Nieuws Retail

Refurbished.nl ziet gebruikte elektronicamarkt alleen maar stijgen

Wie op Google zoekt naar ‘refurbished iPhone' ziet meteen Refurbished.nl verschijnen. De Marketplace biedt refurbished telefoons, tablets en laptops aan. Gebruikt, maar wel als nieuw. Tegen een fractie van de nieuwprijs. Een succesformule. ‘De refurbished markt groeit enorm en zal groter worden dan de nieuwmarkt’.

Mark Litjens 2 maart 2021

Omar Ouchene Refurbished

Al toen de eerste Apple iPhone zich aan de wereld presenteerde, in 2007, zag Omar Ouchene de zakelijke potentie van dit stukje elektronica. In no-time wist heel Nederland hem te vinden voor aankoop en service aan het hebbedingetje. ,,Iedereen wil iets van Apple hebben. Maar het werd duurder en duurder. Niet iedereen kon een iPhone kopen vanwege de prijs. Daar lag markt. In 2016 ben ik gestart met Refurbished.nl. Gebruikte telefoons in nieuwstaat terugbrengen. En verkopen voor soms wel de helft van de prijs. Het bleek een doorslaand succes", zegt Ouchene.

In die eerste jaren kocht Refurbished.nl zelf apparaten in om op te knappen. ,,In 2018 hebben we dit model compleet omgegooid. Er kwamen meer aanbieders op de markt en wij hadden ondertussen een bekende naam. Dat hebben we gebruikt voor de lancering van een platform waarop al die andere aanbieders terecht konden. Onder onze vlag. Een marketplace, maar dan een waarvan de consument weet dat het goed zit met kwaliteit en garantie. Daar selecteren wij onze aanbieders op en we controleren dit continu", aldus de oprichter.

Tussenlaag platform

Net zoals andere platforms ontzorgt ook Refurbished zijn aanbieders. ,,Wij hebben geleerd van platforms waar we zelf ervaring mee hadden. Daar is vaak sprake van een gebrekkige communicatie met de aanbieders. De platforms beoordelen of een gebruiker recht heeft op restitutie of een omruil en confronteren de aanbieders daar zomaar mee. Dan krijg je ineens een rekening die je niet kunt duiden. Wil je je rapporten zien? Dan moet je ze zelf downloaden. Het is soms zo'n ingewikkelde materie dat er ondertussen administratieve bedrijven zijn die je hierbij helpen. Een tussenlaag."

,,Uit ervaring weten wij dat je alles wat je wilt, gefaseerd moet uitvoeren''

Zo'n tussenbedrijf is bij Refurbished.nl niet nodig. De ervaringen van Ouchene en compagnon Joost Angelier en de kwaliteit die het bedrijf biedt, vindt zijn weerspiegeling in de omgang met de bedrijven die via hun marketplace opereren. ,,Je krijgt een maandelijks overzicht van je performance en je kunt je administratie op elk moment inkijken. Elke handeling is één op één dekkend. Elk toestel zijn eigen factuur in plaats van een wirwar aan papier", belooft Ouchene.

Refurbished internationaal

De heldere administratie en de technische ondersteuning trekt steeds nieuwe aanbieders. Het staat garant voor de sterke groei van het platform. Het bedrijf is lijstaanvoerder van snelst groeiende online retailconcepten, de Ecommerce50. Ook op een andere lijst pakt Refurbished de eerste plek: de CrossBorder Top 30 voor snelst groeiende online verkoper over de grens. ,,In Duitsland hebben we ondertussen een stevige voet aan de grond, net zoals in België. Dat zijn overigens twee landen waar de concurrentie nog niet groot is. In tegenstelling tot Nederland. Hier zijn heel veel aanbieders actief."

Frankrijk en andere Zuid-Europese landen staan nu op het lijstje van Ouchene en Angelier. Met een wijze les: ,,Uit ervaring weten wij dat je alles wat je wilt, gefaseerd moet uitvoeren. Pas als Duitsland staat zoals wij dat willen, gaan we met het volgende land aan de slag. Met uiteindelijk heel Europa als servicegebied. Maar stap voor stap. Dan houd je focus."

Lees ook: Refurbished: opgepoetste smartphone is big business

Waar Refurbished.nl wel altijd heel snel schakelt, is op it-gebied. ,,Ruim een kwart van de arbeidsuren wordt ingevuld door onze developers. Wij zijn continu bezig om goed gevonden te worden, maar ook om vlekkeloze koppelingen te leggen met het aanbod van onze leveranciers. De techniek hierachter hebben we zelf gebouwd. De klant kan hierdoor uitgebreid kiezen en weet precies wat hij koopt. Wij zijn de experts zodat de klant dat niet hoeft te zijn. Dat onderstrepen we met maar liefst drie jaar garantie."

Refurbished deel circulaire economie

De zelf ontwikkelde techniek is bovendien klaar voor nog meer groei. Volgens Ouchene staan we immers pas aan het begin van de zogenaamde circulaire economie. ,,Het maakt mensen vaak echt niet uit of iets nieuw of tweedehands is. De kwaliteit moet goed zijn. Vandaar dat wij zijn gestart met alleen Apple iPhones, iPads, iMacs, Watches en MacBooks. En high-end Samsung producten. Ik vergelijk het altijd met de automarkt. Toen de eerste auto's uitkwamen, kon je vanzelfsprekend alleen nieuw kopen. Maar snel daarna kwam de gebruikte markt op gang en die is groter geworden dan nieuw. Waarbij de potentiële koper zoekt via een algemene site, Autoscout of Autotrader bijvoorbeeld. Niet op die van een specifiek merk. Net zoals bij ons", zegt Ouchene tot slot.

Alles over, voor én door ondernemers in je mailbox.

Ontvang twee keer per week onze nieuwsbrief met inspirerende ondernemersverhalen en informatieve artikelen.