Nieuws Retail

Topman Michiel Witteveen: Blokker eind 2021 weer winstgevend

Winkelketen Blokker speelt in 2020 break-even en is eind 2021 weer een winstgevend bedrijf. Dat voorspelt Michiel Witteveen, eigenaar en topman van het concern. Hij stelt onder meer ook dat in Nederland geen winkels zullen verdwijnen. Retailspecialist Hans van Tellingen en marcom-expert Thijs van Dijk reageren.

De Ondernemer | Bron: Telegraaf/NRC/ANP 27 december 2019

Laatste update: 27 december 2019 19:00

Blokker Witteveen 2021 winstgevend

Blokker tijdens de eerste Dolle Dagen in Amsterdam. (Foto: Sander Koning)

Michiel Witteveen nam Blokker in april dit jaar over. De winkelketen doet het volgens hem de laatste drie maanden 'significant beter' dan het budget, niet in omzet maar wel in kosten en marge. ,,We doen minder promotie en verkopen meer producten van het eigen label, waar een hogere marge op zit", legt hij uit in een interview met De Telegraaf.

In 2018 leed Blokker nog fikse verliezen, van een paar honderd miljoen. Witteveen sprak eerder de ambitie uit Blokker in 2021 naar de beurs te brengen. Zijn belangrijkste aandeelhouders moeten klanten worden die een soort zegeltjes sparen. ,,Deze ’blokjes Blokker’ kunnen tot 10 procent van de aandelen vertegenwoordigen.''

"Ik denk dat Blokker weer helemaal tussen de mensen staat. We hebben onze winkels drukker gemaakt, rommeliger. Het hoeft allemaal niet zo aangeharkt."

Michiel Witteveen, eigenaar Blokker

Lees ook: Brechtje de Leij: de fysieke winkel lacht het laatst

Blokker 'tussen de mensen'

„Ik denk dat Blokker weer helemaal tussen de mensen staat. We hebben onze winkels drukker gemaakt, rommeliger. Het hoeft allemaal niet zo aangeharkt. We zien nu dat we goed verkopen", zegt Witteveen in het NRC.

„Wij moeten als team zorgen dat we onze eigen, conservatieve voorspellingen lachend van tafel vegen. Meer marge maken, minder kosten en klanten meer nuttige dingen laten kopen. Vroeger kwam een klant eens per vier maanden, dat moet eens in de twee maanden worden. En dan bij het naar buiten gaan moet hij denken: leuk, dáár heb ik iets aan. Als dat lukt, maak ik meteen winst.”

Hans van Tellingen, retailspecialist en directeur van winkelcentrumonderzoeker Strabo, vindt ook dat 'Blokker weer een winkel moet zijn met veel voorraad. veel keus. En ja: lekker rommelig.' ,,Alleen dan kun je de strijd aan met de Action. Heb vijf kleuren waxinelichtjes in voorraad. Vier soorten antiaanbaksudderplaatjes. 12 soort swiffers. Richt je op de Middenlander. De gemiddelde Nederlander die in kleinere en middelgrote steden woont. Succes zal volgen".

,,Richt je niet op online", vindt Van Tellingen. ,,Stuur mensen niet naar het internet als iets niet op voorraad is. Laat het de mensen in zo n geval de volgende dag ophalen in de winkel. Geef ze dan een cadeautje. En streef naar de lange kassabon. Als mensen er toch zijn, verleid ze dan tot meer aankopen dan één. Zo wordt je winkel een winnaar. Ook Blokker. Zéker ook Blokker."

(Hieronder: de nieuwste reclamefolders van Intertoys en Blokker)

Lees ook: Waarom Stenen Winkels Winnen (en webwinkels verliezen)

Consumentenvertrouwen

Maar hoe dan precíes, vraagt marcom-deskundige Thijs van Dijk zich af, als hij het verhaal van Witteveen leest en hoort. ,,Winkels rommeliger, drukker? Ik mis nog altijd een strategische aanpak. De omzet van Blokker is de afgelopen maanden niet gegroeid, het stoppen met marketingactiviteiten en de recente kostenbesparing zijn geen beste keuzes en signalen."

De ambitie om Blokker naar de beurs te brengen vindt Van Dijk 'op z'n zachtst gezegd opmerkelijk'. ,,Wie gaat investeren in ‘blokjes Blokker’, terwijl het bedrijf al jaren gigantische verliezen maakt? De enige blokjes waar ik mijn geld in zou stoppen zijn die van Lego. Investeer nou eerst eens goed in het verbeteren van het consumentenvertrouwen voor Blokker én Intertoys, zet de klant weer centraal."

In het NRC-interview stelt Witteveen (op de foto hieronder) dat de jaarcijfers over 2018 eind december komen. ,,En daar word je niet vrolijk van.” Slechter dan de 344 miljoen verlies in 2017? „Nee, maar niet veel beter. Dat heeft natuurlijk te maken met afschrijvingen. Als iets voor 75 op de balans staat en je verkoopt het voor 0 dan moet je 75 afboeken. Dat is heel vervelend, maar het is even niet anders."