Kanttekening is dat Picnic de AH (nu nog) alleen heeft ingehaald in de gebieden waar de jonge boodschappendienst ook actief is. Het resultaat hangt samen met het feit dat de onlinespeler vooral actief is in de regio’s waar steeds meer consumenten hun kilo kaas, wasverzachter en tandpasta liever in het digitale dan fysieke boodschappenmandje plaatsen, zo bewijst onderzoek dat GfK deed in opdracht van vakblad Distrifood.
Lees ook: Michiel Muller (Picnic): 'We gaan stevig uitbreiden in Duitsland'
De aanleiding van het onderzoek zijn de woorden van Muller, medeoprichter van Picnic. Volgens de ondernemer zou in de plaatsen waar zijn bedrijf meer dan een jaar actief is, het marktaandeel met tachtig procent stijgen. Dat is nog iets te optimistisch. Uit de GfK-berekeningen (kwartaalcijfers 2018) blijkt dat het daadwerkelijke percentage geen tachtig, maar 52,7 procent is.
Per kwartaal groot verschil
Kijken we preciezer naar het bestedingspatroon, dan zien we dat van elke honderd euro die online aan onze dagelijkse boodschappen wordt besteed, er in het eerste kwartaal van 2018 44,20 euro naar de AH ging. 33 euro was voor Picnic. In het tweede kwartaal lagen de kaarten al anders. 38,90 euro voor Albert Heijn en maar liefst 39,60 werd uitgegeven bij Picnic.