Nieuws Retail

Econoom Cor Molenaar: ‘Vergeet Black Friday, ga voor Verwen Friday’

Moet je als ondernemer meedoen aan de koopjesparade die Black Friday heet? Het is een vraag waar velen zich de afgelopen weken en maanden over gebogen hebben. Retailexpert Cor Molenaar heeft een uitgesproken advies: ,,Ik zou niet meedoen, het wordt helemaal uit zijn verband getrokken.”

Tijmen de Groen 24 november 2022

Black friday retail cor molenaar

Foto: ANP.

Wat ga je extra verkopen op Black Friday? ,,De cadeau’s die mensen alvast kopen voor Kerst, waar je dus als retailer minder omzet op haalt.” En dat moet je dus helemaal niet willen, aldus Molenaar

Koopjesjagers op Black Friday

,,Wie haal je je winkel binnen door nu korting te geven? Dat zijn koopjesjagers, dus mensen die eenmalig binnenkomen om je product in de aanbieding aan te schaffen en daarna niet meer terug te keren. Die mensen converteren niet naar vaste bezoekers, niet doen dus. Daarbuiten krijg je met de koopjesjagers van vandaag de zeurklanten van morgen.”

Lees ook: Elske Doets: 'Black Friday is een gitzwarte dag'

Sowieso is de waarde van Black Friday stevig aan het indikken volgens Molenaar. ,,Dit was altijd het feestje van de non-food, cadeau-artikelen. Alleen is het nu een algemene kortingsdag aan het worden, daarmee verwatert de meerwaarde van de dag.”

Het zinnige alternatief volgens Molenaar is om van Black Friday Verwen Friday te maken. De meerwaarde moet dan ook zitten in de klantbeleving, ,,Zorg dat er een betere dienstverlening is of dat je een banketstaaf klaar hebt liggen. En dat je klanten vasthoudt. Dus zorg niet alleen voor een goed gevoel, maar ook dat je gelijk een klantenbestand opbouwt. Op zijn allerminst heb je een e-mailadres nodig, waarmee je later de klant weer kunt targeten.”

Retail in 2023

De visie wordt gedeeld door onder meer recent onderzoek van kredietverzekeraar Atradius. Die verwacht dat het lage consumentenvertrouwen ervoor zorgt dat mensen grote aankopen uitstellen, en ondernemers daardoor begin 2023 zich gedwongen zullen zien om grote kortingen te geven om van restvoorraden af te komen. Voordat het onderzoek uitkwam sprak Molenaar al dezelfde woorden, aangevuld met de weinig positieve vooruitblik: ,,Ik verwacht een dramatisch eerste kwartaal voor de hele retail. Mensen hebben geldpijn, dat moet je niet vergeten. Ze zien donderwolken aankomen, en dan kies je als consument toch voor jezelf.”

Lees ook: 'Black Friday past niet bij duurzaam ondernemen'

Die geldpijn ziet de expert gecombineerd met de teruglopende bezoekersaantallen die onderzoeksbureau Locatus recent becijferde. Er zijn nog 59 procent van de bezoekers over in de winkelstraat ten opzichte van de tijd voor corona (2019). Dat aantal is wel iets (8 procent) toegenomen ten opzichte van vorig jaar (in de corona periode dus).

Toch hoeft de stevige afname van het aantal consumenten in de winkelstraat niet alleen slecht nieuws te zijn voor de winkelier volgens Molenaar. ,,Die mensen zijn wel koopgerichter. Maar zeker in kleinere plaatsen zul je meer in de beleving moeten doen om mensen te lokken.”

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws