Nieuws Retail

HEMA: overnamebod Blokker, maar ook bijna-deal aandeelhouders

Het zijn doorslaggevende uren in het voortbestaan van HEMA. De winkelketen zegt bijna een akkoord te hebben bereikt met schuldeisers, over omzetten van schulden in aandelen. Ook blijkt dat Blokker-moederbedrijf Mirage Retail Group de warenhuisketen wil overnemen, waarbij HEMA stelt 'officieel geen bod te hebben ontvangen'.

Bronnen: AD / Telegraaf / Nu.nl 14 juni 2020

Laatste update: 15 juni 2020 07:55

HEMA Jumbo overname

HEMA heeft maandag 15 juni een deal gesloten met de aandeelhouders om de schuldenlast te verlagen. Hier lees je er meer over.

De schuldeisers hebben zich volgens de warenhuisketen achter de bestaande strategie van HEMA geschaard en zijn ook bereid extra financiële middelen ter beschikking te stellen als buffer.

HEMA verwacht binnen enkele dagen een akkoord te bereiken. Het is nog niet direct duidelijk hoe groot het belang is dat de schuldeisers in HEMA willen hebben in ruil voor de schuldenreductie.

Lees ook: Retail-expert over eventuele staatssteun HEMA: 'Steun overheid is onethisch'

Moederbedrijf Blokker doet bod op HEMA

,,We hebben afgelopen donderdag een bod uitgebracht bij de schuldeisers. We willen tot een akkoord komen om de schuldenberg te verminderen", zegt topman Michiel Witteveen tegen De Telegraaf. HEMA zelf ontkent 'een officieel bod te hebben ontvangen'.

Witteveen zou volgens de krant tot doel hebben om de schuldenberg van Hema te verkleinen van de huidige 880 miljoen euro tot tussen de 400 en 500 miljoen euro. Dat moet gebeuren door het wegstrepen van schulden en nieuwe investeringen. ,,Het is de bedoeling dat iedereen inlevert en dan zijn we ook bereid om zelf geld in te brengen om van HEMA weer een gezond bedrijf te maken”, aldus Witteveen tegen de krant. Precieze bedragen noemt hij niet.

Een woordvoerder kan er niet veel meer over zeggen op dit moment. ,,Waarschijnlijk weten we morgen meer, over welke kant het opgaat. Niet per se wat betreft ons bod, op dit moment is HEMA-eigenaar Marcel Boekhoorn nog aan zet. Het is afwachten hoe zich dat verder ontwikkeld.”

Hans van Tellingen: 'Eigenaar als Witteveen zou zegen zijn voor HEMA'

Hans van Tellingen is er duidelijk over. ,,Een eigenaar als Witteveen zou voor HEMA een zegen zijn. Een echt retaildier. En een rijk man die er geld insteekt zodat de schuldenlast behapbaar wordt. Witteveen zal dezelfde koers als met Blokker - dat het weer goed doet - varen. Een winkel gericht op de zogenaamde ‘Middenlander’."

Van Tellingen zegt geregeld iets over die doelgroep. ,,Dat is de gemiddelde Nederlander die in middelgrote steden woont. De ‘echte’ Nederlander. En die woont juist niet in de grachtengordel. En die is wars van genderneutrale mode-experimenten. En die houdt gewoon wél van Zwarte Piet. Volg deze Middenlanderkoers en de HEMA zit gebeiteld. Zeker als ook de samenwerking met JUMBO doorzet. Dan ontstaat er in feite een volwaardig warenhuis."

HEMA: schuld van meer dan 750 miljoen

HEMA verkeert in zwaar weer. De schuld van meer dan 750 miljoen euro is al jaren te hoog. De coronacrisis heeft de precaire situatie verergerd. Daardoor komt er minder geld binnen, maar de schulden moeten wel worden betaald.

HEMA kwam eind 2018 weer in Hollandse handen na zeven jaar leuren door Lion Capital. Nog geen twee jaar nadat miljardair Marcel Boekhoorn de winkelketen overnam van de Britse durfinvesteerders, proberen schuldeisers eigenaar te worden van ons nationale warenhuis. In ruil daarvoor zijn ze bereid 300 miljoen euro aan schulden weg te strepen.

Maandag moet een aflossing van ruim 50 miljoen euro gedaan worden. Lukt dat niet, dan raakt eigenaar Marcel Boekhoorn de controle over de winkelketen kwijt. De miljardair is aan het onderhandelen met de schuldeisers.
Ook de overheid praat mee over de redding van HEMA. Het ministerie van Economische Zaken en Klimaat heeft enkele weken geleden zakenbank Lazard ingehuurd om te onderzoeken welke rol de regering kan spelen bij het door schulden overladen winkelbedrijf, bijvoorbeeld in de vorm van garanties op leningen.

Lees ook: Situatie-Hema: 'Boekhoorn en Van Eerd zouden nu echt krachten moeten bundelen'

Meer Nederlandse kapers op de kust

Ook het initiatief HoudeHema wil Hema kopen en daarmee het oer-Hollandse merk uit handen van buitenlandse investeerders houden. Vrijdag werd ook een crowdfunding-initiatief gelanceerd met hetzelfde doel onder de noemer #welovehema.

Arjen Leest, merkenstrateeg en een van de initiatiefnemers van de actie om HEMA te hulp te schieten, is bang dat de schuldeisers geen hart hebben voor het bedrijf. Volgens hem zijn buitenlandse investeerders er ook de oorzaak van dat HEMA jarenlang is ‘leeggetrokken'. Daardoor kampt HEMA al jaren met een schuldenlast van honderden miljoenen euro’s.

Woordvoerder: 'HEMA staat er an sich niet slecht voor'

HEMA noemde het initiatief hartverwarmend. Een woordvoerder geeft aan dat de keten er ' an sich niet slecht voor staat' . ,,Maar de schuld is wel te hoog. We hebben eerder al gezegd dat we daarover met schuldeisers in gesprek willen om een oplossing te vinden. Zolang de onderhandelingen lopen doen we geen mededelingen.”

Vakbond FNV maakt zich zorgen over de keten. FNV-bestuurder Daniëlle Wiek zegt dat veel medewerkers van Hema vrezen voor het voortbestaan van hun winkel en daarover vragen stellen aan de bond. Zelf denkt Wiek dat er wel een oplossing gaat komen, maar heel gerust is ze er ook niet op. Volgens de vakbondsvrouw is het vooral belangrijk dat de schuld wordt afgebouwd. Wie dan precies de eigenaar van HEMA is, maakt haar minder uit.

Alles over, voor én door ondernemers in je mailbox.

Ontvang twee keer per week onze nieuwsbrief met inspirerende ondernemersverhalen en informatieve artikelen.