Nieuws Retail

De Winkelstraat: Gedempte Singel in Assen heeft nog werk aan de winkel

De binnenstad van Assen lijkt in sommige opzichten op een lappendeken, maar heeft veel potentie. Een voorbeeld hiervan is de Gedempte Singel, dat interessante winkels afwisselt met leegstaande panden. Achter de schermen wordt er gewerkt aan oplossingen en een invulling voor de leegstand, waarbij het resultaat nog niet altijd direct zichtbaar is.

Pieter Stroink | Foto: Pieter Stroink 3 september 2019

Winkelstraat gedempte singel assen werk winkel

Dit jaar was de stad voornamelijk in het nieuws als grote uitdager van Zandvoort in de strijd om de Formule 1 naar Nederland te krijgen. De race werd uiteindelijk niet gewonnen, waardoor er gezocht moet worden naar andere nieuwe impulsen voor Assen. In juni 2019 werd de Rialtobrug geopend aan Kop van de Vaart – een tijdelijk bouwwerk naar Venetiaans voorbeeld – om het centrum te verfraaien en winkelstraten als de Gedempte Singel wat van het vroegere elan terug te geven.

Het is een van de nieuwe trekpleisters waar iedereen volgens Felicia Molema, eigenaresse van interieurwinkel Van Mooi tot Maf, nog veel plezier aan kan beleven. ,,Daar ben ik heel erg blij mee. Je ziet dat het meer mensen naar de straten toetrekt en iedereen ervan kan profiteren. Toch denk ik dat er nog veel winst te behalen valt, want er is naar mijn idee nog te weinig samenwerking tussen belangenverenigingen en de gemeente.”

Lees ook: De Winkelstraat: De Notaris Oostingstraat in Emmen gaat voor volle bloei

Sociale functie

Terwijl klanten door de zaak struinen en verschillende spullen onderzoekend bekijken, wijst ze op de sociale functie van winkels. ,, Het zorgt voor samenhang, het verbindt. Daarnaast bieden winkels werkgelegenheid en opleidingsplaatsen, en dat wordt soms nog weleens vergeten. Wat er weggaat aan de Gedempte Singel, komt over het algemeen niet meer terug. Je kunt als ondernemer moeilijk een lening krijgen – een bank is daar niet heel soepel in.”

Een betere aankleding van het centrum zou volgens Molema geen overbodige luxe zijn om meer klandizie te trekken. ,,Het gaat om de bankjes, de bestrating en de lantaarnpalen. Dat soort randzaken zouden beter kunnen. Ze zijn daar achter de schermen hard bezig, alleen zie je er aan de voorkant nog niks van. Het is nu gelukkig toeristenseizoen en die hoor je zeggen: ‘Wat een leuke stad!’, terwijl de Assenaren zelf volgens mij minder positief gestemd zijn.”

Lees ook: De Winkelstraat: De Haagdijken, de oudste winkelstraten in Breda

Acties clusteren

Op de hoek van de Gedempte Singel met Nieuwehuizen hoopt kledingzaak Leads op een snelle opknapbeurt en meer saamhorigheid onder de winkeliers. ,, De Oudestraat is al aan de beurt geweest en nu wij hopelijk ook”, vertelt verkoper Jan. ,,Het station van Assen is aangepakt, maar nu moet ook de binnenstad onder handen worden genomen. Er zou meer samengewerkt kunnen worden, het is nog teveel een lappendeken. Assen zou meer een stad kunnen zijn, bijvoorbeeld door acties te clusteren.”

,,Drie jaar geleden is dit als centrumgebied aangewezen. Alleen het centrumgebied dat de gemeente heeft aangewezen is op dit moment denk ik nog te groot. Dat is niet alleen hier een probleem, dat is ook landelijk. In Groningen is bijvoorbeeld alles gecentreerd. Overal is het verspreid, dat maakt het minder overzichtelijk, er is geen goede looproute. Daarmee zou je voor het publiek duidelijkheid kunnen scheppen. Ik zie wel dat ze woonruimte proberen te creëren door winkelruimte in te leveren, om zo de leegstand tegen te gaan. “

Aanvoelen en aantrekken

Op het internet is een nieuwe gaderobe zo bij elkaar geklikt, toch betekent het niet dat een zaak er alleen maar nadelen van ondervindt. ,,Sterker nog, we hebben zelf een webshop en daar wordt aardig wat op besteld. Het is zo makkelijk via internet, je pakt je telefoon en hopla. Maar de klanten die hier in de winkel komen, willen zelf aanvoelen en aantrekken. Die blijven gelukkig wel naar deze straat komen.”

Lees ook: De Winkelstraat: het echte Rotterdam vind je op de West-Kruiskade

Eigen zaak beginnen in Assen

Sjon de Vries uit Zuidlaren loopt af en toe in Assen om te kijken naar de mogelijkheden om zijn eigen zaak te beginnen. De semi-professionele kok ziet de leegstand aan de Gedempte Singel, maar durft het nog niet aan. ,,Natuurlijk kijk ik eerst op internet naar de panden, maar ik wil het ook in het echt ervaren. Dan probeer ik me in te beelden hoe klanten mijn zaak binnenstappen en ik de lekkerste carpaccio serveer.”

,,Kijk, ik vind Assen een leuke stad, maar wanneer ik begin, wil ik een pand hebben dat past bij mijn ambities. Het ligt niet alleen aan de huurprijzen, maar ook aan de hoeveelheid oppervlakte die je ervoor terugkrijgt. In mijn geval als starter wil ik niet direct heel groot beginnen. Daarvoor heb ik het geld niet en daarnaast heb ik de ervaring er nog niet voor. Wanneer dat alles op z’n plek valt, begin ik natuurlijk meteen."