Nieuws Retail
Vlees onder vuur? Deze 62 slagers tonen zich trots op hun vak
Het imago van de slager krijgt het flink te verduren. Vlees is verdacht. Onterecht, vinden 62 slagers uit Twente en de Achterhoek. Zij laten een tegengeluid horen. ,,We hoeven niet elke dag vlees te eten. Ik lust ook wel eens een visje, een pizza of een patatje. Maar op de dagen dat je wél vlees eet, ga dan voor kwaliteit.''

Slagers komen op tegen het negatieve imago van de vleessector. Initiatiefnemer Jos Lohman met Marc Koekenberg, Mark Wagelaar, Herman Huuskes, Monique Lohman, Ivo Busschers en Thijs Pots (v.l.n.r.). © Reinier van Willigen
Gruwelijke beelden van misstanden in slachthuizen, de politieke opwinding rondom de stikstofcrisis en de recente listeriabesmetting van vleeswaren: de berichtgeving over de vleesindustrie is verre van positief. Dit raakt ook de kwaliteitsslager.
Hoog tijd voor een tegengeluid, stelt slager Jos Lohman (65) uit Enschede. De slager trommelde 'collega's' uit de regio op voor een statement. De slagers verenigden zich voor een camera om te laten zien dat ze trots zijn op hun vak.
Lees ook: Jaap Korteweg: van Vegetarische Slager naar Veganistische Melkboer
Koeienletters
Initiatiefnemer Lohman spreekt van een indrukwekkende opkomst: 62 slagers poseerden in slagersschorten tussen de koeien op het erf van boer Lutke Veldhuis in Saasveld. De foto verscheen afgelopen zaterdag in een paginagrote advertentie in het AD, met in koeienletters de tekst 'De slagers van het oosten staan voor ambacht, kwaliteit en passie' erboven.
Mes op de keel
De slagers zijn de negativiteit rondom hun vak zat. ,,Onze ambacht wordt beschadigd, maar boeren krijgen helemaal het mes op de keel", zegt Lohman. De slager merkt dat positieve ontwikkelingen binnen de vleesindustrie overschaduwd worden door de vele negatieve publicaties.
Daar zijn Marc Koekenberg (50) van de gelijknamige keurslager uit Hengelo en ambassadeur Klaas Koopman (75) van de Koninklijke Nederlandse Slagersbond het roerend mee eens. ,,We worden afgerekend op zaken als de mishandeling van dieren. Terwijl ook wij daar totaal op tegen zijn en er niets mee te maken hebben."
Kijkruimtes in slachthuizen
Het drietal stelt dat zowel boeren als slagers tegenwoordig voortdurend bezig zijn met het verbeteren van hun proces en product. Ze noemen de verduurzaming van verpakkingen, het opwekken van duurzame energie en de verruiming van veestallen.
Lees ook: Prijs na prijs winnen met een slagerij: zo krijgt dit familiebedrijf het voor elkaar
,,Nee, een karbonade pluk je niet van de boom. Het dier gaat dood, daar kan ik niet omheen. Maar wij zorgen dat onze dieren rust hebben. Dat zit hem in de temperatuur van de stal, de ruimte en het daglicht. Tegenwoordig hebben veel veehouderijen kijkruimtes, zodat mensen de leefomstandigheden met eigen ogen kunnen zien", zegt Lohman. Natuurlijk is er ruimte voor verbetering, geeft hij toe. Hij sluit de verkoop van biologisch vlees in de toekomst dan ook niet uit.
Vega-rookworst
In de huidige tijd van vegetariërs, flexitariërs (soms wel, soms geen vlees) en vleesvervangers als vega-rookworsten en groenteschnitzels, is een stuk vlees bij het avondeten allang niet meer vanzelfsprekend. Daar hebben de slagers geen problemen mee.
,,We hoeven niet elke dag vlees te eten. Ik lust ook wel eens een visje, een pizza of een patatje. Maar op de dagen dat je wél vlees eet, ga dan voor kwaliteit. We moeten van de kiloknallers af", zegt Jos Lohman.
Hij ergert zich groen en geel aan supermarkten die stunten met vlees dat geproduceerd is met zo min mogelijk tijd, geld en moeite. Vlees zou een luxeproduct moeten zijn met een minimumprijs, is de overtuiging van Lohman.
Strakke snit
Ondanks het prijsverschil wint de slager volgens het drietal terrein op de supermarkt. Dat zit hem met name in de vakkundigheid, stellen ze. Zo mag je bij de kwaliteitsslager een goede smaak, strakke 'snit' en persoonlijk bereidingsadvies verwachten.
De vleesverkoop in supermarkten is de afgelopen 2,5 jaar met negen procent gedaald.
De slagers baseren zich op cijfers van eerder dit jaar, toen Koninklijke Nederlandse Slagers (KNS) meldde dat het vleesverbruik in Nederland vorig jaar voor het eerst in negen jaar was gestegen. Die stijging staat tegenover cijfers over de vleesverkoop in supermarkten; die is in 2,5 jaar met negen procent gedaald.
Opleiding
Hoewel de personeelsbezetting binnen de branche de laatste jaren nagenoeg stabiel is gebleven, is de vraag naar nieuwe aanwas binnen het slagersvak groot. Het feit dat steeds minder jongeren kiezen voor het ambacht, baart de slagers zorgen. Omdat goede promotie en voorlichting noodzakelijk is, gaat het slagersvakonderwijs scholen af met informatie.
,,Het liefst brengen we een opleiding onder bij het ROC van Twente. Daar voeren we momenteel gesprekken over. Nu moeten jongeren naar Zwolle of Wageningen voor de dichtstbijzijnde vakopleiding", aldus Koopman.
Jong personeel
Toch blijkt het lastig 'jonge leu' te enthousiasmeren voor het vak. Jammer, vinden de drie slagers die het vak met de paplepel kregen ingegoten. Lohman: ,,Het is een prachtig, veelzijdig vak. Je hebt niet alleen gevoel in je vingers, maar ook een goed stel hersens nodig.”