Nieuws Retail
Meer dan de helft retailers wil dit jaar nog uitbreiden naar het buitenland
Meer dan de helft (53 procent) van de Nederlandse retailers van plan is om in 2023 uit te breiden naar het buitenland. Dit blijkt uit het jaarlijkse Retail Report van Adyen, waarin wereldwijde en lokale trends worden besproken die bepalend zijn voor de toekomst van de retail.

Foto: Shutterstock
30 procent van de retailers wil hun online webshop internationaal uitbreiden, wat een groei van 16 procent is ten opzichte van 2022. Daarnaast wil 23 procent een fysieke winkel openen in het buitenland. Dit is een groei van 10 procent ten opzichte van 2022. De internationale uitbreiding concentreert zich op Duitsland, België en Frankrijk.
Bedrijven die succesvol willen uitbreiden moeten rekening houden met de wens van buitenlandse consumenten om gebruik te kunnen maken van hun lokale betaalmethode. Een belangrijke conclusie uit het onderzoek is dat veel consumenten als voorwaarde stellen dat ze in hun eigen munteenheid en lokale betaalmethode kunnen winkelen. Ondanks de duidelijke voorkeuren van hun klanten accepteert 72 procent van de retailers geen lokale betaalmethoden.
''Real-time data vanuit verschillende kanalen, betaalmethoden, merken en regio’s die worden samengebracht op één platform geven retailers een belangrijk voordeel''
Meer inzicht in waar je klanten naar op zoek zijn
Een goede voorbereiding en lange termijn strategie zijn cruciaal bij het uitbreiden naar het buitenland. Het is belangrijk dat retailers een lokale aanpak ontwikkelen en deze uittesten. ,,Real-time data vanuit verschillende kanalen, betaalmethoden, merken en regio’s die worden samengebracht op één platform geven retailers een belangrijk voordeel. Hierdoor heb je meer inzicht in waar je klanten naar op zoek zijn, waar en wanneer ze iets willen, en op welke manier ze willen betalen”, zegt Roelant Prins, Chief Commercial Officer bij Adyen.
Lees ook: Ondernemen in Duitsland? Trap niet in deze valkuilen
Verwachtingen van consumenten
Consumenten winkelen graag bij internationale retailers. 20 procent geeft aan dat ze in de laatste zes maanden van 2022 een aankoop hebben gedaan bij een retailer uit een ander land. Hoe belangrijk het aanbieden van de lokale betaalmethode is, blijkt uit de volgende conclusies uit het Retail Report:
- Eén op de vijf consumenten shopt alleen bij een buitenlandse retailer als hun lokale betaalmethode beschikbaar is.
- 50 procent van de consumenten verlaat de online checkout of de winkel als ze niet met hun gewenste betaalmethode kunnen betalen.
- Consumenten vinden het belangrijk dat buitenlandse retailers prijzen automatisch converteren naar de lokale munteenheid.
Consumenten zijn bij buitenlandse retailers veelal op zoek naar producten die men niet in eigen land kan aanschaffen. Het aanbieden van een gevarieerd en uitgebreid assortiment wordt daarnaast op prijs gesteld. Verder moeten de verzendkosten betaalbaar en in verhouding staan tot de aanschafprijs. Consumenten zien af van een aankoop bij een buitenlandse retailer als er invoerkosten bovenop de verkoopprijs worden berekend.
Ruimte voor verbetering bij retailers
Ondanks de duidelijke voorkeuren van consumenten, accepteert 72 procent van de retailers nog geen lokale betaalmethoden. Slechts 39 procent van de bedrijven accepteert alle belangrijke creditcards. Terwijl 77 procent van de consumenten in de winkel en 72 procent van de online klanten het liefst met creditcard betaalt.