Nieuws Retail

Zo groeit Spelletjeswinkel Subcultures ondanks zware concurrentie

Hoewel veel mensen tegenwoordig online shoppen, hoeft deze Nederlandse winkelier zich nergens zorgen over te maken: Tijn Rams (49), eigenaar van de populaire Utrechtse spelletjeswinkel Subcultures. In de kelder van de winkel heeft Rams bovendien een escaperoom, schrijft het AD.

Florien van Rees | Foto: Joost Hoving 12 april 2018

Tijn Rams Subcultures

Jaren werkte hij in de spellenwereld voor bazen, zoals voor de Elf Fantasy Fair. Dertien jaar geleden dacht Rams, bordspelliefhebber geboren met het ondernemersgen, ‘dat kan ik ook’ en opende in een werfkelder in Utrecht zijn eigen speciaalzaak.

Drie jaar geleden verhuisde hij met zijn bordspellenwinkel Sucbultures naar een winkelpand aan de overkant. In de kelder heeft hij een escaperoom. In de winkel liggen de spellen, enkele duizenden titels. Van het horrorachtige Cthulhu Wars- met 199 euro ook meteen het duurste spel in het assortiment - tot het realistische Pandemic Legacy, waarin de wereld wordt bedreigd door pandemieën. Hoe gecompliceerder en exotischer, hoe beter.

Lees ook: Hoe Kolonisten van Catan al 20 jaar miljoenen oplevert

Altijd ruimtegebrek

De gekleurde dozen lijken willekeurig in de kasten gepropt, maar er zit wel degelijk systeem in. ,,We hebben altijd ruimtegebrek. Gelukkig kunnen we de hoogte in. De grootte van de doos is bepalend voor de plek waar een spel komt te staan. En ze staan op thema.’’

Sciencefiction-, fantasy-, horror- en partyspellen zijn er een paar. Wat geen thema heeft, gaat in de kast ‘awesome games’. De boel hangt en staat schots en scheef. ,,Dat is speels, we zijn een spelletjeswinkel.’" Speluitbreidingen, zoals voor Flux en Gloom, passen in een lade.

Superspecialiseren

Met drie concurrenten op nog geen 50 meter afstand, bevindt Subcultures zich op wat de Spellenboulevard van Nederland wordt genoemd. Het toverwoord: superspecialiseren.

,,Ik doe dat met veel import, verhalende spellen, nieuwe titels − getipt door spelers of gevonden op internet − en artikelen voor rollenspellen.’’

https://youtu.be/sIYUuHMtyfo

Mensen in dienst

Die orkzwaarden en elfenoren liggen in de kelder. Elders in de stad houdt hij drie keer per week een gamenight. Zeventig tot negentig mensen komen erop af, onder meer om de nieuwste spellen uit te proberen. Rams stuurt er ook de leken op spelgebied naartoe.

Rams kan goed leven van zijn winkel en escaperoom, heeft vier mensen in dienst. Zelf is er hij er steeds minder. ,,Sinds ik een kind heb, heb ik minder tijd, terwijl ik wel nóg speelser ben geworden.’’

We hebben altijd ruimtegebrek

Tijn Rams, Subcultures