Nieuws Retail

Opnieuw stijging online verkoop, maar INretail schrijft winkels niet af

De Nederlandse winkels hebben in oktober 7,1 procent meer omgezet dan vorig jaar in dezelfde maand, blijkt vandaag uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Met name internetverkoop nam een vlucht, deze lag ongeveer de helft hoger dan dezelfde maand vorig jaar. Een ontwikkeling die al voor corona in gang is gezet, maar wat volgens INretail niet betekent dat de stenen winkel zijn langste tijd heeft gehad.

Cindy van Rijswijk (AD) 30 november 2020

Winkelstraat rotterdam ANP 424275841 1

Een grote kerstboom staat in de koopgoot, de winkelstraat in het centrum van de stad. Foto: ANP

De jongste cijfers van het CBS laten zien dat de consument de hand ondanks corona de hand niet op de knip houdt. Bij de non-foodsector deden vooral woonwinkels het goed. De verkopen in de doe-het-zelfsector, keukenbranche en andere zaken die bijvoorbeeld vloeren en meubels verkochten, lagen nog altijd ruim boven die van een jaar eerder. Kleding- en schoenenwinkels daarentegen, hebben het aanzienlijk moeilijker. Die verkochten ruim 15 procent minder. Kledingwinkels hebben in heel 2020 in nog geen enkele maand meer verkocht dan in dezelfde maand in 2019. ,,Door thuiswerken schaffen mensen nu veel minder representatieve kleding aan, je hoeft niet in pak naar kantoor", zegt Paul te Grotenhuis van belangenorganisatie INretail. ,,Mensen brengen überhaupt meer tijd thuis door en investeren daardoor meer in spullen voor thuis. Tuincentra bijvoorbeeld, doen het ook heel goed.”

INretail wil evenredige verdeling coronasteun voor gedupeerde ondernemers

Overigens pleit INretail voor een betere beschikbaarheid van coronaregelingen voor gedupeerde ondernemers. INretail roept vandaag de overheid op om de TVL-regeling beter toegankelijk te maken. Nu wordt de hele retailsector inclusief supermarkten gelijk getrokken. Door echter branchecodes voor schoenen en kledingwinkels toe te voegen, is dit volgens INretail op te lossen. ,,Nu geldt maximaal 15 procent tegemoetkoming in vaste lasten voor de sector detailhandel, maar mode en schoenenwinkels hebben met veel hogere vaste lasten te maken, namelijk 25 en 26 procent. Dit blijkt uit objectieve CBS-statistieken. Ondernemers in de winkelstraten worstelen om te overleven en verdienen een realistischer tegemoetkoming in hun vaste lasten”, aldus te Grotenhuis.

"Straks, met een vaccin, zal recreatief winkelen in combinatie met horeca weer aantrekken"

Paul te Grotenhuis

Het kooppatroon is veranderd: het wordt duurder

Opvallend aan de vandaag door het CBS gepubliceerde cijfers is verder dat het volume aan artikelen dat in oktober verkocht werd met 4,7 procent omhoog ging. Dat betekent dus dat er niet alleen meer, maar ook duurdere producten werden verkocht. Online lag de omzet van de verkopen ongeveer de helft hoger dan dezelfde maand vorig jaar. De omzetcijfers werden gecorrigeerd voor de samenstelling van de koopdagen in oktober. Op sommige dagen van de week wordt namelijk meer verkocht dan op andere dagen. Zonder die correctie was er sprake van een omzetstijging van 8,8 procent ten opzichte van oktober 2019.

Paul te Grotenhuis: ,,Het kooppatroon is veranderd. We zijn sinds invoering van de maatregelen negen maanden verder, velen hebben het online shoppen ontdekt.” Toch verwacht hij dat het recreatieve winkelen terugkeert. ,,Straks met een vaccin, zal recreatief winkelen in combinatie met horeca weer aantrekken.”

Lees ook: Hoogste groei ooit gemeten: onlineverkoop detailhandel stijgt met 50 procent

Black Friday rustiger dan vorig jaar

Ook zonder horeca barstten de winkelstraten in met name de grote steden afgelopen weekend uit hun voegen. Vooral in Rotterdam was het erg druk waarop burgemeester Ahmed Aboutaleb besloot de winkels in het centrum van de havenstad eerder te sluiten. Toch speelt perceptie hier een rol, zegt Te Grotenhuis, waarbij hij verwijst naar een onderzoek van marktonderzoeksbureau Locatus. Hieruit blijkt volgens hem dat het in het hele land juist rustiger was dan vorig jaar op Black Friday. ,,Er was gemiddeld in twaalf steden 72 procent minder winkelend publiek op de been. We zijn drukte niet meer gewend. De norm is nu anderhalve meter. Die norm kwam in het gedrang, dan maakt de burgemeester de afweging om eventueel in te grijpen.”

Behalve handhaving van de coronamaatregelen om winkelend publiek op afstand te houden volgt morgen (dinsdag 1 december) de mondkapjesplicht, waarbij de lokale autoriteiten maar ook de middenstand er weer een taak bij lijkt te krijgen om de nieuwe maatregel te handhaven. Maar Te Grotenhuis verwacht geen problemen: ,,Het mondkapje als maatregel binnen was al langer ingeburgerd. 95 procent van het winkelend publiek draagt al een mondkapje. Ondernemers zijn juist blij met de eenduidigheid. Iedereen weet waar hij aan toe is.”

Alles over, voor én door ondernemers in je mailbox.

Ontvang twee keer per week onze nieuwsbrief met inspirerende ondernemersverhalen en informatieve artikelen.