Nieuws Retail

Nieuwe 100 en 200 euro biljetten: zo herken je ze

Vanaf 28 mei 2019 zijn nieuwe 100 en 200 euro bankbiljetten in omloop. De bankbiljetten beschikken over nieuwe veiligheidskenmerken waarmee je als winkelier de echtheid kan controleren.

Vincent Krijtenburg | Foto: DNB 28 mei 2019

Bankbiljetten 100 200 euro

De biljetten zijn gemakkelijk te controleren via de ‘voel, kijk en kantel’-methode, die voor alle nieuwe coupures gebruikt kan worden, meldt De Nederlandsche Bank (DNB).

Echtheidskenmerk: satelliethologram

Zo bevindt zich bovenaan in de zilverkleurige band een satelliethologram. Hierin zijn bij kanteling van het bankbiljet kleine eurotekens zichtbaar die zich rond het cijfer bewegen en die duidelijker worden in direct licht. De zilverkleurige band toont tevens een portret van Europa, het bouwkundige thema en een groot euroteken.

Lees ook: Leer van het nieuwe pinnen: betalen met horloges en sleutelhangers

Echtheidskenmerk: smaragdgroen cijfer

De nieuwe 100 en 200 euro bankbiljetten bevatten ook een verbeterd smaragdgroen cijfer. Op alle andere biljetten van de Europa-serie is het smaragdgroene cijfer ook afgebeeld, maar in deze verbeterde versie zijn tevens eurotekens binnen het cijfer zichtbaar.

Andere afmetingen

De oude biljetten van 100 en 200 euro waren nog een halve centimeter hoger dan de biljetten van 50 euro. De nieuwe biljetten zijn even hoog als de 50 euro briefjes, waardoor ze beter in de kassalade, portemonnee en sorteer- en telmachines passen.

Lees ook: Pinpas wint van contant betalen

Meer gebruikt dan 10 euro

Het 100 euro biljet is wereldwijd het op twee na meest gebruikte eurobankbiljet, na de 50 en 20 euro biljetten. De vraag naar de 100 en 200 euro bankbiljetten is groeiende, met respectievelijk 7,6 procent en 8,6 procent per jaar.

Oude coupures

Voor de volledigheid meldt DNB dat de 100 en 200 euro bankbiljetten van de eerste serie wettige betaalmiddel blijven, net als alle andere coupures. “Ze blijven in omloop naast de nieuwe biljetten en zullen geleidelijk uit omloop worden genomen.”

https://www.youtube.com/watch?time_continue=30&v=ygnGPNkJHi0

Bankbiljetten van de eerste serie blijven in omloop naast de nieuwe biljetten en zullen geleidelijk uit omloop worden genomen

De Nederlandsche Bank (DNB)