Nieuws Retail
Zo kan de winkelier leren van H&M volgens Cor Molenaar: bedien een niche en zorg dat de consument zich gelukkig voelt
Niks nieuws onder de zon wat H&M gaat doen met zijn winkels. Het is een beetje boude stelling van professor Cor Molenaar. Het Zweedse retailconcern gaat veel meer rekening houden met de buurt waar een winkel komt en daar het aanbod op afstemmen. Wat kan de gewone winkelondernemer daarvan leren?

De winkel van H&M in het hartje van Den Haag. Foto: Twelve Photographic Services
Molenaar, bijzonder hoogleraar eMarketing en Distance Selling aan de Erasmus Universiteit, haalt onmiddellijk de hoge gasprijs aan om een antwoord te geven op die vraag. ,,Maak daar als lokale winkelier een thema van. Hoe? Door een energiecoach in de winkel te zetten. Als schoenenwinkelier verkoop je dan gelijk warme pantoffels. Het is een manier om de consument die in de wijk woont aan je te binden. Ze komen binnen en dat leidt tot een aankoop, misschien niet gelijk, maar dan later.”
Lees ook: Funshoppen alleen is niet meer genoeg, winkelen moet een belevenis zijn
Molenaar ziet een concern als H&M van groot naar klein gaan: ,,In Seattle heb ik een winkel van H&M gezien die zich sec richt op kinderen die naar school gaan. Door deze aanpak zie je ze vaker in de straat en de wijk. Daarom worden winkeliers die zich richten op een bepaalde niche leidend in de winkelstraat. Je gewone kleding koop je via een platform en voor speciale kleding ga je naar de winkelstraat.”
De grote supermarkten maken inmiddels volop gebruik van machine learning. Het zijn de data die bepalen wat het assortiment gaat worden, legt Molenaar de aanpak van H&M uit. ,,Elke winkel is inmiddels zo samengesteld dat het aanbod past bij de wijk. Wonen er veel studenten dan heeft de supermarkt het aanbod daarop afgestemd.”
De man is MediaMarkt de vrouw is Coolblue
In de optiek van Molenaar wordt het woord beleving te pas en te onpas gebruikt. Hij spreekt liever van hedonisme, je gelukkig voelen in een winkel. ,,Vrouwen vinden het helemaal niet leuk om te winkelen bij MediaMarkt, dat is voor mannen. Zij zijn gelukkiger bij Coolblue. Zorg er dus voor als winkelier dat je een niche bedient en dat de consument zich er gelukkig voelt.”
"Elke winkel is inmiddels zo samengesteld dat het aanbod past bij de wijk"
De gewone retailer moet dus goed inspelen op de doelgroep, verkondigt Molenaar. ,,Een interieurwinkel moet een bloemschikcursus geven. De doelgroep is vrouwen, die bepalen veelal de inrichting van woonkamer en huis. Nu Black Friday, Sinterklaas en de feestdagen voor de deur staan, kom met een thema en ga samenwerken. Dus dat bloemschikken geef je samen met een bloemenkiosk verderop in de straat.”