het AD.

Lees ook: Succesvol ondernemen en de rafelrandjes: Gert-Jan Dekker, Rataplan

De vintagemode is in trek, zo blijkt zaterdagmiddag. Spijkerbroeken, cowboylaarzen, hippe bloesjes: rekken vol hangen er bij De Waarde. Kseniia, een jonge Oekraïense, gevlucht voor het oorlogsgeweld in de Donbas, is op zoek naar kleding voor de winter. ,,Mooie kleding, vaak zo goed als nieuw en betaalbaar voor mij”, zegt ze.

Vintage gaat als een speer

Herman Punt, eigenaar van kringloopwinkel De Waarde, zegt het nauwelijks te kunnen bijbenen. ,,De vintage gaat als een speer, maar de kerstspullen gaan ook hard. Je kunt hier een complete boom met ballen en verlichting voor onder de 70 euro kopen.”

Punt, die 53 medewerkers heeft rondlopen, onder wie een aantal met een taakstraf, begroet jaarlijks 200.000 bezoekers in zijn winkel. ,,De reden waarom mensen hier komen, daar vragen we niet naar. Dat is niet beleefd, maar je kunt wel beredeneren waarom.”

Eigenaar Herman Punt van kringloopwinkel De Waarde op de kerstafdeling. Een opgetuigde boom voor 70 euro is mogelijk. Foto: Ruud Voest.

,,Er zijn mensen mensen met een laag inkomen die hier komen, omdat het betaalbaar is, er zijn mensen die het gewoon leuk vinden om koopjes te vinden en je hebt er die het belangrijk vinden om duurzaam te leven. Dat, en allerlei combinatie, dat is onze doelgroep.”

Dat de kringloop al lang niet meer een verzamelplek is van oude meuk, wil Herman Punt graag aan ons laten zien. ,,Loop even mee naar het magazijn. Kijk eens aan, vanmorgen opgehaald. Zes zo goed als nieuwe eetkamerstoelen, een prachtige eettafel en sofa, waar volgens mij nog niemand op heeft gezeten. Daar moet je straks ook hier wel wat voor betalen, maar nog altijd tien keer zo weinig als nieuw.”

Dat spullen bij de kringloop groezelig en gebruikt zijn: die misvatting wil Punt ook graag uit de wereld helpen. Hij toont ons de wasmachines in de het magazijn waar alle spullen doorgaan. ,,Alles wordt gewassen en gereinigd. Maar soms is het niet nodig, want kijk zelf maar: veel spullen worden nieuw in de doos aangeboden aan ons. Waarom? Omdat mensen het niet gebruiken en het kwijt willen.”

Ook bij andere kringloopwinkels drukker

De Waarde is niet de enige Kringloopwinkel waar het druk is. Directeur Nanette Schenk van Kringloop De Arm, de grootste in Utrecht, constateert dat het drukker is. ,,Echt niet alleen de doelgroep met een smalle beurs. Duurzaamheid vinden mensen belangrijk en de energiecrisis zal ongetwijfeld meespelen. Stijgende gasprijzen, daar heeft iedereen last van.”

Bij De Waarde laat Herman Punt nog even zien dat de kringloop met zijn tijd meegaat. Boven de winkel staan medewerkers boeken te sorteren voor de webshop die onder meer worden aangeboden op Bol.com. ,,Deze boekenverkoop genereert de helft van de omzet. Mooi hè!”

Lees ook: Gert-Jan Dekker, Minister van Circulariteit in Ondernemerskabinet: 'BTW op hergebruik afschaffen'

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws