Nieuws Retail

Een op de vier retailmedewerkers voelt zich onveilig op de werkvloer

Een kwart van de retailmedewerkers geeft aan zich wel eens onveilig te voelen op het werk. Er worden verschillende redenen genoemd voor het onveilige gevoel, zoals seksuele intimidatie, dreiging van diefstal en kans op ernstige ongelukken.

Van onze redactie 24 mei 2023

Winkeldief angst werkvloer retail

De dreiging van diefstal zorgt voor 36 procent van de retailmedewerkers dat zij zich onveilig voelen. Foto: Shutterstock

Bijna de helft van de retailmedewerkers (47 procent) geeft aan dat het onveilige gevoel voortkomt uit de kans op ernstige ongelukken. Dit zijn ongelukken die worden veroorzaakt door bijvoorbeeld verouderde apparatuur of door veiligheidsvoorschriften die niet (goed) worden nageleefd. Het is de nummer één oorzaak die wordt genoemd in het onderzoek, uitgevoerd door Quinyx, een aanbieder van een softwareoplossing voor personeelsplanning.

Op de tweede plaats wordt het onveilige gevoel van retailmedewerkers toegekend aan seksuele intimidatie (36 procent). Vrouwen geven seksuele intimidatie vaker op als oorzaak van onveiligheid (42 procent) in vergelijking met mannen (32 procent). Opvallend is dat voor de oudere retailmedewerkers (54 jaar en ouder) seksuele intimidatie de nummer één oorzaak is van het onveilige gevoel, zo geeft 50 procent in deze leeftijdscategorie aan.

''Om de werkervaring van retailmedewerkers te verbeteren, is het van belang dat werknemers zich veilig voelen op hun werk''

Erik Fjellborg, ceo en oprichter Quinyx

Dreiging van diefstal zorgt voor onveilig gevoel bij winkelpersoneel

De dreiging van diefstal zorgt voor 36 procent van de retailmedewerkers dat zij zich onveilig voelen, en staat hiermee op een gedeelde tweede plaats. Deze angst past bij de trend van het stijgende aantal winkeldiefstallen in de afgelopen tijd.

Verdere redenen die medewerkers in de retail geven voor hoe het komt zij zich onveilig voelen op de werkvloer zijn:

  • De dreiging van agressie of geweld (34 procent)
  • Pestgedrag (31 procent)
  • Discriminatie en/of racisme (15 procent)

Lees ook: Het belang van een RI&E: 'Bij hoge werkdruk is communicatie heel belangrijk'

Zorgen over onveiligheid vaak niet gemeld bij manager

In het onderzoek geeft 39 procent van de retailmedewerkers aan dat zij hun zorgen over onveiligheid niet melden bij hun manager. Als hoofdreden hiervoor geldt dat de werknemers het gevoel hebben dat er niet naar hen wordt geluisterd. Een andere reden die genoemd wordt, is dat ze zich er niet comfortabel genoeg bij voelen om een melding te maken.

,,Om de werkervaring van retailmedewerkers te verbeteren, is het van belang dat werknemers zich veilig voelen op hun werk. Wanneer dit niet het geval is, is het belangrijk dat zij hun zorgen kunnen uiten bij hun manager en dat die op hun beurt actief luisteren. Goede software- en communicatieoplossingen kunnen helpen om werknemers op een veilige en laagdrempelige manier hun zorgen te laten delen,'' aldus Erik Fjellborg, ceo en oprichter van Quinyx.

Lees ook: Succes na 300 sollicitatiebrieven en geen baan: ondernemer Moustafa pleit voor discriminatievrije werkvloer

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws