Nieuws Retail
Rotterdam tuigt fonds op om winkelstraten te revitaliseren
De winkelstraat wordt leger en leger, ook in Rotterdam. De havenstad tuigt nu een investeringsfonds op met daarin minimaal 9 miljoen euro om deze te revitaliseren. Met het geld koopt Rotterdam winkels en verkoopt ze door aan partijen die de winkelstraat een warm hart toedragen. INretail wil dat meer steden dit gaan doen.

Rotterdamse wethouder Roos Vermeij tuigt fonds met miljoenen op om de winkelstraat aan te pakken. Foto: Gemeente Rotterdam/Jan de Groen.
Met het fonds krijgt de gemeente meer regie over de aanpak van winkelstraten. ,,Leegstand zorgt voor ongezellige straten, onveiligheid en een eenzijdig winkelaanbod. Dit fonds helpt ons om te zorgen dat winkelstraten weer een gevarieerd palet aan winkels en voorzieningen krijgen”, licht wethouder Roos Vermeij (PvdA/Economie, wijken en kleine kernen) het fonds toe. ,,We kopen een pand aan en zoeken een partij die kan doen wat de wijk nodig heeft. Dat kan van alles zijn: een huisartsenpost, een cultureel centrum, een nieuwe winkel of zelfs woningen.”
Volgens het Vermeij is deze aanpak voor Nederland nieuw, en zegt het AD dat ‘andere steden geïnteresseerd meekijken of zij het Rotterdamse voorbeeld kunnen volgen’.
Lees ook: Cor Molenaar legt topsegment langs de meetlat: 'Hebben warenhuizen nog toekomst?'
Vermeij stort 9 miljoen euro, daarnaast zoekt zij versterking bij partners zoals het Rijk, regio en private investeerders. De Metropoolregio Rotterdam Den Haag heeft al een bijdrage toegezegd. Het leegstandsfonds blijft maximaal 15 jaar bestaan en zal maximaal 18 miljoen euro vermogen hebben.
Samen met winkeliers de winkelstraat aanpakken
Het fonds is onderdeel van de aanpak Vitale Kerngebieden. Hiervoor werkt de gemeente samen met vastgoedeigenaren en ondernemers. Per winkelstraat of -gebied komt er een plan van aanpak op maat. ,,Soms is deze samenwerking op zichzelf al genoeg om winkelstraten aan te kunnen pakken”, aldus Vermeij. ,,Maar soms vergt het net even wat meer lef. Met dit fonds hebben we een sterk instrument waarmee we gericht kunnen ingrijpen als er geen andere opties zijn.”
INretail wil dat steden zich inzetten voor vitale centra
INretail vindt het opzetten van het Rotterdamse leegstandsfonds een uitstekend plan. ,,We zijn betrokken bij die plannen om positieve impulsen aan de stad te geven”, zegt woordvoerder Paul te Grotenhuis. ,,We pleiten voortdurend in heel Nederland voor goede lokale plannen die zorgen voor vitale en aantrekkelijke centra. Die moeten meer functies krijgen voor het behoud van aantrekkingskracht. Het is voor dan ook een speerpunt van de gemeenteraadsverkiezingen in maart volgend jaar.”