Nieuws Retail
Winkel vol winkeltjes, ideaal voor microbedrijfjes
Een trend: micro klein bedrijf? Sylvia ten Brink bedacht Winkel vol winkeltjes. Voor ondernemers die te klein zijn voor een eigen winkel van steen, met bijzondere producten die je met tijd en aandacht wilt zien en voelen. Zoals GooisFair van Johanna Baptist.

Ze zag haar huis nauwelijks bij daglicht. Gooide haar twee kinderen over de schutting bij het kinderdagverblijf en raasde door het leven als conceptdesigner voor onder meer HEMA. Tot het genoeg was. ,,Ik was er klaar mee mensen over bergen textiel heen te zien lopen bij Zara. Van mijn moeder heb ik geleerd echt te kijken, met tijd en aandacht te genieten van kleine dingen. Ze sleepte me door Versailles, langs Rembrandt en wees op vallende sterren. Werd helemaal blij als ze me gebiologeerd naar een vogeltje zag kijken." Sylvia Ten Brink gooide het roer om en helpt mensen als Johanna Baptist nu het kleine te eren, en exploiteren. Let wel: om ieders gewin.
Lees ook: Topmarketeer voor Girav: 'Ik word het merk waarvoor ik werk'
Scandinavië
,,Het concept ken ik uit Scandinavië, marktplaatsachtige winkeltjes. Je ziet ze steeds meer in dorpen, terwijl ze in steden al snel doorslaan naar design en gevestigde namen. Dat wilde ik niet." Wat ze wel wilde, vatte ze in een bedrijfsplan. De banken vonden haar goed, de business ook, maar ,,de locatie in Utrecht slecht". Ze suggereerden de Twijnstraat, risicoloos. ,,Ik wilde niet in de stad, juist niet. Ik wilde hier, waar ik woon en leef, mijn klanten echt kennen en volgen". Haar moeder begreep dat, sprong bij en Winkel vol winkeltjes draait. Met zo'n 100 micro ondernemers, die planken huren en provisie betalen. Ten Brink zorgt voor het totaalplaatje, de diversiteit en de prijsopbouw. Bovenal denkt en doet ze mee, met alle tijd en aandacht.
Winkel vol winkeltjes ten voeten uit
Neem Johanna Baptist van Goosfair en haar wolvilten kunstige werkjes uit Nepal. Ten Brink kan onophoudelijk naar de details kijken. Lachend: ,,Johanna volgde ik al op Insta. Toen ze me rond de kerst mailde, werd ik direct gegrepen door haar enthousiasme. Ze kwam langs en hoewel de winkel echt vol winkeltjes was, heb ik een plek gecreëerd. Ze staat echt achter haar werk, denkt overal goed over na en is heel professioneel. Johanna koopt nooit zomaar iets in. Ze heeft zich gespecialiseerd in fairtrade gecertificeerde wolvilt uit Nepal en vindt het belangrijk dat die vakmanschap ook in Nederland weer een plaatsje krijgt. Stuk voor stuk unieke producten met mensenhanden gemaakt voor een eerlijke prijs. Zij gaat binnenkort ook naar Nepal om de ateliers te bezoeken. Geweldig vind ik dat. Winkel vol winkeltjes ten voeten uit. Niet voor eigen gewin. Samen ecologisch, biologisch duurzaam ondernemen".
Lees ook: EenmansZaken: Is een zzp’er wel een echte ondernemer?
Beginnende retailer
,,Zo'n StoreInStore-principe zoals die van Wvw vind ik in meerdere opzichten sympathiek" vertelt Johanna. ,,Voor mij als beginnende retailer is het een mooie leerschool. Mijn producten liggen nu in 4 winkels in Nederland en je krijgt een spoedcursus wat wel en niet werkt en daar kun je meteen op reageren. Voor het winkelend publiek is een winkel zoals die van Sylvia een feestje omdat wat er geen vastgeroest franchise-aanbod ligt zoals bij zoveel winkelketens. Sylvia heeft een zeer wisselend aanbod maar haar winkel oogt verre van rommelig en dat gevaar sluipt er makkelijk in met al die wisselende partijen waar je mee samenwerkt. Ik vind dat knap". Voor wie het niet gelooft en het zonder haast wil voelen: Amsterdamsestraatweg 271 in Utrecht.