Nieuws Retail

Nederlandse prijsvechter Eyelove wil Franse brillenmarkt opschudden

Brillenbedrijf Eyelove opent zijn eerste verkooppunt in Frankrijk, in een winkel van een opticien in Parijs. De prijsvechter, die zich negen jaar geleden op de Nederlandse brillenmarkt stortte, wil de komende tijd tientallen shop-in-shops in opticiens, apothekers en andere winkels in Frankrijk openen.

Natasja de Groot (AD)/Foto: Jeroen de Jong 4 oktober 2019

Eyelove directeur brillen budget Frankrijk

Paul Berkelmans, de ambitieuze directeur van Eyelove.

Budgetketen Eyelove – met René Froger als uithangbord - ziet zijn kans schoon nu brillenwinkels in Frankrijk vanaf 2020 wettelijk verplicht zijn om een assortiment aan te bieden dat volledig binnen de brilvergoeding van de zorgpolis valt, zo schrijft het AD. Volgens directeur Paul Berkelmans zal dat voor veel optiekbedrijven niet meevallen, zeker omdat Frankrijk qua prijs voor een bril een van de duurste landen is.

Franse overheid

Volgens de Franse overheid neemt 17 procent van de slechtzienden geen bril vanwege die hoge prijs. De wetswijziging moet er onder meer voor zorgen dat optiekbedrijven minimaal 17 verschillende brillen voor volwassenen en 10 voor kinderen moeten aanbieden die binnen de vergoeding van de zorgverzekering vallen. ,,Door de samenwerking met Eyelove kunnen Franse brilverkopers eenvoudig aan die verplichting voldoen”, zo is het idee van Eyeolove-directeur Paul Berkelmans.

Lees ook: Internationale groei zoals Action: zo wil Hans Anders Duitsland veroveren

Het bedrijf zegt al met bijna tien Franse opticiens ‘vergevorderde gesprekken’ te voeren voor het openen van een Eyelove-verkooppunt. De prijsvechter begon negen jaar geleden in Nederland, later volgde België. De brillen worden niet in eigen winkels verkocht, maar via apotheken en opticiens. Daardoor ligt de prijs een stuk lager dan bij concurrenten. De prijs ligt op 49 euro voor een bril op sterkte en 99 voor een multifocale.

Concurrentie

Branchegenoten vielen de budgetketen vorig jaar nog hard aan en spraken van een ‘gevaarlijke situatie’ met het oog op het groeiende marktaandeel. ,,Eyelove laat niet-gediplomeerden oogmetingen uitvoeren, waardoor oogaandoeningen onopgemerkt kunnen blijven’', stelde Bas de Nes van de Nederlandse Unie van Optiekbedrijven (Nuvo). ,,Broodnijd van concurrenten en paniek”, luidde het verweer van de budgetketen. En, zo stelt de directeur, de oogmeting wordt verricht door middel van zeer geavanceerde oogmeetapparaat.

Lees ook: De Jong Optiek: wereldberoemd bij topschaatsers

In een eerder onderzoek van de Consumentenbond kwam niet één brillenketen beter uit de bus dan alle anderen. Bij elke keten bleek wel dat een oogmeting werd gedaan die sterk afweek van overige metingen van de proefpersonen. Eyelove kwam wel het vaakst tot een afwijkende oogmeting.