Nieuws Retail

Onlinesuper Picnic geeft personeel meer loon en sluit zich aan bij cao

Een dag nadat de FNV naar de rechter stapte om te eisen dat Picnic zich aan de supermarkt-cao houdt, maakt de onlinesupermarkt bekend zich aan te sluiten bij een heel andere cao: de retail-cao van brancheorganisatie INretail. Volgens mede-oprichter Michiel Muller past die cao véél beter bij online bedrijven.

David Bremmer 17 mei 2019

Picnic CAO Muller supermarkt online

Het in 2015 opgerichte Picnic bezorgt inmiddels in ruim tachtig plaatsen boodschappen. In totaal werken er bij de onlinesuper drieduizend medewerkers. Die vallen momenteel niet onder een cao, tot ergernis van de FNV, die stelt dat Picnic zijn personeel onderbetaalt en de supermarkt-cao ontduikt. FNV is naar de rechter gestapt. Gisteren is de dagvaarding de deur uit gegaan. Het personeel in het distributiecentrum in Utrecht voert daarnaast maandag actie voor een veiliger werkomgeving, schrijft het AD.

Supermarkt-cao volstrekt ongeschikt voor Picnic

Volgens medeoprichter Michiel Muller is de cao voor supermarkten volstrekt ongeschikt voor zijn bedrijf. ,,Wij hebben geen vakkenvullers of caissières.'' Tegelijkertijd trekt hij zich de kritiek aan. ,,Het ministerie van Sociale Zaken en de Tweede Kamer willen dat e-commercebedrijven zich aansluiten bij een cao. Aan die wens voldoen wij graag door een speciale cao te bouwen met de sector.''

Lees ook: Picnic groter dan Albert Heijn, in gebieden waar nieuwe speler actief is

Speciale e-commerce cao de oplossing?

Op advies van de vaste Kamercommissie van SZW kwam Muller in gesprek met INretail. Dat leidt ertoe dat Picnic de cao non-food gaat toepassen die INretail vorig jaar afsprak met vakbonden CNV Vakmensen, De Unie en AVV. De cao van INretail geldt voor 170.000 winkelmedewerkers en loopt tot 2021. Picnic hoopt dat het daarna kan overgaan op een e-commerce-cao. ,,De komende tijd zitten wij met INretail om tafel.'' Hij hoopt dat ook andere grote spelers zich aansluiten. ,,Dan is er geen concurrentie meer op primaire arbeidsvoorwaarden.”

Picnic maakt vandaag bekend dat de medewerkers in de distributiecentra meer loon krijgen. ,,Daarmee betalen we boven de retail-cao.” Ook krijgen medewerkers tussen 18 en 21 jaar - nu nog betaald volgens het jeugdloon - er geld bij. ,,Voor supermarkten is dat lastig, die draaien in het weekend op kinderen, maar voor ons niet. Dat is niet meer van deze tijd.‘’

Lees ook: Michiel Muller (Picnic): 'We gaan stevig uitbreiden in Duitsland'

Picnic kwam slecht in het nieuws

Volgens Muller is het besluit niet ingegeven door het feit dat Picnic eind vorig jaar slecht in het nieuws kwam. De werkomstandigheden in de distributiecentra zouden niet veilig zijn, de werkdruk te hoog en het personeel werd onderbetaald, stelden FNV en enkele medewerkers in Trouw. ,,Driekwart van dat stuk klopte niet.'' Tegelijk stelt hij dat de veiligheidsomstandigheden sindsdien zijn verbeterd.

Picnic is een initiatief van Nederlandse ondernemers: internetondernemers Joris Beckers en Frederik Nieuwenhuys waren de eigenaren van Fredhopper, de ontwikkelaar van personalisatiesoftware voor webwinkels. Michiel Muller stond eerder aan de wieg van de onbemande tankstations Tango en ANWB-concurrent Route Mobiel en Bouke van der Wal is eigenaar van supermarktketen Boni. Daarna is ook retailondernemer Gerard Scheij aan boord gekomen.

Sociale Zaken en de Tweede Kamer willen dat e-commercebedrijven zich aansluiten bij een cao. Aan die wens voldoen wij graag

Michiel Muller, medeoprichter