Nieuws Retail

Winkels laten goudgeld liggen

De detailhandel zou er goed aan doen de banden met België en Luxemburg aan te halen. Opwaardering van de Benelux moet leiden tot één gezamenlijke markt voor winkeliers en detailhandel, schrijft het AD. Dat kan zomaar 95.000 nieuwe banen, 36.000 nieuwe ondernemingen en 23 miljard extra omzet opleveren.

David Bremmer | Foto: ANP/Koen van Weel 28 februari 2017

Shoppen 9

Ondanks dat behoorlijk wat bekende Nederlandse winkelketens in België actief zijn - onder andere Hema, Kruidvat, Albert Heijn, maar ook webwinkels Bol.com en Coolblue - blijken zij bepaald niet het topje van de ijsberg. Van alle Nederlandse winkeliers bezit slechts 2 procent winkels buiten de eigen grenzen, aldus een nieuwe studie in opdracht van het Secretariaat-Generaal van de Benelux. Slechts 3 procent beschikt over een webshop die mikt op niet-Nederlanders.

Wetgeving en regels

Ondernemers en winkeliers laten daardoor veel potentiële omzet liggen, stelt het door de Vlerick Business School uitgevoerde onderzoek. Dat Nederlandse detaillisten België en Luxemburg nauwelijks weten te vinden en vice versa komt doordat er - ondanks de in 1944 opgerichte Benelux, de economische unie tussen Nederland, België en Luxemburg, en de EU - nog steeds allerlei wetgeving en regels zijn, die het ondernemers belemmeren om meer over de grens te werken.

Lees ook: Aantrekkende economie geeft winkeliers lucht

Zo is de arbeidswetgeving in ieder Benelux-land rond ziekteverlof en ontslag anders en worden winkeliers met verschillende regels rond openingstijden en werktijden geconfronteerd. Zo kreeg een buitenlandse retailer in België een fikse boete nadat de werknemers proactief een half uur eerder begonnen wegens verwachte drukte.

Dan zijn er allerlei verschillende voorschriften rond etiketten en verpakkingen, net als de garantietermijnen op diensten en producten. Ook op het gebied van e-commerce zijn er problemen met het beschermen van klantgegevens, verschillende regelgeving - neem de cookiewet in Nederland - voor websites en rond betalingsmethoden. Nederlandse webwinkels die klanten laten betalen met iDeal zijn verplicht de mogelijkheid te bieden ook met creditcard te betalen, wat veel duurder is.

Benelux-onderneming

Het dagelijkse bestuur van de Benelux stelt nu voor om wettelijke regels zo snel mogelijk te harmoniseren. Een nieuwe werkgroep 'Detailhandel' moet hierover adviseren. De Benelux pleit verder voor een nieuwe juridische bedrijfsvorm, de Benelux-onderneming. Daardoor wordt het goedkoper om in meer landen zaken te doen.

De economische winst van één retailmarkt is in ieder geval groot: iedere 1 procent kostenreductie betekent 2,45 miljard euro voordeel. Als alle aanbevelingen worden doorgevoerd, ontstaan 36.000 nieuwe bedrijven, 95.000 banen en een extra omzet van 23 miljard euro. Dat komt bovenop de Benelux-retailmarkt, die nu bijna 200.000 bedrijven telt. Die zijn goed voor circa een miljoen banen en een omzet van 219 miljard euro.