Nieuws Retail

Webshops zijn bedreiging: '30 tot 40 procent supermarkten gaat sluiten'

Zo’n 30 tot 40 procent van alle Nederlandse supermarkten zal in de komende jaren de deuren moeten sluiten, stelt adviesbureau Duval Union Consulting na een uitgebreide analyse. De opkomst van de online supermarkt speelt hierin een belangrijke rol, al denkt retailexpert Paul Moers daar anders over. ,,Ik moet nog zien hoe lang Picnic dit volhoudt."

Danny Jansen 14 maart 2019

Overzicht openingstijden supermarkten pinksteren 2018 picnic

,,De consument wil zijn boodschappen gewoon thuis geleverd krijgen”, vertelde Nils van Dam van Duval Union Consulting bij BNR, naar aanleiding van een analyse van het adviesbureau. ,,Dat gaat ook in de food gebeuren. Het is de belangrijkste verandering die eraan zit te komen. Inspelen op bezorging is alleen wel een enorme investering en nog steeds geen winstgevend businessmodel.” Volgens Van Dam zijn de gemiddelde nettomarges bij de fysieke supers op dit moment al vrij laag (3 procent) en dreigen die, door de toenemende onderlinge concurrentie alleen maar verder af te nemen: 30 tot 40 procent van de Nederlandse supermarkten dreigt hun deuren te moeten sluiten.

Retailexpert Paul Moers: ,,Laat ik beginnen met de groei van de online supermarkten. Deze is er wel degelijk, maar het wordt allemaal wel wat overdreven. Iedereen heeft het steeds maar over Picnic, maar hoe substantieel is hun inzet? Ik vraag me af hoe lang zij het nog gaan volhouden. Serieus, dit bedrijf koopt een marktaandeel, maar als je nu gaat investeren, verdien je geen cent.”

Lees ook: Intertoys sluit nog eens meer dan 60 winkels

Potentie

Cor Molenaar zet als retailwetenschapper zijn vraagtekens bij de uitspraak van Moers. ,,Dat is te kort door de bocht. Hebben we het over het oude verdienmodel van supermarkten, dan kijk je naar de winstgevendheid en het marktaandeel van de betreffende partij. In de nieuwe markt sturen bedrijven aan op waardecreatie. Dat is iets heel anders. Hierbij wordt gekeken naar de potentie van een bedrijf. Die basis van de potentie is je klantenkring."

,,Wat Picnic doet, is klanten werven omdat die de toekomstige omzetpotentie bepaalt. In dat opzicht groeien zij dus wel degelijk. De kans is groot dat ze over een paar jaar voor een flink bedrag worden overgenomen door een grote partij. Albert Heijn, Unilever, een investeerder. Het zijn reële opties", aldus Molenaar.

Picnic is tijdens het schrijven van dit artikel benaderd voor een reactie, maar heeft daar niet op gereageerd.

Lees ook: Albert Heijn schrikt niet van stormachtige ontwikkeling concurrentie en pakt door

Belangrijke functie

,,Onderschat de kracht van de supermarkten daarnaast ook niet", stelt Moers. ,,Echt, zo makkelijk verdwijnen ze niet omdat ze nog altijd een hele belangrijke functie in ons bestaan hebben. Ten eerste: ze zijn ongelooflijk makkelijk te bereiken. In Nederland hebben wij zo’n 4.300 supermarkten en die liggen gemiddeld op 900 meter bij ons vandaan. In de Randstad is dit zelfs 600 meter. Ten tweede: ze zijn van ’s ochtends vroeg tot ’s avonds laat open, zelfs in het weekend. En ten derde voor de mensen die geen zin hebben om in de rij voor de kassa te staan: er is een zelfscanner. Echt, het wordt ons ontzettend makkelijk gemaakt. Vergeet trouwens niet dat een bezoek aan de super ook goed werkt als je geen inspiratie hebt. Verse producten, je zoekt ze lekker zelf uit.”

Opslokken

Moers is het om die reden niet helemaal eens met wijze waarop de analyse van Duval Union Consulting wordt gepresenteerd. ,,Het aantal supermarkten zal niet zo drastisch slinken als nu wordt beweerd. Ik verwacht zo’n 10 tot 15 procent. Het is een ander verhaal wanneer je hebt over de afname van het aantal formules. Grote jongens als Albert Heijn en Jumbo zullen de kleinere spelers uiteindelijk opslokken.

,,In Nederland hebben wij in totaal 25 verschillende formules en ik denk dat de helft hiervan verdwijnt", voegt hij eraan toe. ,,De krachtpatsers kunnen investeren in nieuwe winkelformats, moderne techniek en logistiek. De kleintjes hebben hier de centen niet voor. En gezamenlijk inkopen biedt op den duur ook geen uitkomst. Dit omdat de marges dus zo laag liggen."

Gammele verdienmodel

Op Twitter reageerde ook Hans van Tellingen kort op de discussie. De retailexpert zet zich in felle bewoordingen af tegen de stelling van Van Dam dat supermarkten meer gebruik moeten maken van het internet om te overleven. ,,Zelden las ik grotere onzin dan van deze Nils van Dam die beweert dat supermarkten en masse online gaan", zegt hij.

Van Tellingen verwijst naar een eerder artikel van zijn hand over 'het gammele verdienmodel van Picnic'. In dit stuk op vaksite Retailtrends neemt hij de bezorgdienst kritisch onder de loep.