Nieuws Retail

PLUS en Coop mogen fuseren als ze twaalf supermarkten verkopen

De supermarktketens PLUS en Coop mogen onder voorwaarden fuseren, meldt de Autoriteit Consument & Markt (ACM). Wel moeten twaalf supermarkten worden verkocht aan een concurrent, zodat er voldoende concurrentie is en consumenten in hun eigen buurt keuzemogelijkheden hebben.

NU.nl 22 december 2021

Coop plus acm fusie

Foto: ANP.

Samen hebben de twee supermarktketens ongeveer zeshonderd supermarkten. Daarnaast heeft PLUS zeggenschap in de supermarktketen SPAR. Daarmee komt het totale aantal supermarkten van PLUS en Coop samen op ongeveer duizend. Op landelijk niveau ziet de ACM geen concurrentieprobleem ontstaan. Er blijven sterke concurrenten over, zoals Albert Heijn en Jumbo.

Lees ook: Enorme fusie in supermarktwereld: Plus en Coop gaan samen verder

In twaalf dorpen, vooral buiten de Randstad, zag de ACM een mogelijk concurrentieprobleem ontstaan door de fusie, omdat er onvoldoende concurrerende supermarkten in de buurt zijn. Daarom verkopen PLUS en Coop supermarkten in Harmelen, Hollandscheveld, Rolde, Ruurlo, Stolwijk, Terborg, Wehl, Groot Ammers, Wekerom, Ravenstein, Uddel en op het Waddeneiland Vlieland.

De ketens hebben samen een omzet van zo'n 5 miljard euro en er werken zo'n 40.000 mensen. Door de fusie gaan ook banen verloren, maar het exacte aantal is nog niet bekend. Het hoofdkantoor van Coop in Velp gaat op termijn sluiten, waarna er een gezamenlijk hoofdkantoor in Utrecht komt.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws