Nieuws Retail
De Winkelstraat: van Tilburgse boodschappenstraat naar winkelstad
Vrijwel alle winkelgebieden in Nederland kampen met leegstand. Hoe gaan de ondernemers in die winkelstraten hiermee om? Hoeveel landelijke ketens en speciaalzaken moet je als gebied hebben? Hoe maak je een straat aantrekkelijk voor consumenten? Deze keer een blik op de Heuvelstraat. Al sinds mensenheugenis dé winkelstraat van Tilburg. De voormalige textielstad ontwikkelt zich echter meer en meer als winkelstad die uit veel meer bestaat dan alleen deze belangrijke ader.

Niet de mooiste winkelstraat van het land, maar de Tilburgse Heuvelstraat heeft zeker potentie.
Stefan van Aarle constateert als voorzitter van het Ondernemersfonds Binnenstad dat de Heuvelstraat na een moeilijke periode weer opgekrabbeld is: ,,Als geheel is het altijd een sterke straat geweest met vrijwel geen leegstand voor de crisis. Tijdens de crisis vielen er net als elders echter ook in Tilburg slachtoffers, vooral in het westelijk deel van de Heuvelstraat. Het is best een organisatie geweest om die leegstand aan te pakken, maar uiteindelijk is het gelukt om een aantal mooie nieuwe huurders aan te trekken. Onder meer omdat de huurprijzen in dat deel van de Heuvelstraat zijn gedaald. Daardoor ontstonden er weer kansen. Die nieuwe dynamiek in dat deel van de Heuvelstraat als doorgangspunt richting het zich overigens ook als pareltje ontwikkelende dwaalgebied rond de Nieuwlandstraat stemt mij heel content.”
''Het zal lastig zijn om in dat pand van 9.000 vierkante meter één huurder terug te krijgen''
Gunstige ontwikkeling
Het feit dat er weer meer zelfstandige ondernemers neerstrijken in de Heuvelstraat is volgens Van Aarle ook een gunstige ontwikkeling: ,,Faillissementen bij de grotere ketens zijn helaas aan de orde van de dag. Het verdwijnen van Hudson’s Bay is daar een voorbeeld van. Zelfstandige ondernemers met een originele formule zorgen voor een sterkere mix van het winkelaanbod. Wat Hudson's Bay betreft ben ik er trouwens van overtuigd dat het verdwijnen van die keten niets met de vestiging in Tilburg te maken heeft. Want die deed het heel redelijk. Het zal lastig zijn om in dat pand van 9.000 vierkante meter één huurder terug te krijgen. Maar een combinatie van transformatie op verdieping en meerdere huurders op de begane grond moet zeker lukken, want het is één van de beste plekken in de stad.”
Meer winkelvoordeuren
Ook in de rest van het winkelgebied is er volop beweging. Van Aarle: ,,De Primark is een grote trekker. En de nieuwe Hema is ook een aanwinst. Op het Pieter Vreedeplein hebben we onder meer de Decathlon, het vernieuwde Stadhuisplein wordt begin volgend jaar opgeleverd en volgend jaar zijn ook de nieuwe verbinding Frederikstraat (zuid) en de nieuwe Emmapassage gereed. Dat alles biedt heel veel kansen voor nieuwe ondernemers. Tilburg is zich wat dat betreft echt aan het ontwikkelen van boodschappenstad met maar een paar straten naar een echte winkelstad met volop hoofd- en zijverbindingen. Per saldo komen er niet meer vierkante meters bij, maar wel meer winkelvoordeuren. De stad is nooit af, maar begin 2021 hebben we hier wel de grootste slag gemaakt.”
Lees ook: De Winkelstraat: de regiofunctie van De Hovel in Goirle
Regisseur
Samantha van Rooij is sinds afgelopen voorjaar de nieuwe binnenstadregisseur van Tilburg. Zij werkt als zelfstandig projectmanager in opdracht van Binnenstads Management Tilburg en is de opvolger van Van Aarle die de functie daarvoor vier jaar lang bekleedde. Van Rooij is de spil in het overleg tussen alle betrokken partijen: van gemeente tot ondernemers en van vastgoedeigenaren tot bewoners.
Wat kan zij doen om Tilburg aantrekkelijker te maken? ,,Ik wil partijen met elkaar verbinden en nieuwe kansen verzilveren. Er wordt door heel Nederland naar Tilburg gekeken en vaak ook al met de nodige jaloezie, want er gebeuren hier al heel mooie dingen. De manier waarop er hier wordt samengewerkt door alle betrokken partijen vind ik heel bijzonder. Zo professioneel, dat zie je in maar weinig steden.”
''Wat mij betreft kan Tilburg het nieuwe Rotterdam worden. En dat verdient de zevende stad van Nederland ook''
Het nieuwe Rotterdam?
Toch zijn er nog de nodige uitdagingen die Tilburg het hoofd moet bieden, vindt Van Rooij: ,,De investeringen in de openbare ruimte en het retailvastgoed moeten we qua marketing goed wegzetten. Er wordt veel geïnvesteerd. Nu moeten we de kans grijpen om straks bij de beste binnensteden van Nederland te behoren. Maar dan moet het hier bijvoorbeeld wel overal schoon zijn en veilig voelen. In de parkeergarages bijvoorbeeld. Als je ziet hoe perfect ze dat in Utrecht aanpakken, dan moeten we hier nog wel wat stappen zetten. Maar dat is een kwestie van een goed beheerplan.''
Van Rooij: ,,Daarnaast willen we ook helder krijgen hoe en welke bezoekersgroepen van buitenaf we willen aanspreken. Dat onderzoekt loopt nu. Er zit een bepaalde energie in deze stad die zich kan ontwikkelen tot een enorme krachtbron. Wat in Rotterdam zes jaar terug gebeurde, is hier nu ook aan de hand. De ontwikkeling met allemaal prachtige nieuwe plekken zoals ook in de Spoorzone gaat razendsnel. Wat mij betreft kan Tilburg het nieuwe Rotterdam worden. En dat verdient de zevende stad van Nederland ook.”
Lees ook: Waarom Stenen Winkels Winnen (en webwinkels verliezen)
De Ondernemer kijkt in deze serie naar de staat van de aloude stenen winkelstraat in grote en kleinere Nederlandse gemeenten. Hoe goed of slecht is het daarmee gesteld en wat doen ondernemers om klanten naar hun straat te lokken? In deze aflevering gaan we voor een tweede keer naar Tilburg.