Nieuws Retail
De Winkelstraat: verborgen hipheid en horecawens in Tilburg
Vrijwel alle winkelgebieden in Nederland kampen met leegstand. Hoe gaan de ondernemers in die winkelstraten hiermee om? Hoeveel landelijke ketens en speciaalzaken moet je als gebied hebben? Hoe maak je een straat aantrekkelijk voor consumenten? In winkelgebied De Besterd in Tilburg pakken de winkeliers de uitdagingen samen aan.

In De Besterd vind je speciaalzaken, supermarkten en een aantal vestigingen van ketens. (Foto: Sara Terburg)
De Besterd ligt ten noorden van het spoor en het stadscentrum. Het vormt samen met het aan de zuidkant gelegen winkelgebied Korvel de Tilburgse Winkellinten. Saskia Nieuwesteeg is manager van deze stichting en van de bijbehorende Bedrijveninvesteringszone (BIZ) waarin de pandeigenaren verenigd zijn. ,,Deze twee winkelgebieden kampen met vergelijkbare uitdagingen. Het verschil met de binnenstad is dat men hier komt winkelen met een doel en niet om zomaar rond te neuzen.”
We hebben potentie
In dit Tilburgse winkelgebied kun je terecht voor zowel de dagelijkse boodschappen als voor kleding, brillen, schoenen, cadeaus en lekker eten. Er zitten speciaalzaken, supermarkten en een aantal vestigingen van ketens. ,,Ketens genereren publiek en speciaalzaken beschikken over onderscheidend vermogen. Wat dat betreft hebben we als winkelgebied een enorme potentie”, stelt Nieuwesteeg.
De Besterd bestaat uit twee straten en twee pleinen. Niet alle winkels lopen goed. Landelijke keten Miller & Monroe sluit zijn deuren vanwege een faillissement en er sloten de afgelopen jaren ook speciaalzaakjes, zowel oudere als jongere bedrijven. Nieuwesteeg: ,,Daar staat tegenover dat we speciaalzaken hebben zoals een Griekse delicatessenzaak waarvoor mensen van heinde en verre naar De Besterd komen. En een nieuwe supermarkt trekt ook nieuwe consumenten.”
''We richten ons op het binnenhalen van startende bedrijven, De Besterd mag rauwer worden''
Niet gezellig genoeg
Marit (40 en moeder van twee schoolgaande kinderen) komt hier regelmatig. ,,Onze fietsroute van school naar huis loopt over de Besterdring. Het is dus makkelijk om daar nog wat kleine boodschappen te halen. Ik kom ook bij de winkel met kantoorartikelen en tijdschriften en soms op de weekmarkt. Grote boodschappen halen we bij een supermarkt in een andere straat.” Voor kleding gaat ze naar het centrum van de stad. ,,Ik heb het idee dat ik daar beter kan slagen, terwijl ik via Facebook wel een kledingwinkel op De Besterd volg en vind dat ze daar leuke dingen hebben.” Waarom ze daar dan toch niet shopt? ,,Ik vind het er niet gezellig genoeg. Het Besterdplein is wel oké, maar de Besterdring vind ik een rommelige straat met veel te veel kappers.”
Grand café ontbreekt
De ondernemers zien zelf ook verbeterpunten. Henk de Graaf is ondernemer aan de Besterdring en voorzitter van het bestuur van de ondernemersvereniging Besterd. ,,Wat ontbreekt is een grand café-restaurant. We hebben hiervoor een uitgewerkt plan liggen voor een groot pand aan een pleintje dat sinds een jaar leeg staat. Het is van de gemeente en we hopen van harte dat we groen licht krijgen voor een horecabestemming.” Dit concept zou jongeren moeten trekken met een mooi terras en lekker eten. ,,Er is draagvlak voor in de straat en het is een mooie manier om beter aan te sluiten op de nabijgelegen Spoorzone waar voormalige werkplaatsen van de NS herontwikkeld zijn en veel horeca zit.” Ook maken ze zich bij de gemeente hard voor bredere trottoirs en meer groen in de straten.
Lees ook: Waarom Stenen Winkels Winnen (en webwinkels verliezen)
Businesshub trekt nieuwe ondernemers
Uiteraard zijn de ondernemers bezig met het trekken van consumenten, maar ze zetten vooral in op nieuwe winkels. Nieuwesteeg: ,,We richten ons op het binnenhalen van startende bedrijven, De Besterd mag rauwer worden. We moedigen bijvoorbeeld aan dat meerdere ondernemers samen een pand betrekken. We merken ook dat een pand waarin iets gebeurt sneller verhuurd is dan een leeg pand.”
Daarom is er een businesshub in het leven geroepen. ,,Met werkplekken en etalageruimte voor alle ondernemers in de straat. We hebben dit concept al tweemaal verhuisd omdat een nieuwe ondernemer het pand wilde huren.”
Veel te bieden aan starters
Volgens De Graaf heeft De Besterd starters veel te bieden: ,,De huurprijzen zijn gunstig, er is veel parkeergelegenheid, de ondernemersvereniging is zeer actief en er zijn zowel grote als kleine panden beschikbaar.” Dat klinkt alsof er veel leegstaat. Niets is minder waar. ,,De leegstand ligt met vier procent ver onder het landelijk gemiddelde.” De Graafs onderneming, een technisch antennebedrijf, zit sinds 1962 aan de Besterdring. ,,De combinatie van winkel en magazijn en parkeerplaatsen recht voor de deur, maakt dat we nooit weggegaan zijn.”
''Er heerst een prettige saamhorigheid, we helpen elkaar en ik kan bij collega’s terecht met vragen''
Iets authentieks
Denise Hellmig is nieuwkomer op het Besterdplein. Ze startte in mei met Eetwinkel Verzot. ,,Ik zocht naar iets authentieks met karakter, terwijl er veel nieuwbouw aangeboden wordt. Mijn zoektocht duurde dus wel even.” Omdat mensen eten komen afhalen, was parkeergelegenheid voor de deur ook een vereiste. ,,Ik wil een buurtfunctie vervullen, dus me vestigen in de binnenstad was geen optie.”
Hoewel het winkellint Besterd aan alle eisen voldoet, twijfelde Hellmig toch. ,,Ik vond het niet hip genoeg. Nu ik hier een tijdje zit, merk ik dat er veel hippe zaken zijn die net als ik een jonger publiek kunnen trekken. Alleen zie je de hipheid van buiten niet voldoende. Er heerst wel een prettige saamhorigheid, we helpen elkaar en ik kan bij collega’s terecht met vragen.”
Lees ook: De Winkelstraat: ondernemers Deventer bouwen zelf aan ontwikkeling Walstraat
De Ondernemer kijkt in deze serie naar de staat van de aloude stenen winkelstraat in grote en kleinere Nederlandse gemeenten. Hoe goed of slecht is het daarmee gesteld en wat doen ondernemers om klanten naar hun straat te lokken? In deze aflevering gaan we naar Tilburg.