Nieuws Retail
Supermarkten spelen mondjesmaat in op Suikerfeest
Na een maand vasten mogen honderdduizenden Nederlandse moslims vanaf vandaag overdag weer eten, drinken en roken. De ramadan en het Suikerfeest biedt kansen voor Nederlandse supermarkten. Maar pakken zij deze kansen ook?

Volgens onderzoeksbureau Labyrinth is het bewustzijn van de commerciële kansen rondom ramadan en Suikerfeest beperkt. ,,In tegenstelling tot acties rondom Kerst, Pasen, Sinterklaas, Valentijn en Vaderdag, wordt er in de grote centra relatief weinig met het Suikerfeest gedaan”, aldus de onderzoekers die in de vier grote steden 139 winkels in kernwinkelcentra en wijkwinkelcentra onderzochten.
Suikerfeest
Belijdende moslims gaan op het Suikerfeest (Eid-al-Fitr ) 's ochtends naar de moskee. De rest van de dag brengen ze veelal door met familiebezoek, waarbij veel zoetigheden geserveerd worden en cadeautjes uitgewisseld.
Lees ook: Suikerfeest: islamitische bakkers draaien overuren
Stijging
Het percentage winkels dat aandacht besteedt aan Suikerfeest stijgt licht, zien de onderzoekers. ,,Uit de inventarisatie blijkt dat nu krap een tiende van de winkels speciale artikelen voor het Suikerfeest aanbiedt. Het aanbod blijft echter beperkt.“ De Ondernemer vroeg een aantal supermarktketens in hoeverre zij aandacht besteden aan het Islamitische feest en de vastentijd (ramadan).
Suikerfeest bij Albert Heijn
Bij Albert Heijn is er geen specifiek Suikerfeest-assortiment. ,,Bij onze winkels zijn producten voor ramadan verkrijgbaar zoals dadels, couscous, gedroogde abrikozen, zwarte olijven, kikkererwten en zoetigheden, ofwel: producten uit de keuken van het Midden-Oosten”, laat Pauline van den Brandhof, woordvoerder van Albert Heijn weten.
Suikerfeest Jumbo
Ook in de Jumbo supermarkten verkopen ze het gehele jaar internationale producten, afgestemd op het lokale marktgebied. ,,Zo ook producten die geschikt zijn voor het Suikerfeest. Winkels kunnen er voor kiezen om producten die geschikt zijn voor het Suikerfeest extra onder de aandacht te brengen”, aldus Jumbo-woordvoerder Suzanne van der Vaart. Jumbo ondersteunt de filialen door bijvoorbeeld het aanleveren van marketingmaterialen en winkelcommunicatie. “We zien dat dit voornamelijk gebeurt bij winkels in de Randstad en in enkele grote steden.”
Lees ook: Halal biedt kansen: de nieuwe groeimarkt voor ondernemers
Suikerfeest Plus Supermarkten
PLUS Supermarkten werkt met zelfstandige ondernemers die zelf kunnen kiezen of het rendabel en gewenst is om aandacht te besteden aan ramadan. “Afgelopen periode hebben twaalf PLUS-supermarkten een speciale folder ingezet voor de ramadan. Er staan circa tien aanbiedingen in van artikelen uit ons reguliere assortiment die populair zijn in deze periode”, zegt PLUS-woordvoerder Rendy Kee.
In lijn met Albert Heijn en Jumbo bevinden de PLUS-supermarkten die aandacht besteden aan de ramadan en het Suikerfeest, zich hoofdzakelijk in de Randstad. ,,Naast het inzetten van de speciale folder zijn er ook winkels die ervoor kiezen relevante producten bij elkaar te presenteren en instore aanbiedingen te doen. De ondernemer in Gouda heeft voor het Suikerfeest speciale cadeauzakjes gemaakt met daarin snoep en een presentje. Kinderen krijgen deze van familie en vrienden om het Suikerfeest te vieren.”
Suikerfeest folder
Onderzoeksbureau Labyrinth keek ook naar de reclamefolders van winkels. Hierin troffen ze met name aanbiedingen aan voor Vaderdag, zomerdeals, Pinksteren of WK vrouwenvoetbal. Als er wel aandacht wordt besteed aan de ramadan en Suikerfeest, dan zijn de verwijzingen veelal indirect (‘samen eten’ en ‘oriëntaals eten’). Makro valt op met een flyer met daarop ‘Suikerfeest Deals’.
Recepten
Supermarkten Albert Heijn, Jumbo en Plus gebruiken de online kanalen om in te springen op het Suikerfeest en of de ramadan. Zo heeft AH’s Allerhande bijna honderd ramadan-recepten online staan. Eenvoudige zoekopdrachten op de sites van Jumbo en PLUS leveren respectievelijk twee en één recept(en) op.
Medewerkers AH
De woordvoerder van Albert Heijn laat weten ook stil te staan bij de winkelmedewerkers tijdens de ramadan. ,,Onze winkels gaven er zelf kleur aan als het gaat om gewoontes en behoeftes. Bij de Albert Heijn-winkels op de Molukkenstraat en Celebesstraat in Amsterdam bijvoorbeeld weet ik dat er iedere avond tijdens de ramadan voor medewerkers die dat willen, gegeten kon worden zodra de zon onder was. Daarna gingen de winkelmedewerkers dan weer aan het werk. Ook organiseerden deze winkels een Iftar (maaltijd die gedurende de vastenmaand door moslims genuttigd wordt direct na zonsondergang, red.) voor medewerkers en klanten uit de buurt.”