Nieuws Retail
Twentse ondernemer kocht bijna 1 miljoen ‘oude’ blikjes Heineken: ‘Ik kan hier nog tot oktober mee door’
Heineken, Grolsch, Coca-Cola. Allemaal wilden ze de afgelopen maanden ineens dolgraag zakendoen met Leo de Wit. De ondernemer uit Haaksbergen hapte toe en kocht voor een appel en een ei meer dan 1400 pallets aan ‘oude’ blikjes, vrij van statiegeld. Hun overproductie werd zijn geluk. „Ik kan hier nog tot oktober mee door.”

Leo de Wit tussen de blikjes in de winkel. Foto: Frans Nikkels
De Ondernemer Vandaag
Op de hoogte blijven van het laatste ondernemersnieuws? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief De Ondernemer Vandaag, die op doordeweekse dagen rond lunchtijd in je mailbox valt. Inschrijven is gratis, eenvoudig en kan via deze link.
‘Alle dosen sind noch Pfandfrei!’, meldt het bordje boven een hoge stapel blikjes. De tekst is in het Duits, maar wordt ook door Nederlanders wel begrepen, zegt Leo de Wit. Hier, in zijn grenswinkel Ter Huurne Hollandmarkt in Buurse, is statiegeld nog iets van flessen en kratten. Hier begint de nieuwe wetgeving eigenlijk over een paar maanden pas. En dat vindt hij helemaal niet zo erg, schrijft Tubantia.
De Wit maakt, net als vele andere ondernemers met grenswinkels, gebruik van een maas in de nieuwe statiegeldwet. Importeurs en producenten - zoals Grolsch, Coca-Cola en Heineken - mogen vanaf 1 april geen blikjes zonder statiegeldlogo meer verkopen. Maar retailers en groothandels kunnen dat nog wel. Dat resulteerde in een enorme hoeveelheid ‘handel’, zo ondervond De Wit.
Lees ook: Symbolische aftrap van invoering statiegeld op blikjes
Statiegeldloze blikjes
Hij kreeg in de afgelopen maanden de ene na de andere partij aangeboden en besloot te profiteren. Statiegeldloze blikjes zijn namelijk 15 tot 20 procent van de omzet van de grenssupermarkt. Duitsers komen zelfs voornamelijk dáárvoor, en voor de goedkopere koffie („Dat scheelt 2 euro per kilo”), naar Buurse. Hoe langer hij hen aan zich kan binden met het vertrouwde recept, zo redeneerde De Wit, hoe beter.
Het opkopen van restpartijen is een dagelijks onderdeel van het werk bij de supermarkt. Meestal hebben de producten een ‘krasje’, vertelt De Wit. Het is een merk waarmee de producent wil stoppen, bijvoorbeeld, of waarvan de houdbaarheidsdatum al snel in zicht komt. Een supermarkt mag het dan niet meer verkopen, en dan komen ze bij eenpitters als Ter Huurne Hollandmarkt uit.
Maar deze keer is het anders. Deze keer mankeert er, op het statiegeldlogo na, helemaal niets aan het product. „Dat wat we van Heineken hier hebben staan (Amstel Radler, Blond en 0.0, Heineken Silver en Desperados, red.), is allemaal net vers afgevuld”, zegt de ondernemer. „Dat is nog tot januari 2024 goed.”
Lees ook: Inspectie en Heineken steggelen over statiegeldblikjes
Vanwege dat laatste kwam Heineken recent onder vuur te liggen. De brouwer ging volgens de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) door met het vullen van statiegeldloze blikjes, ná 1 april, ook al was dat verboden. De inspectie legde Heineken een last onder dwangsom op, om de brouwer te stoppen. Met succes.
Mogelijke wetsovertreding Heineken
Maar daarmee is voor Heineken - dat er zelf van overtuigd was dat ‘we voor een beperkt deel van onze producten blik zonder statiegeld konden produceren en afvullen conform onze planning’ - de kous nog niet af. Volgens lobbyclub Recycling Netwerk Benelux heeft de brouwer de Wet op de economische delicten overtreden, om daar zelf financieel beter van te worden. Het Openbaar Ministerie onderzoekt de aangifte, die de lobbyclub daarvan heeft gedaan.
In de tijd tussen 1 april en nu gingen de blikken zonder statiegeld, van Heineken maar ook van andere producenten, als warme broodjes richting opkopers. En die gingen met hun waar de markt op.
"Wat milieu betreft ben ik het met de heffing van statiegeld op blikjes wel eens"
Miljoen statiegeldlozeblikjes ingekocht
Leo de Wit kocht in totaal twaalf ‘vrachtwagens’ met Heineken-producten, bijna een miljoen blikjes in totaal, schafte ook nog zes trailers met Grolsch-producten aan en merkte, tot zijn eigen verbazing, dat het aanbod maar bleef komen.
Hij zag zich genoodzaakt om tijdelijk een extra magazijn te huren, in Eibergen. Daar staan de pallets nu hoog opgestapeld. Tijdens Pasen, Hemelvaart en Pinksteren kwamen mensen volgens hem ‘massaal’ naar Buurse om de goedkopere blikjes in te slaan. En nog is er over. „Ik dacht eigenlijk dat onze schappen al lang leeg zouden zijn, maar we kunnen er nog tot oktober mee door. Er werd zoveel aangeboden…”
De ondernemer achter Ter Huurne Hollandmarkt maalt er niet om. Voor hem is het voorlopig extra klandizie. Nog wel. Over een paar maanden, als de pfanddfreie blikjes op zijn, moet hij op een andere manier Duitsers gaan lokken. De Wit denkt aan speelgoed, want echte speelgoedwinkels ‘zie je in Duitsland nauwelijks’.
En hoewel de statiegeldwetgeving voor zijn handel ‘funest’ is, en hij er zelf niet aan moet denken om oude blikjes in de schuur te bewaren, snapt hij het wel. „Voor het milieu is dit beter”, zegt hij, vanuit zijn supermarkt vol ‘weggooiblikjes’. „Wat dat betreft ben ik het met die verandering 100 procent eens.”