Nieuws Retail

Retailexpert Paul Moers over zoekvolume online supermarkten: 'Albert Heijn juist aan de winnende hand'

Het zoekvolume van online supers is gegroeid met 195 procent en dat van Albert Heijn en Jumbo tegelijkertijd gehalveerd. Is er sprake van een omwenteling in het supermarktschap? Welnee, zegt retailexpert Paul Moers. Zoeken is nog geen kopen. ,,De online supers praten voor hun beurt."

Rodrick de Munnik 3 oktober 2022

Albert heijn picnic supermarkten online

Volgens Paul Moers is Albert Heijn het best in staat om online bezorgen rendabel te maken. Foto: Shutterstock

Het zal allemaal wel, meent retailexpert Paul Moers. Het ronkende persbericht van onderzoekbureau Routelogic, dat in 2022 het online zoekvolume voor de vier grootste online supermarkten met liefst 195 procent groeide, terwijl deze voor 'tradtionele' supers als Albert Heijn en Jumbo halveerde, neemt hij voor kennisgeving aan. ,,Nee joh, ze spreken voor hun beurt. Uiteindelijk gaat het natuurlijk niet om hoeveel je op Google wordt bekeken, maar om hoeveel er wordt besteld. En dan is Albert Heijn nog steeds de allergrootste.”

Digitaal zoeken, en dan kopen in de stenen winkel?

Moers heeft wel een logische verklaring voor de groei van het online bezoek aan Picnic, Flink en andere digitale supers. ,,We leven in een tijd waarin het van belang is op onze centen te letten. Daarom kan ik me voorstellen dat consumenten online de prijzen van de verschillende supermarkten checken voor ze een aanschaf doen. Daar is Google natuurlijk een prima plek voor.” Daarna kunnen die consumenten natuurlijk prima de aanschaf doen bij de tradtionele supermarktmerken.

''Als ik naar de cijfers kijk, zie ik Albert Heijn op 1 staan met 48 procent van de markt, gevolgd door Picnic en Jumbo met ieder ongeveer 20 procent. Dat is redelijk stabiel''

Paul Moers, retailexpert

'Leg mij het businessmodel van flitsbezorgers als Flink uit'

Ook de stelling dat 2022 volgens het onderzoek het jaar van de online supermarkt is, onderschrijft Moers niet. ,,Als ik naar de cijfers kijk, zie ik Albert Heijn op 1 staan met 48 procent van de markt, gevolgd door Picnic en Jumbo met ieder ongeveer 20 procent. Dat is redelijk stabiel. Waarbij ik moet aantekenen dat het Picnic nog steeds niet is gelukt om winst te maken. Ze kopen daar marktaandeel, maar zwarte cijfers komen er niet uit. Ik vraag me af hoe lang investeerders dat nog blijven volhouden.”

Intreders als Flink en Gorillas ziet Moers op termijn ook geen potten breken. ,,Als je ziet dat Albert Heijn pas breakeven draait op bestellingen van rond de 120 euro, dan mag je mij het businessmodel van de flitsbezorgers uitleggen. Hoe kun je nu geld verdienen als iemand voor zeven euro iets bestelt?”

Lees ook: Zoekvolume online supermarkten groeit, populariteit fysieke supermarkt daalt

Albert Heijn loopt voorop in robotisering van online bestellingen

Al zouden de specifieke online supermarkten terrein winnen, het gaat om een klein deel van de markt. ,,De totale omzet van supermarkten is ongeveer 48 miljard euro in 2021. Daarvan is slechts 2,5 miljard via online bestellingen. Dat is peanuts. En de groei gaat langzaam, tergend langzaam.”

Uiteindelijk zullen het toch de traditionele supermarkten zijn die het eerst winst gaan maken, meent Moers. ,,Het gaat om drie voorwaarden. De bestelling moet van een goed prijsniveau zijn, er moet een goede mix zijn tussen vers en houdbaar, want op vers zit de meeste marge, en het orderpicken moet met een robot gedaan kunnen worden. Dat laatste lukt nu nog niet, maar Albert Heijn is er het dichtst bij. Zij zullen het eerst een rendabele online supermarkt hebben, ik schat over een jaar of twee, drie.”

Lees ook: Picnic: groeit als kool, wel 45,5 miljoen in het rood

Retailexpert Paul Moers.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws