Nieuws Actueel

Retaildeskundige Fred Rutgers: 'Winkelier moet zich richten op ruimte binnen de winkelmuren'

De puireglementen die HB Capital doorvoert, zorgen voor veel onrust bij de ondernemers van winkelcentrum Colmschate. Toch kan dit in hun voordeel werken, meent retaildeskundige Fred Rutgers. ,,Winkeliers moeten proberen verder te kijken dan het reglement."

Arjen ten Cate | Foto: Ronald Hissink 9 mei 2017

Winkelcentrum Flora Colmschate

Retaildeskundige Fred Rutgers uit Eerbeek, specialist in midden- en kleinbedrijf, ziet vooral voordelen van de puireglementen die HB Capital doorvoert op winkelcentrum Colmschate. ,,Ondernemers willen zich niet snel iets op laten leggen en dat is logisch. Als ondernemer wil je je onderscheiden en een puireglement zorgt ervoor dat je hier minder mogelijkheden toe hebt", neemt Rutgers het in eerste instantie op voor de winkeliers.

Verder kijken

,,Winkeliers moeten alleen wel proberen verder te kijken dan het reglement. Als er meer samenhang in een winkelcentrum heerst trekt dat meer bezoekers en dat is juist in het voordeel van de winkeliers."

Rutgers noemt Dieren als voorbeeld. ,,Het Callunaplein in Dieren zag er niet uit en mensen lieten het vaak links liggen. Daar zijn regels opgesteld hoe de panden er van de buitenkant uit moeten zien en het is er qua drukte niet meer te vergelijken. Ondernemers waren eerst sceptisch, maar zien nu in dat het in hun eigen voordeel is."

Eisen

Winkeliers krijgen steeds vaker te maken met vastgoedondernemers die eisen stellen. ,,Het is hun taak om bezoekers te trekken op het winkelcentrum. Aan de winkeliers is het vervolgens de taak om die bezoekers bij hun naar binnen te krijgen." Daar is volgens de Eerbeker een cultuuromslag voor nodig.

Lees ook: Winkeliers hekelen gemeentelijke lasten

Weggaan met een verhaal

,,Winkeliers moeten zich om op te vallen, richten op de ruimte binnen de winkelmuren. Bedenk in de etalage iets om mensen nieuwsgierig te maken en onderscheid je vervolgens binnen door belangstelling te tonen. Klanten moeten weggaan met een verhaal. Dat blijft hangen. Als je je vol op de klant richt, blijven de mensen komen. Het is even lastig voor winkeliers, maar uiteindelijk gaan ze hier de vruchten van plukken in Colmschate."