Nieuws Retail

Zo interessant is het om vuurwerk te verkopen

Sommige zaken zetten het speelgoed een paar dagen opzij. In tuincentra gaan de planten aan de kant. Hoe interessant is het om vuurwerk te verkopen?

Marc Brink 30 december 2016

Vuurwerk Verkoop 1

Op hoge tafels zijn nep-vuurpijlen in een plantenbak geprikt. Het is duidelijk dat je deze dagen in tuincentrum GroenRijk aan de Bossche Graafseweg niet alleen terecht kunt voor winterviolen. 'De grootste vuurwerkwinkel van Den Bosch', staat met grote letters bij de ingang. 'Wat komt er allemaal bij kijken om vuurwerk te mogen verkopen? En wat levert het op?', vraagt het Brabants Dagblad zich af.

Veiligheidsvoorschriften

"Je hebt te maken met strenge veiligheidsvoorschriften. En dat is maar goed ook. Mijn huis staat hier dertig meter vandaan en moet net als andere huizen heel blijven. Dat geldt ook voor klanten en medewerkers", zegt mede-eigenaar Peter Stolzenbach.

Lees ook: Dit is een van de grootste bedrijven in de Nederlandse vuurwerkbranche

Hij was ruim vijftien jaar geleden van plan om de verkoop van tuinartikelen te combineren met vuurwerk. "Vooral door allerlei veiligheidsvoorschriften zou de verbouwing en aanschaf van apparatuur ruim 70.000 euro kosten. Het zou tien jaar duren om die investering terug te verdienen. Dat was het ons niet waard."

Zo'n vier jaar geleden werd de zaak verbouwd. Door het een en ander te combineren (behalve een pomp voor de planten ook een pomp voor een sprinkler-installatie) kostte het 45.000 euro om het gebouw geschikt te maken voor de verkoop van vuurwerk.

Lees ook: Zoveel verdient Mariah Carey aan ‘All I Want For Christmas’

Extra omzet

Volgens Stolzenbach had de vuurwerkverkoop al snel succes. "Het eerste jaar was de omzet twee keer hoger dan verwacht. En elk jaar werd het verdubbeld. Van mijn totale jaaromzet is de vuurwerkverkoop goed voor 5 tot 10 procent. Dit jaar heb ik al zo'n 1.000 bestellingen gekregen. Dat is 10 procent meer dan vorig jaar."

Met het gebruikelijke assortiment zijn januari en februari voor tuincentra moeilijke maanden. "Verkoop van kerstartikelen is voor ons belangrijker. Maar de vuurwerkverkoop zorgt voor een mooi buffertje. Niet voor niets heeft bijna de helft van alle GroenRijk-vestigingen gekozen voor vuurwerk."

De verkoopafdeling ziet er (natuurlijk) uitnodigend uit. Maar er gelden strenge regels. Achter dikke, brede brandwerende deuren laat Stolzenbach twee grote ruimten zien die zijn gevuld met pallets vol vuurwerk. De ene ruimte is een bewaarplaats en de andere is een bufferbewaarplaats.

Explosiegevaar

"Vanwege explosiegevaar mag je het vuurwerk niet uitpakken in dezelfde ruimte waar het ligt opgeslagen. Dat doe je dus in een andere ruimte." In beide ruimten hangt een sprinklerinstallatie aan het plafond. Aan de muren zijn ijzeren roosters bevestigd. "Dat zorgt ervoor dat de dozen een paar centimeter van de muren af staan. Dan kan het bluswater langs de zijkanten van de dozen lopen, waardoor een brand eerder is geblust."

Medewerkers die het vuurwerk verkopen en uit de bunkers halen, hebben een speciale training gehad. Ook zijn er jaarlijks enkele controles om na te gaan of alles aan de eisen voldoet.

Stolzenbach zegt inmiddels veel vaste vuurwerkklanten te hebben. "Dat zijn vaak vaders en zonen. Moeders en dochters komen doorgaans niet op vuurwerk af, wel op kerstspullen."

Kritische vuurwerkklanten

Stolzenbach benadrukt dat vuurwerkklanten steeds kritischer zijn. "Er zijn zaken die vuurwerk zien als een melkkoe en niet investeren in de entourage of sfeer. Wij trakteren op oliebollen en zorgen voor Nederlandstalige muziek op de achtergrond. Er zijn klanten die besteden tot zo'n duizend euro. Zij willen goede informatie. Daarom hebben onze medewerkers een tablet waarop je via een app kunt zien wat het vuurwerk doet."

Op 2 januari verdwijnt de verkoopbalie en maakt alles met een lontje plaats voor planten. Onverkocht vuurwerk gaat terug naar de leverancier. Dan komen de vuurwerkopslagruimten vol te staan met barbecues. Klaar voor het voorjaar.